loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu: Bu anayasa değişikliği toplumun hiçbir sorunun çözmüyor

Kılıçdaroğlu: Bu anayasa değişikliği toplumun hiçbir  sorunun çözmüyor
Tarih: 27.03.2017 - 17:00
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Bu anayasa değişikliği toplumun hiçbir sorunun çözmüyor. Terör, işsizlik çözülecek mi? Hiç ilgisi yok. Bunlar yönetim işi. Doğru karar alırsanız çözersiniz' dedi.

Kılıçaroğlu, Bursa şoförler, minibüsçüler, taksiciler, servis odaları temsilcileriyle bir araya geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Bu anayasa değişikliği toplumun hiçbir  sorunun çözmüyor. Terör, işsizlik çözülecek mi? Hiç ilgisi yok. Bunlar yönetim işi. Doğru karar alırsanız çözersiniz' dedi. 

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle: 

"Şimdi yeni bir anayasa değişikliği getiriliyor. 141 yıllık parlamento geleneğinden vazgeçiyoruz, tek adam rejimi geliyor. Bunun siyasi partilerle ilgisi yok. Demokratik parlamenter sistem mi, tek adam rejimi mi, bunu tercih edeceğiz.

Demokratik parlamenter sistemin özelliği devletin yapısı ve işleyişi ile ilgili tüm kararları Meclis alır. Kim vali, müsteşar olacak nitelikleri TBMM belirler. Biri müsteşar olacaksa üniversite mezunu olmak ve 12 sene devlette çalışmak zorunda. Yeni düzende bu yetki Meclis'ten alınıyor, nitelikleri bir kişi belirleyecek. 

Değişikliğin nedeni çift başlılık olmaması, diyorlar. Yeni modelde çift başlılık geliyor. Başkan seçilecek kişi partisinin de genel başkanı olacak. Başkan tarafsız olmayacak. Çift başlılık tepede de olacak aşağıda da. 

Bir partinin genel başkanı AYM'nin 15 üyesinden 12'sini, HSYK'nin 12 üyesinden 6'sını tayin edecek. Hukukun üstünlüğünün temel amacı vatandaşı devletin gücü karşısında korumaktır. 

Yeni modelde milletvekilleri bakanlara sözlü soramayacak. Gensoru ve güvenoyu da yok. Hiçbir bakan milletvekili olamıyor.  

Esnaf, sanayici, çiftçi kardeşlerime anlatıyorum. Bu memleket hepimizin memleketi. Elin oğlu demokrasisini geliştiriyor, biz yok etmeye çalışıyoruz. Dünyanın en az gelişmiş 10 ülkesi Başkanlık sistemiyle yönetiliyor.

Hepiniz vergi veriyorsunuz, hiçbiriniz hesap soramayacaksınız. 

Parlamenter sistemin de aksayan yönleri var. Siyasi Ahlak Kanunu çıkarılmalı. Seçim barajını darbeciler getirdi. Yüzde 9 oy alan partilerin hakkına ne oldu, hani milli irade deniliyordu? Yüzde 1 oy olan bir partinin genel başkanı da gelip Meclis'te konuşabilmeli.

Yurt dışında 5 milyon vatandaşımız var. Milletvekili çıkaramıyorlar. Onlardan da milletvekili gelmeli. Bu eksikliklerin tamamı giderilebilir. 

Evet demenin vebali ağırdır. Can ve mal güvenliğinin olmadığı bir demokrasi olmaz. Can ve mal güvenliğinin olmadığı yerde kimse yatırım yapmaz. 

OHAL olacak. Önce MGK'de görüşülür, hükümete tavsiye edilir, Bakanlar Kurulu görüşür. Meclis'e gelir. Meclis yetki verirse ilan edilir. Yeni modelde yetki bir kişiye veriliyor. Bir kişi yanlış yaparsa düzeltecek hiçbir organ yok. 

Hayır çıkarsa Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar, Meclis görevlerine devam eder. Evet çıkarsa Türkiye sonu belirsiz bir maceraya sürüklenir. 

Bu anayasa değişikliği toplumun hiçbir sorununu çözmüyor. Terör, işsizlik çözülecek mi? Hiç ilgisi yok. Bunlar yönetim işi. Doğru karar alırsanız çözersiniz."

Vişne Haber Ajansı

















ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları