loading
close
SON DAKİKALAR

Kasım ayı ile beraber oyun fırtınası başladı

Kasım ayı ile beraber oyun fırtınası başladı
Tarih: 23.11.2014 - 09:51
Kategori: Bilim & Teknoloji

Hızla gelişen teknolojilerle beraber oyun sektöründe yeni dönem başladı. Kasım ayında futboldan, aksiyona kadar birçok farklı tarz oyun Türkiye’de satışa çıktı.

Hızla gelişen teknolojilerle beraber oyun sektöründe yeni dönem başladı. Kasım ayında futboldan, aksiyona kadar birçok farklı tarz oyun Türkiye’de satışa çıktı.

GELİŞTİRİLEN ekran kartları, işlemciler ve internet hızlarıyla beraber oyun oynamak artık tamamen kabuk değiştiriyor. En son model oyun konsollarıyla zirveye çıkan sektör, artık yeni bir dönemin kapılarını açıyor. Bu oyunların birçoğu ise kasım ayında Türkiye’de satışa çıkıyor. Başka bir deyişle meraklıların oyun fırtınasına kapıldığı bir dönemin tam içindeyiz.

10 MİLYON KİŞİ OYNUCU

Türkiye’deki kullanıcılar için oyunlar çok önemli bir noktada duruyor. Biraz rakamlardan bahsedecek olursak, Türkiye’de 2014 yılında 100 bin adet civarında oyun konsolu satışı gerçekleşti. Türkiye’nin oyun ithalatçılarından biri olan Aral’dan aldığımız bilgilere göre kutulu oyun satışların da ise bu yıl rakam 500 bin adet civarında yer alıyor. Tahminlere göre ülkemizde toplam aktif konsol oyuncu sayısı 400 bini aşmış durumda. Akıllı telefon, sosyal ağlar ve online oyunlar bu rakama dahil edildiğinde ise Türkiye’de 10 milyondan fazla kişi oyun oyunuyor. Bu da Türkiye’deki yaşayan her 8 kişiden birinin her gün oyun oynadığı anlamına geliyor.

FUTBOL OYUNLARINI SEVİYORUZ

Türkiye’de oynanan oyun türlerinde ise futbol maçları öne çıkıyor. Burada öne çıkan iki oyun var. Biri FIFA 15, diğeri ise PES 2015. Geçtiğimiz haftalarda satışa çıkan her iki oyun, yeni özellikleriyle dikkat çekiyor. En fazla oynanan ikinci oyun türü ise ’shooter’ yani ‘vurucu’ olarak biliniyor. Call of Duty’nin başını çektiği bu türü, otomobil yarışları gibi oyunların yer aldığı aksiyon oyunları izliyor. Türkiye’de talep gören diğer oyun çeşidi ise dövüş oyunları.
Türkiye’deki en flaş 5 oyun


GTA V

Aksiyon ve macera tarzındaki en iyi oyunlardan biri olan GTA 5, geçtiğimiz haftalarda Türkiye’de satışa çıktı. Grafiklerin tamamen yenilendiği ve oyunun hikayesi de adrenali üst seviye çıkaracak cinsten. San Andreas eyaletinde geçen oyunda Michael De Santa, Trevor Philips ve Franklin Clinton üç farklı karakter yer alıyor. Şu anda sadece Playstation 3’lerde satışta bulunan oyun, 180 TL’den satılıyor.


Kasım ayı ile beraber oyun fırtınası başladı


FIFA 15

Oyun deyince akla ilk gelen isimlerden biri olan FIFA 15, en çok satan oyunlar arasına şimdiden girdi. Yıllar sonra Türkiye Süper Ligi’nin de dahil olduğu FIFA 15’in kapak yıldızı ise Milli futbolcu Arda Turan. Oyun, tamamen grafik motoruyla kullanıcılara sunulurken, ‘ultimate Tteam’ özelliği ile dikkatleri yine üzerine çekiyor. Tüm oyun konsollarında yer alan oyunun bilgisiyar sürümü ise 170 TL’den satılıyor.


PES 2015

Futbol oyunlarının en iddialı diğer markası haline dönüşen PES, yeni bölümüyle dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Geçen yıllara göre baştan aşağıya yenilenen PES 2015’te, grafiklerden yapay zekaya kadar birçok önemli nokta geliştirildi. Bol gollü maçları seven oyun severler için birebir olan PES 2015, tüm platformlardaki yerini aldı. PES 2015’in bilgisayarlar için satış fiyatı ise 80 TL olarak belirlendi.


Call of Duty Advanced Warfare

Gelmiş geçmiş en iyi aksiyon oyunları arasında gösterilen oyun, yaşanan büyük bir felaketin ardından 2054 yılında geçen bir senayoya ait. Oyunda gelişmiş silah sistemleri, pitbull, hoverbike, uzaktan kumandalı quadrotor benzeri hava araçları ve en önemlisi oyunculara insanüstü güçler kazandıran yeni teknolojik iskelet sistemiyle oyun dünyasına damgasını vurmaya hazırlanıyor. Bilgisayarlar için satış fiyatı ise 170 TL.


Skylanders Trap Team

Özellikle çocuklar arasında hızla popüler olmayan başlayan Skylanders serisinin son bölümü ‘Trap Team’ satışa çıktı. Tüm platformlarda yer alan oyunda, yaratıklara karşı savaş amansız bir savaş başlatılıyor. Oyunseverlerin kendilerine göre karakterler yaratabildiği oyun paketinin içinden küçük oyuncaklar da çıkıyor. Skylanders’in Playsatiton 4 için olan sürümü 280 TL’den satılıyor.
İNFOGRAFİK
500 bin
Türkiye’de satılan kutulu oyun sayısı
100 bin
Türkiye’de satılan konsol sayısı
10 milyon
Türkiye’deki oyunseverlerin sayısı
150 TL
Konsol oyunlarının ortalama fiyatı
400 bin
Aktif konsol oyuncu sayısı
UYGULAMA


Tek dokunuşla para transferi

POPÜLER fotoğraf paylaşım uygulaması Snapchat, artık kullanıcıların artık kendi aralarında para gönderebilmelerini de sağlayacak. Snapcash adındaki yeni servisin en büyük özelliği ise şu ana kadar yapılmış en hızlı para transferini sunması olacak. Snapchat kullanıcıları, uygulamaya kendi kredi kartı numalarını girecek. Para gönderilmek istenen kişinin özel mesajlaşma kısmına girildikten sonra yazının başına dolar işareti konularak gönderilecek rakam yazılacak. Gönder tuşuna bastıktan sonra para karşı tarafın para kartına veya kredi kartına yatırılacak.
HAFTANIN TRENDİ
Kaybolan anahtarı buluyor

MOTOROLA’nın geliştirdiği yeni küçük ve akıllı cihaz, anahtarların kaybolması derdini sonlandırıyor. 25 dolarlık fiyat etiketiyle satışa çıkan Motorola Keylink adındaki cihaz, bluetooth ile çalışıyor. Cihaz, akıllı telefon veya tabletlerle eşleştiriliyor ve 100 metreye kadar kapsama kapasitesiyle çalışıyor. Yani kaybettiğiniz anahtarları 100 metre etrafınızda bulabiliyorsunuz. Buna ek olarak cihaz su geçirmiyor ve hızlı bir şekilde şarj olabiliyor.


OYUN DÜNYASI
Atatürk’ü ne kadar tanıyorsunuz

APP Store ve Google Play aracılığıyla tablet ve akıllı telefonlara ücretsiz indirilebilen ‘Cevap Atatürk’ adındaki bilgi yarışmasının, 7’den 70’e herkes için yeni bir eğlence ve bilgi platformuna dönüşmesi amaçlanıyor. Uygulama, ‘Pratik Yap’ seçeneğiyle puansız alıştırma yapma, ‘Rakip Bul’ seçeneği ile başka bir rakibe karşı oynama ya da puanlı yarışma kısmında en çok puanı toplayıp dereceye girme gibi seçenekler sunuyor. Ayrıca, her pazar günü saat 12:00-20:00 arasında haftalık bir turnuva düzenleniyor.
ÜRÜN KARŞILAŞTIRMA
En hızlı oyunlar için telefonlar
AKILLI telefonlarda oyun kasırgası sürüyor. Oyunseverlerin yolda, işte veya okulda yanından ayırmadıkları akıllı telefonlar, yeni grafik işlemci ve büyük ekranla beraber üst düzey oyun performansı sunuyor. Bu hafta oyun performansı yüksek akıllı telefonları karşılaştırdık. 

Ahmet Can - Hürriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları