loading
close
SON DAKİKALAR

Kamu bankaları anlaşıyor özel bankalar nazlanıyor

Kamu bankaları anlaşıyor özel bankalar nazlanıyor
Tarih: 20.01.2017 - 00:00
Kategori:

On bir milyonu aşkın emeklinin aylardır beklediği promosyonda kamu bankaları ile uzlaşmaya varılmasına karşın, özel bankaların belirsizliği buradan aylık alan emekliyi kaygılandırıyor.

On bir milyonu aşkın emeklinin aylardır beklediği promosyonda kamu bankaları ile uzlaşmaya varılmasına karşın, özel bankaların belirsizliği buradan aylık alan emekliyi kaygılandırıyor.
SGK ile 7.5 milyon emeklinin aylığını ödeyen Ziraat, Vakıflar ve Halk Bankası arasında varılan uzlaşmaya göre 1000 liranın altında emekli maaşlarına 300, 1000-2000 arasında maaş alanlara 375, 2000 üzerindekilere ise 450 lira tutarında promosyon ödenecek.

Tek seferde verilecek promosyon üç yıl için geçerli olacak. Emekli, promosyon aldığı bankayı üç yıl boyunca değiştiremeyecek.

Olumlu sonuca ulaşılsa da promosyonun düşük miktarda belirlenmesinden, istediği düzeyde olmamasından ötürü emekli buruk... Onların beklentisi daha yüksek miktarlardı. Ancak kamu bankaları açıklanan rakamın üstüne çıkmadı, beklentileri karşılamadı.

Asıl mesele, dört milyonu aşkın emekliye aylık ödeyen özel bankalarda... Bu bankalar promosyona soğuk bakmadıklarını belirterek, son kararın yönetim tarafından verileceğini belirtti.

Ne var ki görüşmeden bu yana on günü aşkın süre geçti; özel bankalardan henüz bir açıklama yok.

Dört milyon gibi büyük bir kitleyi ne özel bankalar ne de PTT elinden kaçırmak ister. Kabul edilmezse, emekliler kamu bankalarına gidebilir. / Şükrü KARAMAN

'ERGENE İÇİN HEP ALDATILIYORUZ'

Trakya Platformu Yürütme Kurulu Üyesi ve Kırklareli Kent Konseyi Çevre Komisyonu Başkanı Göksal Çidem, “Zamanında Ergene (Nehri) için de aynı söylemleri kullandılar, hep aldatılıyoruz” dedi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklamada bulunan Çidem, “Kömür termik santrallarda çevreci yöntemler ile elektriğe dönüşecekmiş. 70’li yıllarda Ergene kaynakları üzerine sanayi gelirken ‘Size aş, iş getiriyoruz’ demişlerdi. Sonuç; tek akarsuyumuz ‘Ergene Akarsıvı’ oldu. Ne aktığı belli değil. Resmi analiz sonuçlarında A4 diyor (Hiçbir amaç için kullanılamaz). Bilim o zaman da uyarmıştı. 280 km’lik Ergene, geçtiği her yere ölüm saçıyor. Şimdi de “termik santral size konfor getiriyor” deniyor. Bedava ısınmadan tutun hava temizliğine kadar her şeyi getirecekmiş. Geçmişte Ergene’nin yok olmasına ‘olur’ ve ‘onay’ verenler ile göz yumanları bugün nasıl anıyorsak, gelecekte de bugün yapılan ve yapılmak istenen yaşamı yok sayan projeleri yapanları da gelecek nesillerin nasıl anacağı belli! Bizim havamızı ve konforumuzu bu kadar düşünenlere şimdiden teşekkür ediyorum!”

İŞLER AZALACAĞINA GÖRE VEKİL SAYISI 450 OLMALI

İngiliz hukukçu Edward Coke’un (1552-1634) ünlü sözü bugün ABD mahkeme salonlarında ‘hukukun ne olduğu’ bağlamında yazılı durmaktadır: ‘Hukuk mantıktan başka bir şey değildir.’ Anayasa değişikliğine de hukuk mantığını bir yana bırakarak ‘düz mantıkla’ dahi baktığımda, TBMM’nin işlerinin oldukça azalacağını düşünüyorum. Bu durumda milletvekili sayısının 600’e çıkarılması bir yana 450’ye veya 400’e indirilmesi daha akılcı bir yaklaşım olacaktır. Yoksa nüfusumuz 80 milyon oldu gerekçesine dayanılıyorsa, buradan hareketle 100 milyon olduğumuzda -Suriyelilerle belki 110 milyon olur- vekil sayımızın 700’e yükseltilmesi işten bile değildir. / Ömer BERKİ

İLACA YÜZDE 10 ZAM

İlaç fiyatı hesaplamasında Euro 2.3’ten işlem görüyor. (Şu anda Euro 4 TL’yi aşmış durumda) İlacın % 90 alıcısı devlet. Ayrıca devlet ilaç firmasına ödeme yaparken ek iskonto alıyor. Devletimiz alacağına şahin... Bu gidişle vatandaş ilaç bulamayacak. İlaçta öncelik, bulunabilir ve ulaşılabilir olmalıdır. / Avni KURTULDU

BİR CUMHURİYET TANIĞI BOYSAN'IN DİLİNDEN

Aydın Boysan’ı yakından tanıma şansına erişmiş olan bilişimci, yazar Cem Haydar Bektaş, onun engin tecrübesini, değerli yaşamını genç nesillere aktarmak için ‘Aydın Boysan’ın Dili’nden’ kitabını yazdı. Siyah Kuğu Kitap’tan yayımlanan söyleşi türündeki kitabın telif geliri Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne bağışlanacak. Cumhuriyet’le birlikte yaratılan çağdaş değerlerin hızla yok olmakta olduğunu söyleyen Aydın Boysan bizi, doğup büyüdüğü eski İstanbul’un sokaklarına, Anadolu’nun yoksul ama neşeli, güvenli insanlarına, mekânlarına konuk ediyor.

MESAJ PANOSU
Yaptıkları, üç kuşakta bin bir emekle zarafetle yapılmış bahçeye beton dökmektir. / Tanıl BORA

İktidar gücüyle halkın doğru bilgilenmesi engellenirken, halk karar versin demek, sorumlu bir davranış olamaz. / Çetin Osman BUDAK

BİLİYOR MUSUNUZ?

SODEV’in 2016 yılı İnsan Hakları, Demokrasi, Barış ve Dayanışma Ödülleri’nin, tüm demokrat akademisyenler adına Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, başta Cumhuriyet gazetesi mensupları olmak üzere, 2016 yılının bedel ödemek zorunda kalmış tüm demokrat basın mensupları adına da G-9 Gazeteci Örgütleri Platformu temsilcilerine bugün 17.30’da, Taxim Hill Otel’de verileceğini...

Almanya’da, çoğu dernek başkanı ve aydınlardan oluşan 344 kişinin, TBMM üyelerinden Meclis’e sahip çıkılmasını, demokratik, laik ve sosyal hukuk devletinden uzaklaşılmasına engel olunmasını istediklerini, AVRUPA ADDF Başkanı Dursun Atılgan’ın, örnek çabalarıyla, Cumhuriyet tarihimizde özgün bir yer edinen Atatürk’ün yakın çalışma arkadaşı İnönü’nün MEB’in yeni müfredat programında yer alması gerektiğini söylediğini...


Yalçın Bayer - Hürriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları