loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu: Bu ülkenin geleceğinden hepimiz sorumluyuz

Kılıçdaroğlu: Bu ülkenin geleceğinden hepimiz sorumluyuz
Tarih: 27.03.2017 - 12:08
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bursa İnegöl'de muhtar, din adamları, okul aile birliği başkanları ve STK temsilcileriyle bir araya geldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bursa İnegöl'de muhtar, din adamları, okul aile birliği başkanları ve STK temsilcileriyle bir araya geldi. 

Kılıçdaroğlu, "Başkan Meclis'i seçime götürürse kendisi de seçime gidiyor. Başkan  2 dönem seçilebiliyor. 2. dönemin sonunda Meclis'i feshedebilir. Böylece 5 yıllık süreyi doldurmadığı için 3. dönemde de seçilebilir. Milletin aklıyla alay etmek doğru mu?" dedi. 

Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle: 

"550 vekilin olduğu yerde vekilin, muhtarın, memurun, Cumhurbaşkanının, kaymakamın göreve alanları bellidir. Çift başlılık, kişi kendi görev alanından çıkıp, başkasının görev alanına girerse olur.

Seçilecek olan hem Cumhurbaşkanı hem partinin genel başkanı olacak. Yeni modelde il başkanı da da vali de Cumhurbaşkanını temsil edecek. İlde temsil kavgası olacak. 

Meclis'in fesih yetkisi yok, diyorlar. Bugünkü anayasada Cumhurbaşkanını Meclis'i feshi, seçimden sonra 45 gün içinde hükümetin kurulamaması sonucunda gerçekleşir. Yenisinin mevcutla farkı, yenisinde hiçbir gerekçe göstermeden, Başkan isterse 3. yılın sonunda 'Meclis'i feshediyorum' diyebilir. 

1924 yılında TBMM'de anayasa görüşmelerinde Mustafa Kemal'e Meclis'i fesih yetkisi verilmek istenir. 2 genç vekil karşı çıkar. 'Bizi buraya millet getirdi, Meclis'i millet feshedebilir' der. Ve reddedilir. Yıl 2017 bu yetkiyi niye veriyoruz. Başkan Meclis'i seçime götürürse kendisi de seçime gidiyor.

Başkan  2 dönem seçilebiliyor. 2. dönemin sonunda Meclis'i feshedebilir. Böylece 5 yıllık süreyi doldurmadığı için 3. dönemde de seçilebilir. Milletin aklıyla alay etmek doğru mu? 

Meclis güçlenir, diyorlar. Sayısal olarak güçlenir. Bir kişi de çıkıp niye 600'e çıkarıyorlar açıklamıyor. Kanun yapma yetkisi TBMM'nin elinden alınıyor. Başkan çoğunu kararname ile yapacak.

Bir Başkan çıkıp 'muhtarlıkları kaldırdım' diyebilir. 

Afganistan'da Başkanın 2 yardımcısı var, seçimle gelir. Bizde kaç Başkan yardımcısı olacak sayı belli değil. Bir kişinin keyfine bırakılır mı? Kaç bakan olacak, belli değil. İsterse hiç bakanlık da kurmayabilir. Tamamı Başkan yardımcılarında oluşan bir kabine oluşturabilir. Tamamen onun şahsına, dünya görüşüne bağlı. Bugünkü modelde, Meclis'ten kanun çıkması lazım. Bu yetki Meclis'ten alınıp bir kişiye veriliyor. 'Bu yanlıştır, Meclis'i seçtik, ortak akıl egemen olsun' diyorsanız hayır oyu kullanacaksınız. 

Devletin yapısı ve işleyişiyle ilgili kuralları Amasya Tamimi, Sivas, Erzurum Kongrelerinden beri TBMM belirler. 

Bugünkü modelde milletvekili bakana soru sorar. Yeni  modelde sözlü soru kaldırılıyor. Gensoru kaldırılıyor. Hükümet güvenoyu istemiyor. 

Vatandaş derdini gidip milletvekiline derdini anlatabiliyor. Yeni modelde bakan vekil değil, Başkan yardımcıları da vekil olmayacak. 

ABD'de en zayıf halka Başkan. Başkan büyükelçi bile tayin edemez. Senato onaylarsa yapar. 

18 yaşla askerliğe muafiyet getiriyorlar. 18 vekilliğe karşı değiliz. Askerlikten muaf olmasına karşıyız. Üstün sınıf yaratılmaz, eşitlik yaratılır. Garibanın çocuğu El Bab'a gidecek PKK ile mücadele edecek şehit düşecek. Bu reva mıdır?

Milli irade Meclis'e tam yansısın. Yüzde 1 oy alan bir partinin genel başkanı da gelsdin Meclis'te konuşsun.

Cumhurbaşkanı yurt dışına gittiğinde bugün onu TBMM Başkanı temsil eder. Yeni modelde TBMM Başkanı vekalet etmiyor. Seçimle gelmeyen Başkan yardımcılarından birisi vekalet ediyor. 

Devlet yönetiminde liyakat önemlidir. Bugünkü düzende liyakat sistemini TBMM belirler. Müsteşarın, genel müdürün, şefin, müftünün, kaymakamın niteliklerini TBMM belirler. Bugünkü düzende Başkan belirleyecek. 

Canı sıkılır amcasının oğlunu Başkan yardımcısı yapar. Engel yok. Mevcut düzende böyle bir şey yok.

Yurt dışıyla kavga ettiniz. İsrail'de ezanın yasaklanması gündemdeyken hükümetten tık yok. Ben itiraz ediyorum. (Hollanda ile kriz) İki Başbakan konuşmuş 'seçimden sonra gelin' demiş. Ne odu, fatura Türk işçilere çıktı. Suriye ile Almanya ile kavga edildi fatura Türklere çıktı.

Bu ülkenin geleceğinden hepimiz sorumluyuz.

Bu anayasa değişikliği çıkarsa yabancı sermaye Türkiye'ye gelmez. OHAL için MGK toplanır, Bakanlar kuruluna tavsiyede bulunur. Hükümet karar alır, TBMM'ye gelir, görüşülür. Ya OHAL ilan edilir, ya edilmez. Yeni modelde bir kişi OHAL ilan edecek.

Bu memleketin demokrasiye ihtiyacı var."

Vişne Haber Ajansı









ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları