loading
close
SON DAKİKALAR

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi; 30 Kasım'da Taksim'de

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi; 30 Kasım'da Taksim'de
Tarih: 27.11.2014 - 21:20
Kategori: Sendika

Her yıl SGK kayıtlarına göre ortalama (Sürekli İş Göremezlik %10'dan fazla kayıp) ikibin civarı işçi engelli kalıyor.

Her yıl SGK kayıtlarına göre ortalama (Sürekli İş Göremezlik %10'dan fazla kayıp) ikibin civarı işçi engelli kalıyor. Tabi bu durum buzdağının görünen yüzü. Çünkü gerçekler bize her yıl 70 bin işçi arkadaşımızın engelli kaldığını gösteriyor... 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi; Pazar günü saat 14.00'da Taksim Meydanı Atatürk Anıtı Önü'nde olacak...

YA HEPİMİZ ENGELLİYİZ YA HİÇBİRİMİZ! 30 KASIM'DA TAKSİM'DEYİZ!

Bizler bu ülkenin köle gibi çalıştırılan, öldürülen sakat bırakılan işçileri, açlığa ve sefalete terkedilen işsizleri, yaşam alanları, suyu ve toprağı çalınan köylüsüyüz. Sağlığını kaybeden sağlıkçıları, atanamayan eğitimcileri, paralı, niteliksiz ve bilimsel olmayan bir eğitim sistemine mahkum edilmiş milyonlarca öğrencisiyiz. Her gün dövülen, öldürülülen, sakat bırakılan kadınları, sokaklarında, parklarında koşup oynayamayan beton mahallelerde çocukluğunu kaybetmiş milyonlarca çocuğu, geleceği çalınarak cendereye alınmış, esir edilmiş milyonlarca genci ve yaşarken mezara gönderilen yaşlılarıyız. Biz Türkiye’nin çoğunluğunu oluşturan engellenmiş bir halkız.
En temel insanca yaşama hakkımız olan sağlık hizmeti sermayeye kazanç kapısı yapıldı. Hastane kapılarına yığılan hasta ve çaresiz milyonlar her tedavide ve ilaç alımında katkı payı ödenmek zorunda bırakılıyor. “Sağlık Uygulama Tebliği” ile engellilerin medikal ihtiyaçl karşılanmamaya başlandı. Evet biz her geçen gün sağlıga ulaşması daha fazla engellenen SAĞLIK ENGELLİSİ bir halkız.
Devletin “engelli” saydığı toplum kesiminin %65’I okur-yazar dahi değil. Liseyi bitirme oranı %7 ünüversite bitirme oranı %2. Bu yetmezmiş gibi, sayısı bir elin parmağını geçmeyen özel eğitim kurumları kapatılmaya, şehir dışına sürülerek tasfiye edilmeye çalışılıyor. Parası olana özel okul kapısı gösterilirken, olmayanın okulu elinden alındı. Toplumun tüm kesimleri öğrencisi, öğretmeni ve velisiyle eğitim mağduru. Evet biz her geçen gün eğitime ulaşması daha fazla engellenen EĞİTİM ENGELLİSİ bir halkız.
Her gün sermaye daha fazla semirsin diye güvencesiz çalıştırılan onlarca işçi ölüyor, sakat kalıyor, göz gore gore kronik hastalıkların pençesine itiliyor. Üç kuruş paraya köle gibi çalıştırılan milyonlar insanca yaşayamaz ve beslenemez hale getirilerek hastalıktan kırılıyor. Evet biz her geçen gün güvenli çalışma koşullarına ulaşması daha fazla engellenen İNSANCA ÇALIŞMA ENGELLİSİ bir halkız.
Ülkemizin eşsiz doğası ve tüm yerleşmeleri neoliberal yağmaya açılıyor, Kentlerimiz; kaldırımsız, parksız, susuz, oksijensiz, ruhsuz ve umutsuz beton yığınlarına dönüşüyor. Akarsularımız, denizlerimiz, ormanlarımız, tarım alanlarımız, içine doğduğumuz ve bizi yaşatan doğamız, sermayenin kar hırsı için talan edliyor, kirletiliyor. Evet biz her geçen gün yaşam kaynaklarına ulaşması daha fazla engellenen DOĞA ENGELLİSİ bir halkız.
Ülkemiz ve Ortadoğu’da savaş, terör ve işkence yayılıyor, her gün binlerce insan ölüyor, tecavüze uğruyor, sakat bırakılıyor. Ülkemize sığınan milyonlarca göçmen açlık ve sefalete, kölece çalıştırılmaya zorlanıyor. Evet biz her geçen gün barış içinde yaşama iradesi daha fazla engellenen BARIŞ ENGELLİSİ bir halkız.
Kadınlar, çocuklar, engelliler ve LGBTİ’lere yönelen şiddet, taciz ve ayrımcılık her geçen gün artıyor. Toplumun ruhu bin türlü sapıklık ve hurafeyle kirletiliyor, hasta ediliyor. Evet biz her geçen gün eşit ve özgürce yaşaması daha fazla engellenen EŞİTLİK ENGELLİSİ bir halkız.
5378 Sayılı engelliler kanunu yayınlanan yönetmeliklerle kevgire çevrildi. Sağlık kurulu raporu yönetmeliği neredeyse her yıl yeniden düzenleniyor, engellilere rapor verilmesi zorlaştırılarak Türkiye’deki engelli sayısı düşük gösteriliyor. Evde bakım aylığı ve ve sakatlık maaaşı kriterleri ise giderek ağırlaştırılıyor. Sosyal devlet budanıyor. 5378 sayılı engelliler kanunu ile tanınan 7 yıllık erişebilirlik ve ulaşabilirlik sürecince bir çivi dahi çakmayanlar, getirdikleri öteleme ile engellilerin ev hapsini müebbete çevirdiler. Evet bizler Türkiye’nin çoğunluğunu oluşturan engellenmiş bir halkız.
30 Kasım’da Engelsiz Türkiye için...
Biz aşağıda imzası bulunan kişi ve kurumlar, “normal” bir toplumsal düzende sadece fiziksel ve zihinsel olabilecek her türlü farklılığın, bu düzende bir “engel” teşkil ettiğini biliyor ve bunu reddediyoruz.
Bizden kaynaklanmayan bu koşulların, tüm toplumu eşit, özgür ve sağlıklı şartlarda yaşamaktan alıkoyduğunu, engellediğini ve hatta öldürdüğünü düşünüyoruz. Siyasal iktidarlar, insanca yaşam koşullarını sağlayana kadar Dünya Engelliler Günü olan her 3 Aralık haftasında, toplumun, engellenen tüm birey ve kesimleriyle birlikte Taksim’de olacağımızı ilan ediyoruz.
Kurtuluş yok tek başına... Ya hepimiz engelliyiz ya hiç birimiz...
30 Kasım Pazar 14.00'da Taksim’deyiz...
30 Kasım'da ‪#‎EngelsizTürkiye‬ için Taksim'de yapacağımız mitinge katılım çağrısına imza atan kurum ve kuruluşlar her geçen gün artıyor.
Engelli Hakları Forumu
Engelli Hakları Atölyesi
Türkiye Sakatlar Derneği
Altı Nokta Körler Derneği İstanbul Şubesi
İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği
Engelli ve Aileleri Dayanışma ve Eğitim Derneği
Şişli İşitme Ve Konuşma Engelliler Derneği
Şişli Engelli Dernekleri Platformu
Diabetliler ve Engelliler Derneği
Türkiye Kas Hastalıkları Derneği
Umut Işığı Zihinsel Engelliler Otizimlileri Destekleme Derneği
Engelsiz Pedal Derneği
Engelliler Biz Platformu
Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği
Boğaziçi Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
Sarıyer Ortapedik Engelliler Derneği
Pozitif Özürlüler Eğitim Derneği
Özürlüler Vakfı
Engelli Kadın Derneği
Engelli İnsan Hakları Derneği
İstanbul Özürlüler Spor Kulübü
İstanbul Tabip Odası
İstanbul Eczacı Odası
TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu
İstanbul Kent Savunması
Kuzey Ormanları Savunması
Pangea Ekoloji
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi
Kamusal Sanat Laboratuarı
LİSTAG (LGBTİ Aileleri ve Yakınları Grubu)
LAMBDA İstanbul
Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği
Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi
Okuluma Dokunma Koordinasyonu
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi
RUSİHAK (Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi Derneği)
Politeknik
KESK İstanbul Şubeler Platformu
Anti-Kapitalist Müslümanlar
İlerici Fatih Kadınlar Grubu

Vişne Haber Ajansı - Dilfiraz Değerli

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi; 30 Kasım'da Taksim'de

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları