loading
close
SON DAKİKALAR

Hasan Kütük: AKP'nin ekonomi iyi gidiyor söylemi bir aldatmacadan ibarettir

Hasan Kütük: AKP'nin ekonomi iyi gidiyor söylemi bir aldatmacadan ibarettir
Tarih: 16.11.2017 - 13:08
Kategori: Sendika

AKP kurmaylarının ekonominin iyiye gittiği söylemi; en son açıklanan TÜİK'in işsizlik rakamlarına ilişkin Birleşik Kamı İş Sendikası Genel Başkanı Hasan Kütük açıklamada bulundu.

AKP kurmaylarının ekonominin iyiye gittiği söylemi; ve en son açıklanan TÜİK'in işsizlik rakamlarına ilişkin Birleşik Kamı İş Sendikası Genel Başkanı Hasan Kütük açıklamada bulundu. İşsizlik oranının geçen yılın ağustos ayına göre 0.7 puanlık azalış ile yüzde 10.6 seviyesinde gerçekleştiğini belirten Hasan Kütük, genç işsizliğin 0,7 puanlık artış ile yüzde 20,6 olarak açıklanarak ekonomik büyümenin genç nüfusa istihdam yaratmadığına dikkat çekti. Hasan Kütük "Ülke ekonomisinin yüzde 5 büyüdüğünü açıklayan siyasal iktidar, vatandaşlarına istihdam yaratamamakta hatta yarım puan işsizlik rakamlarını düşürmesine rağmen işsizliği giderememektedir" dedi.

Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Hasan Kütük'ün Türkiye ekonomisinin gidişatına ilişkin yaptığı açıklama şöyle:

"Ülkemizdeki, ekonomik veriler her geçen gün daha da kötüye gitmektedir. Ülkemizi 16 yıldır yöneten AKP iktidarının, ekonomi iyi gidiyor söylemi bir aldatmacadan ibarettir. Çünkü ekonomi verilerini gösteren; zamlar, işsizlik ve enflasyon rakamları ekonominin kötüye gittiğini göstermeye yetmektedir.
TÜİK ağustos ayı işsizlik verilerine göre ülkemizde işsiz kişi sayısı 3 milyon 404 bin olarak açıklanarak geçen yılın ağustos ayına göre 89 bin kişi azalmıştır. İşsizlik oranı da geçen yılın ağustos ayına göre 0.7 puanlık azalış ile yüzde 10.6 seviyesinde gerçekleşmiştir. Ancak genç işsizlik 0,7 puanlık artış ile yüzde 20,6 olarak açıklanarak ekonomik büyümenin gençlere istihdam yaratmadığı ortaya çıkmıştır.

Ülke ekonomisinin yüzde 5 büyüdüğünü açıklayan siyasal iktidar, vatandaşlarına istihdam yaratamamakta hatta yarım puan işsizlik rakamlarını düşürmesine rağmen işsizliği giderememektedir. İşsizlik, çift haneli rakamlarda ilerlemekte ya da seyretmektedir. Ekonomi sözde büyürken dahi gençler iş bulamamaktadır. İşsizliğin acısını ve etkisini en fazla hissedenler ise gençlerimizdir.

Siyasal iktidar, USD 3,88 TL, EURO 4,58 TL, 1 GR Altın 159 TL, BENZİN 5,66 TL, MOTORİN 5,10 TL’ye yükseldiği bir dönemde ekonomi iyi gidiyor söylemi ne bizi ne de halkı ikna edebilmektedir. Ülkede dolar, euro, benzin, mazot ve altın baş döndürücü şekilde yükselmektedir. Ekonominin kötü gidişatı durdurulamamakta ve bu şekilde devam etmesi durumunda maalesef ciddi ekonomik bir krizle karşılaşmamız kaçınılmaz hale gelecektir.

TUİK rakamları, ülkemizde ekonominin yüzde 5 büyüdüğü dönemde dahi işsizliğin sürekli yükseldiği ve enflasyonun bir türlü çift haneli rakamlardan tek haneli rakamlara indirilemediğini göstermektedir.

Açıklanan enflasyon oranları gibi işsizlik oranları da vatandaşlarımız tarafından gerçekçi bulunmamaktadır. Çünkü ülkemizdeki vatandaşların büyük bölümü yaşam deneyimlerinden yani çarşıda ve pazardan ve en yakınlarındaki işsizlerden yola çıkarak ekonomiyi değerlendirmektedir.

Vatandaşların temel tüketim giderlerindeki artış zamları devam etmektedir. Kış aylarına girdiğimizden sabit gelirli olan memur, emekli ve SSK’lılar zorunlu tüketim harcamalarındaki ve vergilerdeki yükseliş nedeniyle açlık sınırında yaşamlarını sürdürmek zorunda kalmaktadır.

Ekonomik verilerin somutluğu karşısında emekçilerin eriyen maaşları reel enflasyon oranları altında seyretmektedir. Bugün açık bir şekilde görülmektedir ki ülkemiz işsiz, mutsuz, kaygılı ve gelecekten umutsuz insanlar ülkesi haline getirilmektedir.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak, hükümeti; işini kaybeden ve iş arayan insanlarımızdan, sefalet ücretine mahkûm edilen; asgari ücretli, emekli, dul ve yetimlerimizden yükselen feryadı duymaya, kaygı verici boyutlara ulaşan bu sorunu çözmek için ciddi ve somut adımlar atmaya çağırıyoruz."

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları