loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu 'Fındık Mitingi'nde konuştu: Fiyatta istikrarı 2 yılda sağlayacağım

Kılıçdaroğlu 'Fındık Mitingi'nde konuştu: Fiyatta istikrarı 2 yılda sağlayacağım
Tarih: 20.09.2017 - 18:46
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Giresun'da fındık mitinginde konuştu. CHP lideri, fındık sorununda çözümün nasıl sağlanması gerektiğine dair 6 madde sıraladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 18 Eylül'de Ordu'dan başlayan ve bugün Giresun'da sona eren 'Fındıkta adalet' yürüyüşünün ardından Giresun'da düzenlenen mitingde konuştu. CHP lideri, fındık sorununda çözümün nasıl sağlanması gerektiğine dair 6 madde sıraladı.

Kılıçdaroğlu, "Eskiden tütünümüz vardı. Şimdi bahseden var mı? Tütün bitti. Bunların hedefi fındığı da bitirmektir" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle:

"Alın terinize emeğinize hep saygı duyduk. Bize bunu öğreten kişi Sayın Bülent Ecevit'tir. Emek, ekmek, aş, ne ezen ne ezilen insanca hakça bir düzen demiştir. Bu düzeni ülkeye getireceğiz. Kimliği, inancı ne olursa olsun 80 milyonu kucaklayacağız, Türkiye'ye huzuru hep birlikte getireceğiz. 

Bugün fındık için toplandık, bunun için mücadele ediyoruz. 

Fındık neden önemlidir? Çünkü stratejik bir üründür. 3 anlamı var. Birincisi Türkiye'de 33 ilde fındık ekiliyor. 15 ilde temel geçim kaynağıdır. İkinci neden, 15 ilde 502 bin ailenin gelir kaynağıdır. Üçüncüsü tarım ihracatında bir numaralı üründür. Milyarlarca dolar para kazanıyoruz fındıktan. Peki üreticiye emeğinin karşılığını veriyor muyuz? Fındık, 10 Ekim 1935'ten beri stratejik üründür. İlk fındık kurultayı toplanır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ölmeden önce FİSKOBİRLİK'in kurulması talimatını verir. Madem ki dünya birincisiyiz fiyatı niye biz belirlemiyoruz? Fındık üreticisi bir araya gelip ortak mücadele etmediği için onun alın terini bir avuç kişi sömürüyor. Bu ülkeyi yönetenler alın terinin değerini bilseler, fındığın bölge için önemini bilseler bu dram yaşanmaz. Temel sorun bu ülkeyi yönetenlerde. Onlara milyonlarca dolar gelir el de ediyorsunuz, bir kaç yüz bin lirasını bize verin, deyin. Cevabını ben de merak ediyorum. 

Fındıkta olması gereken ürün fazla ya da düşük olsun fiyatta istikrarı sağlamaktır. Dünyanın bütün ülkelerinde fiyatta istikrarı hükümetler sağlar. Sağlamıyorlarsa çiftçisine sahip çıkmıyor demektir. 15 yıl ülkeyi yöneteceksin fiyatta istikrarı sağlayamayacaksın. Size söz terörü nasıl bitiririm dediysem fiyatta istikrarı 2 yılda sağlayacağım. 

Cumhuriyetin kurucu ayarlarına dönmemiz lazım. Orada FİSKOBİRLİK var. Toprak Mahsulleri Ofisi, Tariş çiftçinin hakkını korumak, istikrarı sağlamak için kuruldular. 

Hollanda'yı düşünün yıllık ihracatı Türkiye'nin 5 katı. Dünyadan talep var alınterini başkalarına sömürtüyorsunuz. Çiftçinin alınterini birilerine sömürtmeyeceğiz, hakkını teslim edeceğiz. 

Ziraat Odaları açıkladı: 166 üründen 99'unun fiyatı enflasyonun altında. Yani insanlar fakirleşiyor. Birileri kazanıyor ama kaybeden bu ülkenin çiftçisi oluyor. 

Dünyanın bütün ülkelerinde çiftçilere destek verilir. Bizde de Tarım Kanunu var. Kanuna göre milli gelirin yüzde 1'i üreticiye destek için verilir. Milli gelirin miktarı 800 milyar dolar. Yüzde 1 alırsak. 8 milyar dolar üreticiye destek verilmesi lazım. Ziraat odalarına sesleniyorum. Sizler de gerekirse mahkemeye gideceksiniz. 'Vereceğiz ama para yok' diyorlar. İnanıyor musunuz? Suriyeliler 30 milyar dolar para harcadık. Onlar 1. sınıf vatandaş oldu, üretici 2. sınıf oldu. Bunun hesabını siz soracaksınız. 

FETÖ'ye ne istediniz de vermedik, diyorlardı. Para, ihale, üniversite, okul, dershane verdiler. Bir de bu çiftçinin hakkını ver. Fındık üreticisi darbe girişiminde mi bulundu? Demokrasilerde hesap sandıkta sorulur. Sandıkta soracağız. 'Ne istedilerse verdin, bana vermedin, haktan hukuktan adaletten yana oy kullanacağım' diyeceksiniz.

İmralı'da Oslo'da, Habur'da masaya oturdular. Bir de fındık üreticileriyle masaya oturalım, dediler mi? Ben de sizin hakkınızı savunmazsam yediğim ekmek haram olsun.

Şimdi Marmaris'te 350 odalı yazlık saray inşa ediyor. Hani para yoktu. Karadenizli kardeşim bunları unutacak mısınız? 

Sorunun çözüm adresi artık Cumhuriyet Halk Partisi'dir. Türkiye'nin çözülmeyecek sorunu yok. 

Fındıkta istikrar için 6 madde

Fındıkta sorun nasıl çözülür, istikrar nasıl sağlanır, 6 madde sayacağım.

- FİSKOBİRLİK'i 2010'lu yılların en görkemli hale getireceğiz. Siyaset bulaşmayacak. Taban fiyatını, ürün alımını burası yapacak. Parayı götürüp bir avuç yabancıya vermeyeceğiz.

-Fındık Kanunu var. Yeniden oturup yeni bir kanun çıkarmamız lazım. Ortak akılla çıkaracağız.

-Manavcılığı ve lisanslı depoculuğu da dahil ederek fındık ihtisas borsasını kurmalıyız. Fındığın kalitesini de, ihracatını da burada karar vereceğiz.

-Fındık AR-GE merkezi kurmak zorundayız. Katma değeri yüksek gıda maddesi üretmek zorundayız.  

-Fındık ekim alanları. Karadeniz'de fındık dışında bir şey yetişmiyor. Başka alanda fındık üretirseniz buradaki insanın alınterini çalmış olursunuz. Fındık anavatanı Karadeniz'de ekilmeli. 

-Fındık bahçelerini biliyoruz. Ağaçlarımız yaşlandı. Gençleştirmemiz lazım. Gençleştirirken fındık üreticisinin gelirini düşürmeyeceğiz. 

"Siz haklarınıza sahip çıkacaksınız, biz de size sahip çıkacağız"

Bizde metal yorgunluğu var diyorlar. 15 yıl oldu. Çekil bu ülkeye emeğin hakkını koruyan insanlar gelsin. 
Eskiden tütünümüz vardı. Şimdi bahseden var mı? Tütün bitti. Bunların hedefi fındığı da bitirmektir. Yarın fındık bahçelerini de satın alacaklar. Oralarda işçi olarak çalışmak zorunda kalacaksınız. Sizden ülkenize, Karadeniz'e sahip çıkın istiyorum. Siz haklarınıza sahip çıkacaksınız, biz de size sahip çıkacağız.

Üzerimize gelebilirler. Ne yaparlarsa yapsınlar insanca bir düzeni bu ülkeye getirmek görevimizdir. 

4 yıl içinde terörü bitireceğim, dedim. Bana 'sen kimsin' dedi. 'Karşısına çıkmaktan korktuğun adamım. Devleti yöneten adamda cesaret olur. Niye benden korkuyorsun. Adam yemem. Hadi terör konusunda karşıma çıkmıyorsun, fındık konusunda gel. Gelebilir mi, adım gibi biliyorum ki gelemez. Çünkü biz haklıyız o haksız. 

Size söz veriyorum, ne olursa olsun haktan, hukuktan, adaletten, kadın-erkek eşitliğinden, özgür medyadan, bağımsız yargıdan, din ve vicdan özgürlüğünden yana olacağım. Bölmek istiyorlar, böldürtmeyeceğiz. Kavga ettirmek istiyorlar etmeyeceğiz.

(Eğitim sistemi) Her bakan değiştiğinde sistem de değişti. Bizim çocuklarımız kobay mı? Dünyada böyle bir ülke yok. Çağdaş eğitim normları bellidir. Bu ülkede namuslu siyasetçi sayısı az, sorunumuz orada. Cebini düşünen siyasetçi istemiyoruz. Halktan, üretenden yana siyasetçi istiyoruz. Sorunların tamamını çözmeye kadrolarımla hazırım. Çözmezsem giderim, çözersem takdir sizindir. Bu ülkeyi birlikte çağdaşlığa taşıyacağız. 

Bu ülkede yurtta barış dünyada barış olacak. Biz Mustafa Kemal'in çocuklarıyız. Hiçbir ayrım yapmadan Barıştan, huzurdan, kardeşlikten yana olanlara, 80 milyon benim kardeşimdir, diyenlere oy verin."

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları