loading
close
SON DAKİKALAR

İzmit Körfezi'ndeki akaryakıt sızıntısı Yalova sahiline kadar ulaştı!

İzmit Körfezi'ndeki akaryakıt sızıntısı Yalova sahiline kadar ulaştı!
Tarih: 20.01.2017 - 09:48
Kategori:

Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde bulunan bir limandan sızan yakıt İzmit Körfezi'nde yayılırken kirlilik, limanın karşı kıyısında bulunan Yalova Altınova sahillerine kadar ulaştı.

Geçen hafta perşembe günü Dilovası'nda bulunan bir limandan denize fuel oil döküldüğü ihbarı üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Liman Başkanlığı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri bölgede çalışma yaparken, limanın çevresine ve demirli olan gemilerin etrafına bariyerler çekildi. 1 acil müdahale ve 2 temizlik şirketi kıyılarda temizlik çalışması yaparken, yakıt toplama gemisi 'Seyit Onbaşı' ile deniz yüzeyindeki yakıt temizlenmeye çalışıldı. İzmit Körfezi'ne sızan yakıt Körfez ve Derince kıyılarına kadar ulaşırken, rüzgarın da etkisiyle sızıntının olduğu limanın karşısında bulunan Yalova Altınova kıyılarına kadar yakıt ulaştı.

Sahiller simsiyah olurken, kıyılardaki kumlar ve taşlar siyaha bulandı. Denize sızan kirlilikten en çok su kuşları etkilendi.

Körfez sahillerinden yakıta bulanan çok sayıda karabatak telef olurken, duyarlı vatandaşlar, sivil toplum kuruluşları kuşları hayatta tutmak için çalıştı. Sahillerden toplanan kuşlar Darıca'da bulunan Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı'ndaki hayvan hastanesinde ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde yıkanarak bakıma alındı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çevreye verdiği zarar nedeniyle bir firmaya 2 milyon 100 bin TL idari yaptırım cezası uygulandığını açıkladı. Bakanlığın yaptığı yazılı açıklamada şöyle denildi:

"12 Ocak tarihinde Dilovası'nda faaliyet gösteren bir firmaya ait tanklardan, tanklar arası fuel oil'in transfer işlemleri sırasında güvenlik havuzlarına fuel oil'in taştığı, güvenlik havuzundan da yağmur suyu kanalına aktığı, oradan da denize taşındığı Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından tespit edilmiştir. Denize 90- 100 ton civarında fuel oil döküldüğü tahmin edilmekte olup, Gümrük Müdürlüğü'nce dökülen miktarı kesin olarak hesaplama çalışmaları devam etmektedir. Temizlik çalışmaları karada denizde başlatılmış ve büyük oranda temizlenmiştir. Kıyı ve açık denizde yapılan çalışmalar sonucu toplanan atıklar bertaraf tesislerine yönlendirilmektedir. Tanklardan dökülen fuel oil'in çevreye verdiği zarardan ötürü 2872 Sayılı Çevre Kanununun 20-v maddesi uyarınca firmaya 2 milyon 100 bin TL idari yaptırım uygulanmıştır.

Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde limandan sızan yakıt, rüzgârın etkisiyle Yalova’da Hersek kıyılarına kadar ulaştı. Denizde bulunan kuşlar petrole bulanırken, birçok kuş telef oldu. Yalova’da bu nedenle kapsamlı bir çalışma yürütülüyor.

Altınova Belediyesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Yalova Şubesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri hem sahilleri temizliyor hem de kuşları kurtarıyor.

Kocaeli’nde yaşanan sızıntı, Yalova’da kuşların uğrak noktası olan ve ‘kuş oteli’ olarak nitelendirilen Hersek Lagünü’ne kadar ulaştı. Osmangazi Köprüsü’nün hemen yanı başındaki Hersek Lagünü’nde çalışmalar sürüyor. Çalışmalarla ilgili bilgi veren Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, Hersek Lagünü’nün büyük bir faciadan kılpayı kurtulduğunu söyledi. Başkan Metin Oral, "Biz tüm tedbirlerimizi aldık. Başta hem Yalova Valiliğimiz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz, Orman ve Su İşleri Müdürlüğümüz ve buradaki tüm personel arkadaşlarımız, belediye, veterinerlik personelimiz, zabıtamız el birliğiyle güzel bir işbirliğiyle tehlikeyi büyümeden bertaraf ettiler. Şimdi de buranın temizliğini yapıyorlar. Açıkçası gölümüz biliyorsunuz bizim için çok önemli. Gölümüz, kuş cenneti. Şu anda kuşlarımız, misafirlerimiz var. Onların etkilenmemesi bizim için önemliydi" dedi.

Sızıntıdan Yalova’da 5-6 kilometrelik sahil şeridinin etkilendiğini söyleyen Metin Oral, "Daha büyük bir facia olabilirdi. Şu anda binlerce kuşumuz var. Flamingolardan kuğulara şu an burada ciddi miktarda kuşumuz var. Dolayısıyla zararı hafif atlattık. Şimdi arkadaşlarımız temizlik işlerini yapıyorlar. 5-6 kilometrelik bir sahil şeridi etkilendi. Bu sahil şeridinin 4 kilometrelik kısmı temizlendi. Çok az bir yer kaldı. Rüzgârla, dalga vasıtasıyla buraya kadar geldi. 100’e yakın arkadaşımız çalışıyor. 3 gündür burada çalışma yapıyoruz. İnşallah 1-2 gün içerisinde de tam temizlenmiş, toparlanmış olacak. Bizim için güzel tarafı gölümüze fazla yansımadan bu işi kıyılarımızda da temizleyerek halletmiş olacağız. Arkadaşlarımız zor şartlarda çalıştılar. Özellikle göl ile denizin birleştiği alandaki şartlar biraz zor. Bu zor şartlarda güzel bir çalışma yaptı arkadaşlar. Onlara teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Hersek’te 70 kuşun bu sızıntıdan etkilendiğini söyleyen Başkan Oral, "Elimizdeki bilgiye göre 70 kuşumuz etkilendi. Ağırlıklı karabatak. Bunların 40 tanesi şu anda bakım halinde. 30’a yakını da telef oldu. Tabi buradaki kuş sayısına baktığımız zaman çok kuşun etkilenmemesi bizi sevindirdi. Bu 70 kuşun bir kısmı da burada etkilenen değil de diğer taraftan etkilenerek buraya gelenler çünkü gölün içerisinde şu an sızıntıyı engellenmiş durumdayız. O yönden de şanslıyız. Hersek Lagünü kontrol altında. Bir-iki gün içerisinde de bitireceğiz. Hersek Lagünü’ndeki çalışma son aşamaya geldi. Diğer kıyıya doğru çalışmalarımız devam ediyor. Önceliği Hersek Lagünü’ne verdik. Bizim için önemli olan burasıydı. Burada her şey kontrol altında" dedi.

Kocaeli'nin Dilovası İlçesi'nde limandan sızan yakıt, rüzgarın etkisiyle Yalova’da Hersek kıyılarına kadar ulaştı. Denizde bulunan kuşlar petrole bulanırken, birçok kuş telef oldu. Yalova Belediyesi'nde görev yapan veterinerleri ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Şubesi ekiplerince canlı toplanan kuşların, yapılan müdahaleyle yaşama tutunmaları sağlanıyor. Müdahalelere veteriner olan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman da katılıyor.

Bölgenin en kapsamlı rehabilitasyon merkezlerinden birine sahip olan Yalova Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Rehabilitasyon Merkezi, petrol sızıntısına maruz kalan kuşlara müdahale etti. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Yalova Şubesi ekiplerince Hersek kıyılarından toplanan kuşlar, Yalova Belediyesi veteriner hekimlerine emanet edildi. Kuşlara tek tek müdahale eden ekipler, üzerlerindeki petrol kalıntılarını temizleyerek tıbbi müdahalede bulundu. Kuşların yaşama tutunması için veteriner hekim olan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman da çalışmalara katıldı.

"Dilovası’nda yaşanan sızıntı nedeniyle oluşan kirlilik çok şükür lagünü aşmamış" diyen Yalova Belediye Başkanı CHP'li Vefa Salman, "Hersek Gölü içerisinde birçok kuş çeşidi yer alıyor. Sızıntı eğer lagünü aşmış olsaydı buradaki kuşların tamamı sızıntıdan etkilenecekti. Birçok kuşun telef olması yürekleri dağlarken Yalova Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğümüze getirilen kuşlara anında müdahale ederek yaşama tutunmalarını sağladık. Sağ olarak kurtarılan ve müdürlüğümüze getirilen kuşların temizlik çalışmalarını yapmayı sürdüreceğiz" dedi.


DHA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları