loading
close
SON DAKİKALAR

Kadın aday sayısı arttı ama TBMM’deki temsil oranı düşük

Kadın aday sayısı arttı ama TBMM’deki temsil oranı düşük
Tarih: 13.04.2015 - 06:09
Kategori: Kadın

Kadınlara yönelik çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşları, milletvekili aday listelerinde kadınlara ayrılan yere ilişkin farklı görüşler dile getirdi.

Kadınlara yönelik çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşları, milletvekili aday listelerinde kadınlara ayrılan yere ilişkin farklı görüşler dile getirdi.

Kadın ve Demokrasi Derneği Başkanı Sare Aydın Yılmaz, yaptığı değerlendirmede, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde 1935’den sonra ilk defa kadın milletvekili aday sayılarında bir patlama yaşandığını ifade etti.

Bütün partilerde kadın milletvekili aday sayısının arttığını belirten Yılmaz, “Kadınların bu kadar siyasetin içerisine dahil olması, seçilecek veya seçilemeyecek sıralarda yer bulması demokrasimizin geliştiğini, kadının kamusal hayatın içerisine güçlü bir şekilde dahil olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

‘Memnun değiliz’

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) Genel Başkanı Gönül Karahanoğlu ise kadın milletvekili aday sayısında büyük bir artış olmadığı değerlendirmesini yaptı. Dernek olarak çıkan sonuçtan memnun olmadıklarını ifade eden Karahanoğlu, “İlk TBMM’den bu yana, rakamsal olarak bakıldığında kadın sayısının en fazla olduğu bir Meclis olabilecek bu. Ama parlamentodaki temsilin oranı çok düşük” dedi.

‘Patlama yok’

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü de “Bu dönem kadın parlamenter oranı Cumhuriyet tarihinde ilk kez yüzde 15’i geçecek. Bu da geçtiğimiz dönem yüzde 14 olan orandan 1 fazla eder ki bu bir puan patlama oldu diye tanımlanamaz” değerlendirmesinde bulundu.
Kadın sorunuyla kimse ilgilenmiyorsa, Meclis’teki kadın sayısının yüzde 50 olmasının bir anlamı olmadığını ifade eden Güllü, siyasi partilerin sorunların takipçisi olan çözüm üreticilere kapılarının açık olması gerektiğini kaydetti. Parlamentoya giren kadın milletvekillerinin kadın sorunlarında birlikte çaba sarf etmelerini beklediğini belirten Güllü, “Kadına şiddet konusunda uygulanmayan yasaların, TBMM’de var olan Kadın Erkek fırsat Eşitliği Komisyonu’nun daha fazla işlerlik kazanması konusunun takipçisi olmalarını istiyorum” diye konuştu.

AA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları