loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li İrgil: Kadın eli sıkmak haram da, boğazını sıkmak helal mi?

CHP'li İrgil: Kadın eli sıkmak haram da, boğazını sıkmak helal mi?
Tarih: 12.01.2017 - 09:59
Kategori: Siyaset

CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, Meclis’te yaşanan şiddete ve parti olarak verdikleri Anayasa mücadelesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, Meclis’te yaşanan şiddete ve parti olarak verdikleri Anayasa mücadelesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. 

İrgil, yaptığı açıklamada, “Anayasa değişiklik teklifi metni ilk açıklandığı günden itibaren; Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri olarak hepimiz bir kelimeyi ağzımızdan eksik etmiyoruz. O meşhur kelime “mücadele!” Çünkü ülkemize, toplumumuza, Cumhuriyet değerlerimize, demokrasimize, bu milletin iradesine yönelik girişilen bu şey tam anlamıyla kötülüktür. Biz bu yapılmak istenen kötülükle fikren, hukuken, vicdanen bir mücadele içindeyiz!" dedi.

AKP'li vekillerin anayasa değişikliği maddelerinin içeriğinden habersiz olduklarını dile getiren İrgil, "En başında, boş kağıdın altına imza atmışlardı ama ne acı ki, metin ortaya çıktığında dahi merak edip de biz neyin altına imza atmışız bile dememişler! Bunu yorum olarak söylemiyorum; konuştuğumuz AKP milletvekillerinden ‘ben okumadım daha’ veya ‘bu anayasa değişikliğinin böyle maddeler içerdiğini bilmiyordum” sözlerini işittiğimiz için söylüyorum. Bu sebeple maddelerin içeriğinin bu ülke ve toplumumuza getireceği külfeti, en başta onlara saatlerce anlatmaya çalıştık. Çünkü bilmeyenin konuşması kadar, bilenin susması da çirkindir" diye konuştu.

İrgil, parti olarak Meclis'te verdikleri Anayasa mücadelesini şu sözlerle aktardı:

"Şimdi elimizde olanlara bakalım; Milletin temsilen TBMM’ye gönderdiği 316 milletvekilinin okumadan altına imza attıkları bir anayasa teklifi var! Bu anayasa teklifi hakkında hukukçulardan, akademisyenlerden, sivil toplum kuruluşlarından, siyaset bilimcilerden görüş almayı bile gerekli görmeyen bir üst zeka var! Komisyona 21 madde olarak getirilen ve komisyonda görüşüldüğü 10 gün boyunca, sıradan bir kanun teklifi yaklaşımıyla metnin her maddesine bir gün dahi ayırmayı zul gören bir iktidar üye yapısı var! Genel kurula karga tulumba getirilen ve bir an önce geçmesi için er türlü bildirmesine dahi izin verilmeyen bir anayasa teklifi var! 

Özetle Meclis’te; her fırsatta milletin iradesiyle geldiklerini söyleyen ama milleti ilgilendiren anayasa metnini ‘imzalayacaksın’ dendiği için görmeden imzalama iradesizliğe sahip olan, kendilerini etkileyen ‘yedek milletvekilliği’ maddesini görünce de bir çırpıda bunu metinden çıkaran iktidar partisi milletvekilleri var!
Son üç gündür ise Anayasa teklifinin görüşüldüğü genel kurulu usulüne göre yönettiğini söyleyen ama o Meclis Başkanlığı koltuğuna yakışmayan taraflı tutumuyla, azarlarıyla, alaycı tavrıyla her an genel kurulu geren bir Meclis Başkanvekili ile karşı karşıyayız. Gizli oylama usulüne uymayan AKP’li milletvekilleri ile karşı karşıyayız.
CHP olarak üç gündür gizli oylamanın gizli şekilde yapılması için gerçekten bir mücadele içindeyiz. Bunun nesi zor! Üç tane pul, bir tane zarfı alıp, kabine girecek, perdeyi çekecek ve oyunu kullanıp zarfı kutuya atacaksın! Bunun anlaşılmayan tarafı nedir? Bunu yapmalarının önüne geçen nedir? Neden oylarını ifşa ederek açıkta kullanıyorlar, neden kendilerinin itaat ettiklerini gösterme çabasındalar? Bugüne kadar itaat ettiklerini yeterince kanıtlamadılar mı? Yoksa aralarında FETÖ ile bağlantıları olanlar var da, başlarına bir şey gelmesin diye mi itaatlerini gösterme ihtiyacı duyuyorlar? Üç gündür kendi partilerinin mensubu olan başkanvekili her oylama öncesi gizli oylamanın nasıl yapılacağını başkanlık divanından duyuruyor. Üç gündür bu partinin grup başkanvekili ‘isteyen istediği gibi oy kullanır’ diyor. Üç gündür bu meclis başkanvekili, bu partiyi usule uymuyorsunuz diye uyarmıyor! Biz yapsak, bin tane azarlı laf işitirdik sayın meclis başkanvekilinden! Üç gündür CHP’li milletvekilleri olarak oylamada yapılan usulsüzlükleri kayda alıyoruz, almak zorunda kalıyoruz çünkü milletin bunu TRT’den izlemesini engellediler. Anayasayı değiştiriyorlar ama milletin ne olup bittiğini görmesini asla istemiyorlar. Tam da bu sebeple oylamada yaptıkları usulsüzleri bizim telefonlarımızla halka ulaştırmamıza da sinirleniyorlar. Meclis’te çıkan kavgada bunun sonucudur."

İrgil, görüşmeler esnasında yaşanan kavga ile ilgili olarak da, "Anayasa görüşmelerinin üçüncü gecesinde Meclis’te çıkan kavgada AKP grup başkanvekili, kadın milletvekillerimizden Fatma Kaplan Hürriyet’in üzerine yürüdü. AKP’li idare amiri, telefonu elinden alarak kadın vekilimizi darp etti. Kadın eli sıkmak haram da, boğazını sıkmak helal mi?” ifadelerini kullandı.


Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları