loading
close
SON DAKİKALAR

Google, konum servisi kapalı olsa da kullanıcıları takip ediyor!

Google, konum servisi kapalı olsa da kullanıcıları takip ediyor!
Tarih: 23.11.2017 - 14:39
Kategori: Bilim & Teknoloji

Dünya çapında 2 milyarı aşkın cihazda kullanılan Android işletim sistemi, kullanıcıların konum bilgilerini izin verilmese bile Google'a iletiyor.

Dünya çapında 2 milyarı aşkın cihazda kullanılan Android işletim sistemi, kullanıcıların konum bilgilerini izin verilmese bile Google'a iletiyor.

Akıllı telefonların kullanıcıları izleyebilmesi daha önce birçok gizlilik tartışmasının fitilini ateşlemişti. Gelinen son noktada, akıllı telefonların kullanıcı tarafından izin verilmediği takdirde hiçbir bilgiyi uzaktaki sunuculara göndermemesi gerektiği endüstri tarafından benimsenmiş durumda. Apple ve Google, mobil uygulama mağazaları App Store ve Play’e kabul ettikleri uygulamaların telefonda yapabileceklerine dair daha tedbirli yaklaşmaya başlamışlardı. Güvenlik uzmanlarıysa kullanıcıları bir uygulamayı indirmeden hemen önce onaylamaları istenen ‘izin talepleri’ konusunda dikkatli olmaya çağırmıştı.

haberturk.com'un haberine göre, mobil telefonlar, GPS teknoloji sayesinde sürekli olarak nerede olduklarının bilgilerini içeriyorlar. Gerekli izinlerin verilmesi durumunda, uygulamalar kişinin nerede olduğu bilgisine erişerek kullanıcıyı takip edebiliyor. Amerikalı internet yayıncısı Quartz tarafından yürütülen bir inceleme, Android işletim sistemiyle 2 milyardan fazla telefonun yazılım altyapısını sunan Google’ın her hâlükârda kullanıcılarının konumlarını takip edebildiğini ortaya çıkardı. Bulgulara göre, Android işletim sistemiyle çalışan cihazlar, hangi baz istasyonunun bölgesinde oldukları bilgisini Google’a gönderiyor. Akıllı telefon kullanıcıları, konum servislerini kapattıklarında hiçbir uygulama konum bilgilerini alamıyor; Google hariç. Quartz ayrıca, Android telefonların fabrika ayarlarına döndürüldüklerinde dahi bunu yapmaya devam ettiklerinin altını çiziyor.

Yeni bir baz istasyonunun alanına giren Android telefonlar, içlerinde SIM kart bulunmasa dahi internete bağlı olduklarında Google’a konum bilgisini iletiyor. Konum bilgilerini Google’la paylaşmak istemeyen kullanıcıların yapabileceği pek bir şey yok. Şu an için tek çözüm, telefonun tüm internet bağlantısını kesmek gibi görünüyor. Google, bağlı olunan baz istasyonu adreslerinin 11 aydır toplandığını ve bu bilginin Android’in push bildirim ve mesajlarını yöneten bileşeni tarafından kullanıldığını açıkladı. ABD merkezli dev teknoloji şirketine göre, toplanan bu bilgiler Android sisteminin belirtilen ihtiyacı dışında kullanılmadı ve depolanmadı. Google, kasım ayının sonunda bu bilgiyi toplamayı bırakacak.

Mesaj iletim sistemlerini hızlandırmak için CELL ID kodlarına yönelen şirket, bu doğrultuda topladıkları verileri Google ağıyla senkronize etmediğini ve doğrudan Android telefonlara yönlendirdiğini belirtti.

Google’ın kullanıcı verilerine yaklaşımı ilk kez eleştirilmiyor. Geçtiğimiz ay da, Google Home Mini akıllı ev asistanlarının bir bölümünün hatalı oldukları ve sürekli ses kaydı yaptıkları ortaya çıkmıştı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları