loading
close
SON DAKİKALAR

Gemi batıyor, farkında mısınız?

Gemi batıyor, farkında mısınız?
Tarih: 25.06.2016 - 00:00
Kategori:

Mehveş Evin; Daha da kötü olacak, orası garanti. Zira hiçbir diktatörlük, hiçbir çatışmalı ülke cazip bir ‘turizm destinasyonu’ olamaz, yabancı sermayeyi de kaçırır.

Boşuna, “Turizm battı, gidişat iyi değil” diye ağlamayın…

AB ve ABD ile ilişkiler nane molladan betere sarıyor, IŞİD bombacıları elini kolunu sallayarak geziyor; ülkenin bir bölümü bombalanıyor, yakılıp yıkılıyor ve şehirden dağlara çatışma yayılıyorsa…

İçki içen insanlar, ‘Ramazan’ diye yakılmakla tehdit ediliyorsa…

Hepsi, yanlış ve kötü politikaların, sultanlık hevesinin sonucu. Huzur kalmadı, endişe had seviyede, turist niye gelsin?

‘Vurun kahpeye’ zamanları bunları

Daha da kötü olacak, orası garanti. Zira hiçbir diktatörlük, hiçbir çatışmalı ülke cazip bir ‘turizm destinasyonu’ olamaz, yabancı sermayeyi de kaçırır. Yolsuzlukların her kademeyi sardığı, şeffaflığın olmadığı, günlük reflekslerle ‘diplomasi’ yapılan, hukukun saygınlığını ayaklar altına alan bir ülke, saygınlık bekleyemez.

Kendi karanlığında yuvarlanıp boğulurken sadece ‘düşmanlar’ını değil, yandaşlarını da dibe çeker, harcar.

Bakınız, Cemaat… Bakınız, yandaş medyadan atılan gazeteci-yazarlar… Bakınız, Ahmet Davutoğlu. Biatın sonu yok, öyleyse ‘Vurun kahpeye’ zamanları bunları.

Biat etmeyen, aksine yanlışları gösteren, foyaları meydana çıkaranların cezalandırıldığı bir ülkeden cacık olmaz.

Görülmüş şey değil

Son hapse atılan gazeteci/aktivistlerin ne iş yaptıklarına bakın, neden tutuklandıklarını anlayın:

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye temsilcisi gazeteci Erol Önderoğlu, İÜ adli tıp uzmanı insan hakları savunucusu, TİHV Başkanı Prof. Şebnem Korur Fincancı ve Nesin Vakfı yöneticisi, yazar Ahmet Nesin.

Üçü de, Özgür Gündem gazetesine ‘nöbetçi eş yayın yönetmenliği’ yaptıkları, yani basın özgürlüğü adına dayanışma sergiledikleri için ‘terör örgütü propagandası’yla suçlanıyor.

Dünyada görülmüş şey değil!

Eğer bir yayının terör örgütü propagandası yaptığını kanıtlayabilirsen, önlemini yasalar ölçüsünde alırsın. Ama yasa tanımaz, mütemadiyen insan hakkı ihlali yaparsan böyle rezil olursun.

BM Genel Sekreteri Ban ki Moon dahi Önderoğlu için “Serbest bırakılsın” diye çağrı yaptı. (RSF’nin konuyla ilgili kampanyası için tıklayın)

Klasik bir Erdoğan hamlesi

İşin şu boyutu da var: IŞİD’in Türkiye’deki internet dergisi ‘Konstantiniyye’ hiçbir engellemeyle karşılaşmazken Kürt/sol yayın organlarını yok etmeye yönelik tavrı kimse desteklemez.

Hal böyleyken, Özgür Gündem’e açıkça destek olan hak savuncularını, gazetecileri ‘içeriye’ atmak, hatta Fincancı’ya yapıldığı gibi tecritte tutmak, başkalarının gözünü korkutmak için yapılan klasik bir Erdoğan hamlesi.

Şimdi yüzlerce gazeteci bu haksız, insandışı uygulamaya karşı sesini yükseltiyor. Ne yapacaksınız? Herkesi içeri mi atacaksınız? İnşa ettiğiniz hapishaneler bu yükü kaldırabilir, ama Türkiye daha fazla kaldıramaz…

Kontrolsüz güç ters tepiyor

Özgür Gündem’i hayatınızda bir kez bile elinize almamış, buna rağmen ‘terörist yayın’ olarak kafasına kazıyanlara hatırlatalım:

1- Önyargılarınızı bir kenara bırakıp gazetenin birkaç haberini okumayı deneyin…

2- Şiddet çağrısı yapmadığı sürece basın özgürlüğünün her yayın için geçerli olduğunu aklınızda bulundurun.

Bugün iktidarın propaganda yayınlarının yaptığı şiddet çağrıları ve nefret söylemi hiçbir işlem görmez, aksine el üstünde tutulurken neden Özgür Gündem’le dayanışmak böylesine büyük bir ‘suç’?

3- Kendinize şu soruyu sorun: Çözüm sürecinde devlet için sorun teşkil etmeyen Özgür Gündem, neden şimdi hedef tahtasında? Cevaplayayım: Gazete, 7 Haziran seçiminden sonra, bizzat Bülent Arınç tarafından ‘suç makinesi’ olmakla suçlandı. Yüzlerce soruşturma, ceza davası açıldı, toplatma kararları alındı.

Özgür Gündem, Mayıs 2016’da ‘nöbetçi eş genel yayın yönetmenliği’ kararını böyle aldı. Fincancı, Önderoğlu ve Nesin, ‘bir günlüğüne’ halkın alma hakkını savunmak için dayanışmaya katılan onlarca gazeteci, aktivist, aydının arasından üç isimdi.

Etkinlikleri, kariyerleri ve Saray’ın sinirini bozukları için özellikle seçildiler.

Bitiremeyecek, büyüteceksiniz

Özgür Gündem’in ideolojisi, duruşu, dili herkese hitap etmeyebilir… Kızdırabilir, isyan ettirebilir… Okumazsınız, olur biter.

Ama uyduruk bahanelerle yasaklayamaz, ifade özgürlüğünü kısıtlayamaz, hedef gösteremez, hukuku ayaklar altına alarak keyfi baskılar uygulayamazsınız.

Dayanışmayı, hapse atarak, karalayarak, işkence ederek bitiremeyecek, büyüteceksiniz.

Mehveş Evin - Diken

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları