loading
close
SON DAKİKALAR

Filistin'de milli mutabakat çalışmaları

Filistin'de milli mutabakat çalışmaları
Tarih: 23.04.2014 - 18:26
Kategori: Dünya

Gazze'deki Filistin Başbakanı Haniye ayrılık döneminin bittiğini açıkladı. El Fetih ile Hamas'ın tek yönetim için birleştiği açıklandı...

Gazze 'deki Filistin Başbakanı Haniye ayrılık döneminin bittiğini açıkladı. El Fetih ile Hamas'ın tek yönetim için birleştiği açıklandı.

Gazze'deki Filistin hükümetinin Başbakanı İsmail Heniye: "Halkımıza ayrılık döneminin bittiği müjdesini veriyoruz" (AA)

Hamas ve el-Fetih, aralarında dört yıldır süren anlaşmazlığı sona erdirmek için Kahire’de bir uzlaşma anlaşması imzaladılar.

İLK ANLAŞMALARI DEĞİL

Ancak Hamas ile El-Fetih arasındaki bu anlaşma, iki grubun aralarındaki farklılıkları bir kenara koymak için imzaladıkları ilk anlaşma değildi.

İşte Hamas ile El-Fetih arasında Filistin topraklarında zaman içerisinde yaşananlar:

ABD-AB HAMAS'I TERÖRİST İLAN ETTİ

25 Ocak 2006: Hamas, parlamento oylamalarında Mahmud Abbas’ın partisi El-Fetih’in uzunca zamandır süren hakimiyetine son verdi.

Mart: Hamas hükümeti İsmail Haniye önderliğinde yemin ederek göreve başladı, El-Fetih hükümete girmeyi reddetti. ABD ve AB gibi Batılı destekçiler, Hamas’ın “terörist” bir örgüt olduğunu savunup meşru bir siyasal aktör olarak kabul etmeyi reddettiler.

ANLAŞMAYA İSRAİL KONUSU DAMGA VURDU

Eylül: Mahmud Abbas ve İsmail Haniye, yönetimde birlik kurma anlaşmasını duyurdular; ancak müzakereler, yeni oluşturulacak kabinenin İsrail’e karşı nasıl bir tavır sergileyeceği konusunda kilitlendi.

MISIR VE KATARLI BAKANLAR DEVREYE GİRDİ
Ekim: Arabulucu nitelikte birçok toplantı yapıldı. Mısır ve Katar, her iki tarafla da görüşmeleri için Dışişleri Bakanlarını yolladı. İslami Cihad ve Filistin’in Özgürlüğü Halk Cephesi gibi birtakım Filistinli gruplar, iki grup arasındaki anlaşmazlıkların sona ermesi için arabuluculuk yaptılar.

Kasım: Müzakereler sonucunda Hamas ve el-Fetih, bir birlik hükümeti kurma yolunda uzlaşmaya vardılar.

Aralık: Abbas devam eden krizin aşılabilmesi için seçimlerin yenilenmesi çağrısında bulundu.

DOĞRUDAN MÜZAKERELER BAŞLADI

Zaman içerisinde birçok insanın hayatını kaybettiği ve anlaşmazlıkların sürdüğü Filistinde Eylül 2010'da İsrail ve Filistin liderleri arasında doğrudan müzakereler başladı. İsrail, Batı Şeria’daki yerleşim bölgelerinin yapımını durdurmayı reddedince görüşmeler aynı ay içinde sona erdi.

DAVUTOĞLU'DA İMZA TÖRENİNDE YER ALMIŞTI

3 Mayıs 2011'de iki grup arasındaki kan davasını sona erdirmek için Hamas ile El-Fetih arasında bir birlik anlaşması imzalandı. Bu kan davası Gazze Şeridi ile işgal altındaki Batı Şeria arasındaki fiili bölünmeye zemin hazırlamıştı. Anlaşmaya, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), İslami Cihat, Halk Direnişi Komiteleri ve Hamas üyeleri katıldı. Aynı zamanda Arap ülkelerinin dışişleri bakanları, Çin, Rusya, Türkiye ve bazı Avrupalı liderler de imza törenine davet edildi. Türkiye'yi temsilen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu törene katıldı.

4 Mayıs 2011'de Hamas ve el-Fetih liderleri Halid Meşal ile Mahmud Abbas, uzlaşma anlaşmasını imzalamak için Kahire’de biraraya gelmişti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları