loading
close
SON DAKİKALAR

Kadıköy'de belgesel ve sinema günleri

Kadıköy'de belgesel ve sinema günleri
Tarih: 02.12.2016 - 14:13
Kategori: Kültür & Sanat

Barış Manço Kültür Merkezi'nde belgesel film gösterimleri ve söyleşiler, Yeldeğirmeni Sanat'ta Macar sinemasının örnekleri izleyici ile buluşacak...

Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde Aralık ayı boyunca belgesel gösterimleriyle birlikte yönetmenlerle söyleşiler gerçekleştirilecek. Her Salı saat 20.00’de başlayacak belgesel gösterimlerinde; Ümit Kıvanç, Murat Erün, “Hasan Özgen,Erdem Murat Çelikler ve fotoğraf sanatçısı Şevket Şahin Tan’ın katılımıyla belgesel gösterimleri yapılacak. 

Barış Manço Kültür Merkezi’nde gösterimi gerçekleşecek belgeseller şöyle:

16 Ton / Yönetmen Ümit Kıvanç / 6 Aralık 20.00

16 Ton, insanlık tarihine ironik bir yaklaşım. Bugünkü yanlış hayatımızı neleri nerelerden nasıl çıkararak inşa ettiğimizi anlatıyor. Gele gele vardığımız serbest piyasa ve özgürlük çağı yoksa bütünüyle halkla ilişkiler faaliyeti ürünü mü? Madencilerin sefaletini anlatırken gözde bir hit parçası oluveren 16 Ton, yoksa sadece bir şarkı mı? 

800 Km Engelli / Yönetmen Murat Erun /13 Aralık 20.00

800 km Engelli, fiziksel engelli iki arkadaşın bir motosiklet ve ona takılı yolcu sepetiyle İstanbul’dan Muğla’ya yaptığı 13 günlük yolculuğu anlatıyor. İki arkadaş gezi boyunca bir yandan merak ettikleri yerleri görmeye çalışırken diğer yandan engellilerin yaşamlarına, sorunlarına toplum olarak ne kadar kafa yorduğumuzu düşünmemizi sağlamaya çalışıyor. 

Bir Yenilginin Anatomisi / Yönetmen Hasan Özgen / 20 Aralık 20.00

Belgesel, geleneksel yerleşme kültürümüz ve yaşama tarzımızla, modernitenin yarattığı yeni mekânsal oluşumların ve yaşam kültürünün anlam dünyamızda var ettiği çatışmalardan yola çıkıyor. Zaman, mekân ve insan tanıklığına sığınarak, değiştirdiğimiz şeyin aslında yaşama kültürü olduğunu anlatmayı amaçlıyor. Mahallemiz ölürken küresel dünya, bize bir karşı uygarlık mı sunuyor? 

Herkes Uyurken / Yönetmen Erdem Murat Çelikler / 27 Aralık 20.00

Herkes Uyurken, geceleri çalışırken sokakta gördüğü evsiz, zor durumdaki insanlara yardım edebilme umuduyla onların fotoğraflarını çekmeye başlayan ve zamanla tanınmış ve başarılı bir fotoğraf sanatçısına dönüşen İstanbullu taksici Şevket Şahintaş’ın hayatını anlatıyor. 

YELDEĞİRMENİ SANAT’TA MACAR FİLMLERİ 

Kadıköy Belediyesi Yeldeğirmeni Sanat’da da film günleri sürüyor. Aralık ayında Macar sinemasından önemli filmler seyirci ile buluşacak. Macaristan Kültür Merkezi ortaklığı ile gerçekleşen filmler her pazartesi Yeldeğirmeni Sanatta izlenebilir.

Macar sinemasının en iyi örneklerinin izleyici ile buluşacağı filmler şöyle:

Bern Elçisi/ Yönetmen Attila Szász /05 Aralık 20:00

İmre Nagy ve yandaşlarının idamından tam iki ay sonra Macar Halk Cumhuriyeti’nin Bern Büyükelçiliğine karşı iki Macar muhacir silahlı saldırıda bulundu. Saldırının sebebi belirsiz, ama Macar Büyükelçi’nin rehine alınmasıyla, yerel gazetelere göre Sándor Nagy ve Endre Papp İsviçre’deki Macar komünist ajanların belgelerini ele geçirmek istediler. 

Bazı kaynaklara göre, saldırganların amacı misillemelere karşı protesto, uyarıcı ve belirtici bir eylem gerçekleştirmekti. Hedeflerine ulaştılar, ve yurtdışındaki basın haftalarca konuyu – ve böylece bastırılan ihtilalin konusunu da - gündemde tuttu, çünkü konuyla uluslararası siyaset, diplomasi yanı sıra yerel dergiler de bir çok kez ilgilendi.

Zafer Çocukları / Krisztina Goda /12 Aralık 20:00

1956, soğuk savaş tüm şiddetiyle sürmektedir. Macaristan Sovyet İmparatorluğu’nun hükmündedir. Ama aynı zamanda da bir süper güçtür, Milli su topu takımı yenilmezliğini sürdürüyor. Komunist hareketler Macaristan halkının günlük yaşantısını kötü yönde etkilerken, takımın yıldız atletleri ulusun patlayan kahramanlarıydı. Onlar günümüz rock starları gibi ceplerinde para şıngırtıları ve her birinin kolunda güzel bir kızla yaşamaktaydılar.

Sınav/ Péter Bergendy /19 Aralık 20:00

24 Aralık 1957. Karmaşık Ekim olaylarından sonra Milli Güvenlik Bölümü’nün gelecekte güvenebileceği ajanlarını tespit etmesi gerekiyor, böylece sisteme sadık olmalarını teker teker denetliyor. Güzel bir kariyer beklentisi olan András Jung (Zsolt Nagy) memurun sınavı Noel günü gerçekleşiyor. Sevdiği üstadı olan Pál Markó’nun (János Kulka) karşıdaki binanın bir penceresinden kedisinin her adımını ve sözünü takip edip değerlendiği hakkında kuşkusu bile yok.

 András bunu bilse, galiba komplo dairesinde şimdiye kadar herkesten gizlediği sevgilisiyle, Éva ile (Gabriella Hámori) buluşmak için de bu günü seçmezdi, ayrıca kendisine emanet edilen ajan listesini saklamakla da daha başarılı olurdu. Ne var ki liste kayboluyor ve András Éva’nın kendisinden sakladığı kişiliğini öğreniyor. 

Özgürlük Uçuşu / Péter Fazerkas/ 26 Aralık 20:00

1956 yaz aylarında, ihtilalin başlamasından üç ay önce, üç kararlı genç, kaçmanın hiçte alışıldık olmayan bir yolunu seçip Budapeşte – Szombathely seferini kaçırıp, güvertedeki güvenlikçi amiri tutsak edip uçağı Ingolstadt’ta indirmeyi başarıyor. Bu film bu inanılmaz, ama gerçek hikâyeyi anlatıyor.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları