loading
close
SON DAKİKALAR

Hadi stresten kurtulalım!

Hadi stresten kurtulalım!
Tarih: 24.07.2015 - 14:59
Kategori: Sağlık, Yaşam

Stresle baş etmenin en güzel yolu besinler.

Stresi doğru besinleri yiyerek azaltılabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu, sağlıklı beslenirken stresten de nasıl korunabileceğini açıkladı.

Tüm karbonhidratlar mutluluk kaynağı olan serotonin salgılamanmasını sağladığını belirten Karacanoğlu, "Kendinizi iyi hissetmek için daha yavaş sindirilen tam tahıllı kahvaltı gevrekleri, yulaf ezmesi gibi kompleks karbonhidratları seçin. Bu tür karbonhidratlar kan şekeri düzeyinizi korurken kendinizi de dengeli hissetmenizi sağlar" dedi.

C vitamini stresle savaşıyor

C vitamini içeriği yüksek olan portakal bağışıklık sisteminizi güçlendirirken; stres hormonlarının seviyesini de frenleyebilir.
Yapılan araştırmalara göre stresli bir görev öncesi C vitamini alan bireylerde yüksek kan basıncı, kan basıncı ve kortizol (stres hormonu) düzeylerinin daha hızlı normale döndüğü görülmüştür. Ispanak, magnezyum deposu olan ıspanak stresin baş ağrısı, yorgunluk gibi etkilerini azaltır.

Yağlı balıklar sizi depresyondan uzak tutar

Stresinizi kontrol altında tutmak için yağlı balıklarla arkadaş olun. Somon ve ton balığı gibi balıklarda bulunan Omega-3 yağ asitleri, stres hormonları artışını önlerken; kalp hastalığı, depresyon gibi duygudurum bozukluklarına karşı da korunmanıza yardımcı olabilir. Kendinizi iyi hissetmek istiyorsanız haftada en az iki kez yağlı balık tüketin.

Siyah çay, stresli olaylardan daha kolay kurtulmaya yardımcı

Siyah çay içmeniz stresli olaylardan daha hızlı kurtulmanıza yardımcı olabilir. İki ayrı grup üzerinde yapılan bir çalışmada 6 hafta boyunca ilk gruba başka bir içecek, ikinci gruba ise günde 4 bardak çay içirilmiş. 6 hafta sonunda iki grupta yer alan insanlar karşılaştırıldığında stresli durumlar söz konusu olduğunda çay içenlerin daha sakin hissettiği ve stresli durumlar sonrasında stres hormonu kortizol düzeylerinin düşük olduğu görülmüş. Stres söz konusu olduğunda, kahve, kafein stres hormonlarını artırarak kan basıncını yükseltebilir.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Karacanoğlu, Antep fıstığı, yanı sıra diğer fındık ve tohumlar, sağlıklı yağlar için iyi kaynaklar olduğunu belirtti ve her gün bir avuç antep fıstığı, ceviz, badem gibi sağlıklı kuruyemişlerin tüketimi diyabet riskini azalttığını, kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğunu ve stresin etkilerini azalttığını vurguladı.

Yarım avokado ya da bir orta boy muzda da fazlasıyla potasyum vardır. Badem içerdiği E ve B vitaminleriyle stres nöbetleri sırasında rahatlamanızı sağlarken bağışıklık sisteminizi de destekleyen iyi bir stres azaltıcı olabilir.

Çıtır çiğ sebzeler tamamen mekanik bir şekilde stresi hafifletmeye yardımcı olabilir. Kereviz veya havuç çene kaslarınızı çalıştırırken gerginliğinizi de azaltabilir.


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları