loading
close
SON DAKİKALAR

Klasik psikoterapi yöntemleri arasında yeni bir akım: Bireysel Psikolojik Tasarım

Klasik psikoterapi yöntemleri arasında yeni bir akım: Bireysel Psikolojik Tasarım
Tarih: 10.02.2019 - 16:04
Kategori:

Şebnem Nur: Ben, Türk toplumunun genel yaşam düzenini, alışkanlıklarını, aile yapısını, genel yetiştirilme tarzlarımızı ve mevcut ruhsal rahatsızlık türlerini baz alarak bir terapi tekniği geliştirdim.

Öncelikle ‘Bireysel Psikolojik Tasarım” adını verdiğimiz teknikten bahsedecek olursak; bu tekniğin diğer tekniklerden farkı, tamamıyla Türkiye menşeili bir terapi tekniği oluşudur.

Bugüne kadar psikologların, danışanlarına vermiş oldukları psikoterapi olarak nitelendireceğimiz hizmetlerin tamamı; Freud, Adler, Ericson, vs. gibi psikoloji ekolünün kurucusu olarak kabul edilen kimselerin yarattığı metotlar kullanılarak verilmiştir. Türk insanının yaşam tarzına, kültürel özelliklerine, ruhsal rahatsızlık türlerinin tedavisine uyarlanmışlardır. Bundan dolayı da zaman zaman yılları bulan ve danışana pek bir faydası olmayan terapi seanslarına da rastlanılmaktadır.

Ben, Türk toplumunun genel yaşam düzenini, alışkanlıklarını, aile yapısını, genel yetiştirilme tarzlarımızı ve mevcut ruhsal rahatsızlık türlerini baz alarak bir terapi tekniği geliştirdim.
Bireysel Psikolojik Tasarım adını verdiğim bu teknik: Çeşitli ruhsal rahatsızlığı bulunan kişilerin, fiziksel ve bilişsel özelliklerinin yetersiz ve hatalı kimi kısımlarını yeniden düzenlemeyle, mevcut ruhsal rahatsızlığı gidermeyi amaçlamaktadır.
Bu Bağlamda Bireysel Psikolojik Tasarım:
▪️Fobiler
▪️Kaygı bozuklukları
▪️Saplantılı- Zorlantılı bozukluklar
▪️Panik atak
▪️Yeme bozuklukları
▪️Travma sonrası stres bozukluğu
▪️Duygu durum bozukluğu
Gibi, kişinin bireysel ve toplumsal düzeyde rahatını ve işleyişini bozan her türlü sorun, bireysel psikolojik tasarım metoduyla çözümlenir.
Bireysel Psikolojik Tasarım Kişinin:
▪️Yüz ifadesi
▪️Bedensel duruş şekli
▪️Dış görünüşü
▪️Farkındalık düzeyi
▪️Düşünce sistemleri
▪️Özgüveni
▪️Kendini ifade etme yetisi
▪️Karar alabilme gücü
▪️Kanı ve önyargıları
Gibi özelliklerinin, “yaşamış olduğu ruhsal rahatsızlık sebebiyle” yetersiz ve hatalı hale gelmiş yönlerini düzeltmeyi amaçlar.
Bireysel Psikolojik Tasarım, çeşitli psikoterapi metotlarından farklı olarak kişiyi fiziksel ve ruhsal açıdan revize etme yöntemdir. Kişinin, bireysel bazda psikolojik yapısı tasarlandığında, “Biliniyor Olma” metodu sayesinde:
▪️Kendisinin bildiği
▪️Kendisinin bildiği ancak başkalarınca bilinmeyen
▪️Kendisinin bilmediği ancak başkalarınca bilinen
▪️Kendisinin ve başkalarının bilmediği ancak, Bireysel Psikolojik Tasarım metoduyla ortaya çıkartılan özelliklerden yararlanarak sağaltım yapılmaktadır.
▪️Bireysel Psikolojik Tasarım hizmetinde, terapiye yardımcı olması amacıyla tarafıma ait olan psikolojik müzik ve şiir terapilerinden de zaman zaman yararlanılmaktadır.
Bununla birlikte; Bireysel Psikolojik Tasarım Hizmetini, herhangi bir ruhsal rahatsızlığı bulunmayan; ancak, genel yaşam kalitesini arttırmak isteyen kişiler de alabilirler. İleride yaşanması muhtemel bir problemi önleme amacıyla hizmetten yararlanabilirler."

Şebnem Nur kimdir?

İstanbul Bilim Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunudur. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ve Atakent Lale Anaokulu’nda stajyer psikolog olarak görev aldı. Özellikle kadın, çocuk ve toplum ruh sağlığının iyileştirilmesi üzerine projelerde çalıştı. Şebnem Nur, bitirme tezini müzik terapisi üzerine yazdı. "Psikolojik Proje ve Reklam Tasarımcılığı" adını verdiği bir terapi tekniği geliştirdi. Şebnem Nur, Bireysel Psikolojik Tasarım adını verdiği terapi tekniğinin amacını "günümüz insanının ruhsal rahatsızlıklarına en güncel ve geri bildirimi en çabuk olacak şekilde çözüm bulmak" olarak açıklıyor.     

Aynı zamanda söz yazarı, besteci ve şarkıcı olan Şebnem Nur'un, "Psikolojik müzik" adı altında piyasaya sürülen, Hayat Nakışı ve Fenomen adlı iki şarkısı bulunuyor. Şebnem Nur, KEJİ Psikolojik Tasarım adını verdiği bir şirketin de kurucusu.

Kaynak : Psikolog-Şebnem Nur

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları