loading
close
SON DAKİKALAR

Fetih ve Hamas 10 yıl sonra anlaştı

Fetih ve Hamas 10 yıl sonra anlaştı
Tarih: 12.10.2017 - 17:12
Kategori: Dünya

Hamas ve Fetih arasında geçen hafta başlayan ve İsrail işgali altındaki Gazze’nin yönetiminin devrine ilişkin görüşmelerden somut kararlar çıktı.

Mısır’ın arabuluculuğunda başkent Kahire’de bir araya gelen ve bu sabah uzlaştıklarını duyuran Hamas ve Fetih, düzenlenen kısa bir törenle 'uzlaşı anlaşmasını' imzaladı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada Kahire’de iki gün boyunca Filistin’de birliğin sağlanması ve başkenti Kudüs olan 1967 sınırlarında bir Filistin devletinin kurulması hedefine yönelik görüşmeler sonucunda, Hamas ve Fetih Hareketi’nin anlaştığı belirtildi.

Anlaşmaya göre taraflar, Gazze’nin idaresini en geç 1 Aralık’a kadar Ulusal Uzlaşı Hükümeti’ne bırakmaya karar verdi.

Açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı: "Mısır Arap Cumhuriyeti, Filistin’deki bölünmüşlüğü sonlandırma konusundaki hassasiyeti çerçevesinde, 4 Mayıs 2011 tarihli Kahire Anlaşması'nı imzalayan tarafları, 21 Kasım 2017'de Kahire’de tekrar toplantıya davet etti."

Filistin Ulusal Uzlaşı Hükümeti de Gazze'deki tüm sorumluluklarını üstlenmeye hazır olduğunu açıkladı.

Bu arada Abbas'ın 1 ay içerisinde Gazze'yi ziyaret edeceği açıklandı.

Filistinli iki örgütün arası yıllar önce açılmış ve 2006'daki parlamento seçimlerinden 1 sene sonra Gazze Şeridi’nin kontrolünü devralan Hamas, İsrail ile silahlı mücadeleyi sürdürme kararı almıştı.

Fetih lideri Mahmud Abbas ise Ortadoğu anlaşmazlığına görüşmeler yoluyla çözüm aranmasından yanaydı.

Sputnik

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları