loading
close
SON DAKİKALAR

HES'e karşı çıkan köylüler: HES yerine baraj yapılsın

HES'e karşı çıkan köylüler: HES yerine baraj yapılsın
Tarih: 07.01.2016 - 18:48
Kategori:

Osmaniye merkeze bağlı Çona, Çardak ve Dereli Köylerinde yaşayan ve çevre duyarlılığı olan vatandaşlar Yarpuz deresinin üzerine kurulacak olan HES' e karşı çıktı.

Osmaniye merkeze bağlı Çona, Çardak ve Dereli Köylerinde yaşayan ve çevre duyarlılığı olan vatandaşlar Yarpuz deresinin üzerine kurulacak olan HES' e karşı çıktı.

Yarpuz çayının 3 köyün sulama suyu ihtiyacını karşıladığını belirten Çona Köy Muhtarı Ahmet Sünbül, "Köyümüze gelen yetkililer gerçeğe aykırı şekilde tutanak tutmak istediler. Kanunen bilgilendirme toplantısının yapılacağı 10 gün önceden bize bildirilmesi gerektiği halde bize bir tebligat yapılmadı. Sanki bilgilendirme yapılmış gibi tutanak tutmak isteyince biz itiraz ettik. Bilgilendirme toplantısı yapılamamıştır diye tutanak tutarak köyümüzden ayrıldılar. Bizler deremizde HES kurulmasına karşıyız kanuni hakkımızı sonuna kadar kullanacağız." dedi.

HES kurulmasına karşı olduklarını yetkililere seslerini duyurmak için toplanan köylüler adına konuşan Vahit Karadağ, "Ülkenin beslenmesini bizler sağlıyoruz. Biz çiftçiyiz, biz üreticiyiz, bizler üretmezsek insanlarımız nasıl beslenecek. Biz buğday üretmezsek halk pizza yiyemez. İlla elektrik üretilecekse HES yerine baraj yapılsın 1946 yılında burada baraj yapılması için bir proje yapılmış. 46 yıl önce yapılması planlanan baraj neden yapılmıyor. 12 kilometrelik bir havzada doğa katliamın yapılmak isteniyor. Biz köyümüzde mutluyuz. Bizler 12 km boyunca doğa katliamı yapılacak olan HES'e karşıyız." şeklinde tepkisini dile getirdi.

Köylerde yaşayan insanlar olarak enerji üretimine karşı olmadıklarını belirten Av. Bilge Tosun Başlamışlı ise, "Bizler elektrik üretimine karşı değiliz, bizler elektriğin temiz üretilmesini istiyoruz. Doğal kaynaklar, yaşam alanlarımız katledilmeden elektrik üretilsin istiyoruz. Yenilenebilir, sürülebilir ve çevreci kaynaklarına bir itirazımız yok. Çocukluğumuzun geçtiği yaylalarımızın sulama suyumuzun kirlenmesine karşıyız. Çevre il müdürlüğü burada kanunlara aykırı olarak muhtarlara bilgi vermeden ÇED bilgilendirme toplantısi yapmak istediğini buraya gelince öğrendik. Biz balıklarımızı öldürecek, çevre katliamı yapacak olan HES'lere karşıyız." diyerek konunun hukuki anlamda takipçi olacaklarını söyledi.

CHA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları