loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu: Bizi buraya cumhuriyeti kuranların uyguladıkları devrimler getirdi

Kılıçdaroğlu: Bizi buraya cumhuriyeti kuranların uyguladıkları devrimler getirdi
Tarih: 19.05.2017 - 18:22
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Beylikdüzü Belediyesi'nin Yaşam Vadisi Parkı'nın açılış törenine katıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Beylikdüzü Belediyesi'nin Yaşam Vadisi Parkı'nın açılış törenine katıldı. Kılıçdaroğlu, açılışta yaptığı konuşmada 'Cumhuriyeti kuranlara çok şey borçluyuz. Bizi buraya cumhuriyeti kuranların uyguladıkları devrimler getirdi' dedi.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle:

"-Bugün 19 Mayıs 1919'u kutladığımız bir gün. Cumhuriyetin hangi koşullarda kurulduğunu çocuklarımıza yeterince anlatamadık. 

1920'li yıllarda kadınlarda okuma yazma oranı binde 8; erkeklerde yüzde 6. Bazı araştırmalara göre ise yüzde 7. Deniyor ki 'matbaa çok geç geldi'. Matbaa erken gelse kim kitap okuyacaktı? Kitap okuyan yok. Mustafa Kemal Atatürk eğitime önem verdi. Köy Enstitülerini kurdu, okuma yazma oranını artırdı. Cumhuriyeti kuranlara çok şey borçluyuz. Bugün belli makamlarda oturuyorlar. Bizi buraya cumhuriyeti kuranların uyguladıkları devrimler getirdi. 1934'te kadınlara seçme seçilme hakkı verildi. Kadın-erkek eşitliğini hala bazı kafalara sokamadık. Cumhuriyeti ne özverilerle kurdular. Hangisinin malı mülkü var. Gazi Mustafa Kemal tüm mal varlığını devlete verdi. Türk Dil ve Türk Tarih kurumları kuruldu. Sarayın dili halkın dili ayrıydı. Hala bazı çevreler cumhuriyetten intikam alır gibi davranıyorlar. Bu beni üzüyor. Tarihimize bağlı olmak durumundayız. Zübeyde Hanımla ne alıp veremediğiniz var? Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün devrimleri sayesinde oturuyorsunuz o koltuklarda. Hep kendimden örnek veririm. Anadolu'nun kuş uçmaz kervan geçmez köyünde doğdum. 7 kardeştik. Üniversiteye gidip okuyan tek benim. Bugün CHP'nin genel başkanıyım. Nasıl cumhuriyeti savunmam ben? 

En ciddi sorunumuz devleti yönetenlerin ahlaktan uzaklaşması. Ahlak bütün inançların ortak temelidir. Toplum ahlaktan uzaklaşırsa yozlaşır. Yozlaşan toplumda düşünce, ifade, basın özgürlüğü olmaz, mahkemeler adalet dağıtamaz. Bugün örneğini gördük. Bayram sevincimizi bile kursaklarımızda bırakmak istiyorlar. Sözcü gazetesinden ne istiyorsunuz? Dik duruyorlar. Cumhuriyet gazetesi de aynı şekilde. Yazarları 200 gündür hapiste. Dünyanın bildiği gerçek karşısında 3 maymunu oynayan bir iktidar var. Bunların önünde diz çökmeyeceğiz, boyun eğmeyeceğiz.

-İstanbullu nefes almak istiyorsa Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin olduğu yerlere gelir. Milli Eğitim okul yapamıyor biz yapıyoruz. Bütün gecekondu bölgelerinde kreşlerimiz var. Halkın her talebini belediyelerimiz dikkate almak zorundalar. Herkese eşit hizmet götürecekler. Öğrenci yurdu da yapıyoruz. 15 yılda yurt sorununu çözemediler. Sözüm var CHP iktidarında yurt sorununu çözeceğiz. 1 yıl içinde kardeşliği getireceğiz. Çünkü biz Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu partiyiz."

Vişne Haber Ajansı







ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları