loading
close
SON DAKİKALAR

Hukukun üstünlüğüne adanmış bir hayat: Niyazi Ağırnaslı

Hukukun üstünlüğüne adanmış bir hayat: Niyazi Ağırnaslı
Tarih: 22.06.2017 - 14:40
Kategori: Sağlık, Yaşam

68 ve 78 kuşağının ‘Niyazi Amca’sı olarak tanınan avukat Niyazi Ağırnaslı ölümünün 30. yılında bıraktığı devrimci hukuk geleneğiyle bugün hala yaşıyor.

68 ve 78 kuşağının ‘Niyazi Amca’sı olarak bilinen, avukat Niyazi Ağırnaslı ölümünün 30. yılı. Ağırnaslı bıraktığı devrimci hukuk geleneği, bugün de Çağdaş Hukuçular Derneği ile yaşamaya devam ediyor.

12 Mart ve 12 Eylül dönemlerinde birçok demokratik kitle örgütünün yanı sıra Deniz Gezmiş ve arkadaşları ile Erdal Eren’in de savunmasını da yapmış olan Niyazi Ağırnaslı ölümünün 30. yılında mezarı başında dostları, ailesi ve meslektaşları tarafından saygıyla anıldı.
Cebeci Asri Mezarlığında bir araya gelen dostları ve ailesi Ağırnaslı’nın anısına mezarına çiçekler bırakarak saygı duruşunda bulundu. Ağırnaslı’yla ilgili yaşadıkları anılarını paylaşan yakınları ve dostları ölümünün üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen Ağırnaslı'yı özlemle hatırlanmaya devam ediyor.

Peki Niyazi Ağırnazlı kim?

1911'de Kayseri'de doğan Niyazi Ağırnaslı, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin bitirdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Kanunlar Kalemi Kâtipliği ve Bütçe Encümeni Bürosu Memurluğu, Şef Yardımcılığı, Maliye Bakanlığı Tetkik Kurulu Raportörlüğü ve Başraportörlüğü, Kozan Hazine Avukatlığı, Serbest Avukatlık, Cumhuriyet Senatosu Ankara Üyeliği yapmıştı. Ağırnaslı evli ve üç çocuk babasıydı.

12 Mart ve 12 Eylül dönemlerinde birçok demokratik kitle örgütünün yanı sıra Deniz Gezmiş ve arkadaşları ile Erdal Eren’in de savunmasını da yapmış olan Ağırnaslı, TİP, Devrimci Avukatlar Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, İnsan Hakları Derneği, Yüksek Yetenekli Çocukları Koruma Derneği gibi kurumlarda yöneticilik yapmıştı. Ağırnaslı bunların yanında Sabahattin Ali, Abidin Dino, Pertev Boratav, Behice Boran, Sadun Aren, Muvaffak Şeref, Mihri Belli, Hikmet Kıvılcımlı gibi önemli isimlerin de avukatlığını yaptı. Yaşamını hukukun üstünlüğünün sağlanabilmesine adamış olan Ağırnaslı, bu mücadele içerisinde birçok kez de cezalarla karşılaştı. 

Suphi Nejat Ağırnaslı'nın da dedesi 

Ağırnaslı ayrıca 7 Ekim 2014 günü Kobane’de IŞID’e karşı savaşırken yaşamını yitiren Suphi Nejat Ağırnaslı’nın da dedesi. 

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları