loading
close
SON DAKİKALAR

Faik Öztrak: ''Kamu ihale mevzuatı 11 yılda 113 kez değiştirildi''

Faik Öztrak: ''Kamu ihale mevzuatı 11 yılda 113 kez değiştirildi''
Tarih: 25.08.2014 - 13:01
Kategori: Ekonomi

Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak: ''Kamu ihale mevzuatı 11 yılda 113 kez değiştirildi''

Ekonomide 2001 krizinden sonra yapılan tüm reformlardan dönülüyor”

“Bu keyfiliğin faturası vatandaşa çıkar “

Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, yaptığı yazılı basın açıklamasında, son 11 yılda Kamu İhale Kanunu’nda yapılan değişiklikleri değerlendirdi.

Soru önergesine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in verdiği yanıtı değerlendiren Öztrak, şunları kaydetti:

“8 Temmuz 2014 tarihli soru önergeme Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’in verdiği yanıtlar 2002 yılında kabul edilen 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun tamamen işlevsiz hale geldiğini gözler önüne sermektedir. Bakanın verdiği bilgilere göre 2003 yılından bu yana Kamu İhale Kanunda 32 kez değişiklik yapılmıştır. Bunun sonucunda Kanunun 135 maddesinde değişikliğe gidilmiştir.

DEĞİŞİKLİK SAYISI, MADDE SAYISINI İKİYE KATLADI

Maliye Bakanı’nın cevabından son 11 yılda Kamu İhale Kanunu’nun da neredeyse her dört ayda bir değişik yapıldığı anlaşılmaktadır. Ayrıca 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun kendisinin toplam 70 maddeden oluştuğu dikkate alındığında son 11 yılda 135 madde değişikliği bazı maddelerinin bir defadan fazla değiştirildiği anlamına gelmektedir.

Diğer taraftan, soru önergesine verilen cevaptan ikincil mevzuat olarak bilinen Kanunla ilgili yönetmelik ve tebliğlerde de son 11 yılda 81 kez değişikliğe gidildiği anlaşılmaktadır. Böylece İhale Mevzuatı toplamda 113 kez değiştirilmiştir.

MAZUR GÖRÜLEMEZ

Kamu hukukuna tâbi olan veya kamunun denetimi altında bulunan veyahut kamu kaynağı kullanan kamu kurum ve kuruluşlarının yapacakları ihalelerde uygulanacak esas ve usulleri belirleyen bir mevzuatta bu kadar sık değişikliği mazur görmek mümkün değildir. Nitekim böylesine temel bir mevzuatta bu kadar sık değişikliğe gidilmesi Hükümetin yapılacak ihalelere göre mevzuatı değiştirdiği, değişikliklerin belli isimlerin ihaleleri kazanması veya rahatlatılması amacıyla yapıldığı algısını güçlendirmektedir.

2001 SONRASI REFORMLARDAN DÖNÜLÜYOR

2001 krizinin ardından siyasetin ekonominin günlük işleyişine müdahale etmemesi ve kurallı piyasa ekonomisini güçlendirme adına atılan tüm adım ve yapılan tüm reformlar AKP tarafından birer birer geri alınmaktadır. Bunun en somut uygulamaları Kamu İhale Mevzuatında gerçekleşmiştir. Yine özellikle son dönemde Hükümet içindeki bir ekibin Merkez Bankası bağımsızlığı ve düzenleyici denetleyici kurumlar üzerinde başlattığı tartışmalar kurallı bir ekonomiden duyulan rahatsızlığı gözler önüne sermektedir.

BU KEYFİLİĞİN FATURASI VATANDAŞA ÇIKAR

Küresel ekonominin önümüzdeki beş yılı, geçtiğimiz beş yıl kadar, elverişli olmayacaktır. Ekonomide işlenen hata ve günahları saklayacak likidite şalının boyu önümüzdeki günlerde kısalacaktır. Hükümetin ekonominin günlük işleyişine artan müdahalelerinin ve keyfi yönetiminin bedeli, böylesine kritik bir konjonktürde, çok daha ağır olacaktır. Önümüzdeki bir yılda toplam 225 milyar dolarlık dış finansmanı bulmak zorunda olan bir ekonominin hata yapma lüksü yoktur. AKP kural, kurum ve hukukun üstünlüğü ile çatışmayı derhal bir kenara bırakarak, hızla yaklaşan fırtınaya karşı hazırlıklara başlamalıdır. Aksi halde borca batan ailelerimizin bankalara teslim edeceği ev tapuları ve araba ruhsatları ile işsiz kalacak gençlerimizin vebali AKP iktidarının üzerinde olacaktır.”

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları