loading
close
SON DAKİKALAR

Greenpeace eylemde

Greenpeace eylemde
Tarih: 07.04.2015 - 11:17
Kategori:

Greenpeace, Shell’in Kuzey Kutbu’na giden petrol platformunda eylemde

Greenpeace, Shell’in Kuzey Kutbu’na giden petrol platformunda eylemde

Altı Greenpece eylemcisi bugün, Shell’in Kuzey Kutbu’nda petrol sondajı için Pasifik Okyanusu’nda ilerlemekte olan platformunda eylemde. Şu anda Hawaii’nin 750 mil kuzey batısında bulunan 38 bin tonluk platforma tırmanan eylemciler, Shell’in Kuzey Kutbu’ndaki riskli petrol arama çalışmalarını protesto ediyor.

Uluslararası bir ekipten oluşan eylemcilerin, Polar Pioneer adlı platformun altında günlerce kamp kuracak kadar erzakları var. Eylem, www.savethearctic.org/live sitesinden canlı olarak takip edilebiliyor. Eylemciler, Kuzey Kutbu’ndaki tehlikeli petrol arama faaliyetlerine karşı Greenpeace’in başlattığı ‘Kuzey Kutbu’nu Kurtar’ kampanyasına katılan dünya çapında 6,7 milyondan fazla kişinin isimlerinin bulunduğu bir pankart açmayı planlıyor.

Geçtiğimiz hafta Amerika Birleşik Devletleri İçişleri Bakanlığı, Shell’in Alaska açıklarındaki Chukchi Denizi’nde petrol sondaj iznini onayladı. Bu da, Shell’in 100 gün içerisinde Kuzey Kutbu’nda sondaj faaliyetlerine başlayabileceği anlamına geliyor.

Eylemciler arasında yer alan Yeni Zelanda’lı Johno Smith, “Shell, 100 gün içinde Kuzey Kutbu’nda sondaj yapmaya başlayabilir. Bu el değmemiş tabiatın, gelecek nesiller ve dünyaya ‘yuva’ diyen bütün canlılar için korunması gerekiyor. Ama Shell, Kuzey Kutbu’nda insan faaliyetlerinden kaynaklanan erimeden faydalanarak bu felaketten kârlı çıkmaya çalışıyor. İklim değişimi, hali hazırda yaşadığımız bir gerçek ve Pasifik’te yaşayan insanlar iklim değişiminin yarattığı acıları yaşıyorlar.

Shell’in yaptıklarını tüm dünyaya göstermemizin, Shell gibi gezegenimizi kâr elde etmek için yok eden şirketlere karşı daha fazla insanı harekete geçireceğine inanıyorum. Burada bulunan tek bir ses olduğumu, ama yalnız olmadığımı biliyorum -milyon, hatta belki milyarlarca kişi güvenli ve sağlıklı bir yaşam hakkı için bir şeylerin değişmesini istiyor” dedi.

Shell’in bir önceki Kuzey Kutbu denemesi başarısız oldu

Greenpeace gemisi Esperenza'da bulunan 35 kişilik mürettebat, 200 metre boyundaki Blue Marlin adlı ağır yük gemisi tarafından çekilen ve Pasifik Okyanusu’nda seyahat halindeki Polar Pioneer petrol platformunu Malezya’dan demir aldığından beri 5000 deniz mili boyunca takip etti. Kuzey Kutbu’na doğru hareket eden iki petrol sondaj gemisinden bir diğeri ise Noble Discoverer, dünyanın en eski petrol sondaj gemilerinden biri. Noble Discoverer’ın sahibi Shell’in taşeron şirketi olan Noble Drilling, Shell’in 2012’de Kuzey Buz Denizi’ndeki başarısız denemeleriyle bağlantılı olarak 8 ağır suç kabul etti.

Greenpeace’in Esperanza gemisinden botlarla hareket ederek Polar Pioneer’ın güvertesinin altında kamp kuran altı eylemci, ABD, Almanya, Yeni Zelanda, Avustralya, İsveç ve Avusturya’dan gelen eylemcilerden oluşuyor. Eylemciler, yanında getirdikleri ekipman sayesinde gerçek zamanlı olarak bütün dünya ile Twitter üzerinden iletişim kurabilecek. Tırmanışçılardan güncelleme almak için @Greenpeace_med hesabını takip edebilirsiniz.



Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları