loading
close
SON DAKİKALAR

Haldun Taner'in 100. Yaşı Kadıköy'de Kutlandı

Haldun Taner'in  100. Yaşı  Kadıköy'de Kutlandı
Tarih: 17.03.2015 - 17:06
Kategori: Kültür & Sanat

Tiyatro ve edebiyat dünyasının usta isimlerinden Haldun Taner doğumunun 100. Yılında Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı.

Tiyatro ve edebiyat dünyasının usta isimlerinden Haldun Taner doğumunun 100. Yılında Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı. 

Gecenin en güzel süprizlerinden biri uzun süre sonra ilk kez birlikte sahneye çıkan Zeki Alasya ve Metin Akpınar oldu.

16 Mart Pazartesi Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi'nde düzenlenen anma etkinliğine sanat ve edebiyat dünyasının usta isimleri ve çok sayıda Kadıköylü katıldı.

Kurgusunu ve metnini Gazeteci yazar Zeynep Oral'ın hazırladığı gecenin sunumunu yazar tiyatro sanatçısı Orhan Alkaya ile birlikte yaptı.

Haldun Taner'in anılarından kurgulanarak hazırlanan gecede yazarın doğumu, ilk gençliği edebiyata merakı kendi anlatımlarından Orhan Alkaya ve Zeynep Oral tarafından seslendirildi.

İlk olarak Cüneyt Türel'in sesinden Haldun Taner'in anlatıldığı video gösterimiyle başlayan gecede yazarın edebiyatçı kişiliği Doğan Hızlan, Selçuk Erez, Emre Kongar ve Üstün Akmen tarafından anlatıldı.

Doğan Hızlan'ın başka bir program dolayısıyla katılamadığı gecede, Haldun Taner ile ilgili mesajı okundu. Hızlan mesajında Taner'i şu sözlerle anlattı: Gülünçle ince mizah arasındaki kıvamı bulan kişiydi. İyi yazarlar sık sık okunmalı hem edebiyat bilincimizi geliştirirler hem de insanlığımızı"

"HALDUN TANER EYLEMCİYDİ"

Hızlan'ın mesajının ardından sahneye çıkan Selçuk Erez, Taner aynı zamanda iyi bir eylemciydi. Gezi hadiselerinde genç aktivistler gibi devran dönecek AKP halka hesap verecek deyip Recep Tayyip Erdoğan'ı kızdıran aktivistlerden değildi ama kendi zamanındaki Erdoğan'ları kızdıran aktivistlerdendi." Dedi.

Üstün Akmen ise usta yazarın tiyatro oyunlarını hatırlatarak, Haldun Taner'in toplumcu bir yazar olduğuna, eserleriyle toplumun sorunlarına dikkat çektiğini ifade etti.

Taner'i anlatan bir başka isimse Emre Kongar'dı. Kongar Taner'le ilgili anılarını anlatarak ulusalla evrenseli birleştiren sanatsal kişiliği önünde saygıyla eğiliyorum dedi.

Gecenin devamında oyuncu Levent Üzümcü'nün yazarın "Konçinalar" öyküsünden okuduğu bölüm büyük beğeni topladı.

Üzümcü'nün ardından Serap Yağız ve Taner Öngür, Çiğdem Erken'in piyanosu eşliğinde Taner'in unutulmaz eseri Keşanlı Ali Destanı'nından Sinekli Dağ'ı seslendirdi.

"MERTLİKTEN SÖVER İNSAN"

Yazar'ın Üç Ağalar eserinin de seslendirildiği gecede Keşanlı Ali Destanı'nın en sevilen bölümlerinden "Mertlik Belası" da Kıvanç Uğraşbul yorumuyla seslendirildi.

"Nota olsa Do, renk olsa Nar rengi" diye anlattığı Keşanlı Ali Destanı'nın Zarife'si Gülriz Sururi "Şamama" videosu ardından Zilli Zarife'den "Biz Dünyaya Lazımız" şarkısı ile gecenin konuğu oldu.

Orhan Alkaya'nın Taner'in müziğe olan ilgisi ve sevgisini ifade ettiği gecede Cihat Aşkın'ın kemanı ve Mehru Ensari'nin piyanosu eşliğinde ezgiler gecenin konuğu oldu.

Keşanlı Ali Destanı'ndan sonra Haldun Taner'in 1966 yılında kaleme ve halen güncelliğini koruyan “Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım" oyunundan bir bölüm Ali Erdoğan tarafından sahnelendi.

"HALDUN BEY BİZİ SİZE HEDİYE ETTİ"

Gecenin bir başka sürprizi ise uzun süredir aynı sahnede görülmeye. Zeki Alasya ve Metin Akpınar ikilisi oldu. Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nun eşsiz ikilisi Zeki Alasya ve Metin Akpınar Türkiye'de kabare tiyatrosunun kurucusu, ilk yazarı, ilk uygulayıcısı Haldun Taner için sahneye çıktı.

Kendilerine başarılarının sırrının sorulduğunu anlatan Zeki Alasya "biz şans diyoruz Haldun Taner gibi bir anıt adamla tiyatro yapıyorsanız başarınızın nedeni şans değil de nedir" dedi.

Muhsin Ertuğrul'un Haldun Taner için "Türk Tiyatrosu ne zaman tık nefes olsa Haldun Taner oksijen yetiştirir" sözlerini hatırlatan Metin Akpınar Haldun bey bizi size hediye etti dedi.

ALASYA: BUGÜN BİR YAZSA DÖRT BEŞ GÜN SONRA YASAKLANIR

Haldun Taner'in mizahı, kişiliği ve eserleriyle örnek olduğunu anlatan ikiliden Metin Akpınar onun ileri görüşlülüğüyle ilgili espiler yaptı. Dönemin Kültür bakanının heykellere peştemal giydirmeye çalıştığını anlatan Akpınar "Bugün kadavraya don giydiriyorlar" Dedi.
Devekuşu kaberesinden anıların anlatıldığı Zeki Alasya şöyle devam etti: "Öylesine özlüyorum ki Haldun Taner'i yeniden bir arada olsak bir oyun yazsa biz de oynasak tahmin ediyorum dört ya da beş gün sonra yasaklanır"

Haldun Taner'in eşi Demet Taner'in "Demokrasi" yazısından bir bölüm okuduğu gecede yazarın "Sersem Kocanın Kurnaz Karısı" oyunundan Selçuk Yöntem'de bir bölüm okudu.

Gecenin sonunda tüm sanatçılar ve Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu sahneye çıkarak Haldun Taner için 100. Yıl pastasını kesti.

Dakikalarca ayakta alkışlanan sanatçılar, Haldun Taner'i hep birlikte selamladı.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları