loading
close
SON DAKİKALAR

Mantar Zehirlenmelerine Dikkat

Mantar Zehirlenmelerine Dikkat
Tarih: 19.11.2014 - 08:55
Kategori: Sağlık, Yaşam

Mantar zehirlenmesinden şüphelenilen kişi veya kişiler mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna (mantar yiyen diğer bireylerle birlikte) başvurmalıdır

Sağlık Bakanlığı; Bugünlerde ülkemizde, vatandaşlarımızın yabani mantar tüketimindeki artış nedeniyle mantar zehirlenmelerinde ciddi ve öngörülemez bir artış izlenmektedir. Geçtiğimiz yıl genelinde (2013) mantardan zehirlenen kişi sayısı bin 706 iken sayı 3 kat artarak 11 Kasım itibariyle 5 bin 218’e yükselmiştir.

2014’ün son 4 ayındaki zehirlenme vaka sayısı şöyledir:

Ağustos: 68

Eylül: 268

Ekim: 2 bin 133

Kasım: 502 ( 11 Kasım itibariyle)

Mantar Zehirlenmelerinin Belirtileri:

Terleme, salivasyon, lakrimasyon, bronş sekresyonlarında artış, bronkospazm, yüz ve boyunda kızarma, ağızda metalik tat, kol ve bacaklarda karıncalanma, şişme, baş dönmesi, koordinasyon bozukluğu, denge bozukluğu, konuşma güçlüğü, ataksi, kas spazmları, görme ve işitme bozuklukları, halusinasyonlar, karın ağrısı, kusma ve ishal, derin uyku, kardiak ritm bozukluklarıdır. 6 saatten sonra görülen semptomlar ise ölümcül olabilecek mantarlar ile zehirlenmeleri akla getirmelidir. Bunlarsa bulantı, kusma, ishal gibi mide-bağırsak sistemi bulguları, sersemlik, göğüs ağrısı, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ateş, ağızda metal tadı, karın ağrısı ve terleme gibi belirtiler gelişebilir, bunun sonucunda da karaciğer-böbrek yetmezliği ve koma hali hatta ölüm görülebilir. Ülkemizde görülen ciddi mantar zehirlenmelerinin %95 ‘i karaciğer ve böbrek yetmezliğine neden olmaktadır.

Mantar zehirlenmesinden şüphelenilen kişi veya kişiler mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna (mantar yiyen diğer bireylerle birlikte) başvurmalı ve bu kişiler gözlem altına alınmalı ve tedaviye erken dönemde başlanmalıdır. Başvurulan sağlık kuruluşu da, konu ile ilgili bilgi almak ve organ yetmezlikleri ve ölüme neden olabilecek mantar zehirlenmelerinde kullanılan panzehiri (antidot) temin etmek ve gerekli tedavi yöntemlerini danışmak için T.C Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde konuyla ilgili uzman doktorların 114 telefon hattıyla 7/24 danışmanlık hizmeti verdiği Ulusal Zehir Merkezi (UZEM)’ e başvurmalıdır.

Mantar Zehirlenmelerine Dikkat

Mantar Zehirlenmelerinden Nasıl Korunmalıyız?

Sonucunda oluşabilecek klinik durum düşünüldüğünde toplama mantar yemek, zehirle rus ruleti oynamaya benzetilebilir. Zehirlenmenin önlenmesindeki tek çare; doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi ve mantar tüketilmek istenen durumlarda bandrolü ve son kullanım tarihi uygun olan kültür mantarının tercih edilmesidir.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları