loading
close
SON DAKİKALAR

Kerry: Kürt savaşçıları ‘cesur'

Kerry: Kürt savaşçıları ‘cesur'
Tarih: 21.10.2014 - 07:37
Kategori: Dünya

ABD yönetiminin, büyük miktarda silah ve mühimmatı Suriye’nin kuzeyindeki Kürt bölgesi Rojava’nın kantonu Kobani’de IŞİD karşı savaşan YPG güçlerine havadan sevkıyatta bulunduğu ortaya çıktı.

YPG güçlerine silah desteği vermeleri konusunda ‘Aksi sorumsuzluk olurdu’ diyen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry: Kürt savaşçıları ‘cesur’...

ABD yönetiminin, büyük miktarda silah ve mühimmatı Suriye’nin kuzeyindeki Kürt bölgesi Rojava’nın kantonu Kobani’de Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı savaşan YPG güçlerine havadan sevkıyatta bulunduğu ortaya çıktı. Türkiye “PKK’nin uzantısı olarak gördüğü” YPG’ye silah verilmesine itiraz ederken ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD’e karşı savaşan Kürt savaşçıları “cesur” diye niteledi, silah desteği vermelerini “Aksi sorumsuzluk olurdu” diyerek izah etti.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) dün “Irak’taki Kürt yetkililerden temin edilen ve IŞİD’in Kobani’yi ele geçirme yönündeki süre giden girişimlerine karşı direnişe yardım etmeyi
amaçlayan silah, cephane ve tıbbi yardımın C-130 kargo uçakları tarafından Kobani’ye indirildiğini” duyurdu. ABD ordusu silahlar, havadan yapılan sevkıyatta mühimmat ve tıbbi malzeme yer aldığını
söylerken Amerika’nın ulaştırdığı silah yardımının da eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin partisi Kürdistan Yurtsever Birliği (KYB) tarafından yapıldığı öne sürüldü. Amerikan C130’larının sevkıyat sırasında Suriye hava sahasını kullandıkları ve uçuşlarında bir sorun da yaşamadıkları kaydedildi.

Amerika’nın YPG’ye silah tedarikinin açıkça ortaya çıkmasının ardından ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Endonezya ziyareti sırasında sevkıyatla ilgili sorularla karşılaştı. Kerry, önce “Türk müttefiklerimize çok saygılı bir biçimde ifade edeyim.

Muhalefetlerinin temelini ve PKK düşünüldüğünde karşı karşıya oldukları meydan okumaları özellikle anlıyoruz. Fakat IŞİD’i durdurmak ve yok etmek için koalisyon çabalarımızı hayata geçiriyoruz ve IŞİD’in Kobani denilen yerde büyük sayılarla karşımıza çıkıyorlar” vurgusu yaptı. Ardından IŞİD militanlarının “kara savaşında ABD’nin Türk dostlarının karşıtı oldukları bir grubun uzantısı olan küçük bir grup insanın bulunduğu yere saldırmayı seçtiğini” anlatırken “Bu grup IŞİD’e karşı cesurca savaşırlarken onlara yüz çeviremeyiz” dedi. Silah sevkıyatı için “anlık çaba” nitelemesinde bulunan Kerry, “Bizler için IŞİD’e karşı savaşan bir topluluğu ve cesur savaşçıları desteklemekten geri durmak hem etik açıdan çok zor hem de sorumsuzluk olurdu” diye konuştu. Bunun “Amerikan politikasında bir değişiklik anlamına gelmediğini” de savunan Amerikalı bakan, “Türk yetkililerle konuştuk. Ben konuştum, başkan konuştu, bunun ABD’nin politikasında bir değişiklik olmadığını çok çok açık kılmak için. Bu bir kriz anıdır, bir acil durum anıdır” ifadelerini kullandı. Kerry, Amerika’nın ayrıca Türkiye’den Kürt savaşçılara Irak’tan Kobani’ye yardıma gidilmesi için izin vermesini de istediklerini de doğruladı.

Kerry: Kürt savaşçıları ‘cesur'

Hercules C-130 uçaklarıyla Kobani’ye havadan silah yağdırılırken Reuters, Obama’nın PYD’ye silah gönderileceğini Erdoğan’a önceden söylediğini de Amerikalı yetkililer tarafından uluslararası medyaya aktardı. Reuters’e konuşan üst düzey bir Amerikalı yetkili, “Başkan Obama dün Erdoğan’la konuştu ve ona, bunu yapma yönündeki niyetimizi ve bu konuya ne kadar önem verdiğimizi aktarma fırsatını buldu. Kürtler de dahil, Türkiye’nin uzun zamandır ihtilaf içinde olduğu gruplar konusundaki endişelerini anlıyoruz. Fakat inancımız şu ki, IŞİD, ABD ve Türkiye’nin ortak düşmanı ve acil kararlar almak zorundayız” dedi. Amerikalı yetkili Erdoğan’ın buna tepkisine ise değinmedi. Üst düzey bir Amerikalı yetkili de silah sevkıyatını Kürt savaşçıların “etkileyici direnişinin ve IŞİD’e kayıplar verdirilmesinin tanınması” olarak niteledi. Bir başka yönetim yetkilisi ise “gelecek günlerde Kürt savaşçılara daha fazla yardımın yapılacağının görüleceğini” ekledi. Yetkili, yardımın karadan yapılmasının da tartışıldığını aktarırken bunun Türkiye’nin işbirliğini gerektireceğini de vurguladı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları