loading
close
SON DAKİKALAR

MERS virüslü hasta hayatını kaybetti

MERS virüslü hasta hayatını kaybetti
Tarih: 18.10.2014 - 07:58
Kategori: Sağlık, Yaşam

Sağlık Bakanlığı: Hastanede ölen hastanın MERS virüsü taşıdığı tespit edildi...

Sağlık Bakanlığı, Suudi Arabistan'a çalışma amacıyla giden ve Türkiye'de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden kişide MERS virüsü tespit edildiğini bildirdi.

Açıklamada ayrıca ölen kişinin Türkiye'ye giriş yaptığı uçaktaki yolcu ve mürettebatın bilgilerine ulaşılarak Türk vatandaşlarının aile hekimlerine, yabancı uyrukluları ise konsolosluklara bildirme çalışmalarının sürdüğü belirtildi. Bakanlıktan yapılan açıklama şöyle:

"Hatay ili nüfusuna kayıtlı olup, Suudi arabistan'a çalışma amacıyla giden bir vatandaşımız Türkiye'de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmiştir. Hastadan alınan örneklerin Bakanlığımız Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarında yapılan analiz sonucuna göre söz konusu hastanın MERS virüsü taşıdığı tespit edilmiştir.

Yapılan araştırma sonucunda S. Arabistan'da çalışan hastanın, Türkiye dönüşü öncesinde son 10 gündür devam eden sağlık şikayetleri olduğu saptanmış olup, 06.10.2014 tarihinde Türkiye'ye döndüğü ve uçaktan indikten sonra doğrudan özel bir sağlık kuruluşuna başvurduğu bilgisi alınmıştır. Durumunun ağır olması sebebi ile yoğun bakım şartlarında tedavisi yapılan hastamız 11.10.2014 tarihinde hayatını kaybetmiştir.

Hastadan alınan örneklerin Ankara'daki Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarı'nda incelenmesi sonucu hastanın MERS-CoV olduğu 17.10.2014 (bugün) anlaşılmıştır.

Hastanın MERS virüsü taşıdığı tespit edildikten sonra derhal Hatay Halk Sağlığı Müdürlüğü ile temasa geçilmiş ve hastanın ailesi ve sağlık personeli dahil tüm temaslı kişilerin tespit edilerek gerekli bilgilendirmenin yapılması istenmiştir.

Ayrıca, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğümüze de durum bildirilmiş ve hastanın S. Arabistan'a bağlı özel bir havayolu şirketine ait tarifeli yolcu uçağı ile ülkemize giriş yaptığı uçaktaki yolcuların bilgileri istenmiştir. Söz konusu uçak mürettebatına, yolcu listesinde yer alan tüm yolculara ulaşmak üzere gerekli çalışmalar başlatılmıştır.

Hatay Halk Sağlığı Müdürlüğümüz Türk vatandaşlarını aile hekimlerine, yabancı uyrukluları ise konsolosluklara bildirme çalışmalarına devam etmektedir."

MERS virüslü hasta hayatını kaybetti

MERS virüsü nedir?

MERS virüsü son zamanlarda yoğun endişeye yol açan corona virüs enfeksiyonudur.

Middle East Respiratory Syndrome(Orta Doğu Solunum Sendromu). Hastalığa yol açan virüs MERS-CoV’dır. Bu virus 2012 yılında Suudi Arabistan’da tespit edilmiştir.

Bu virüsle enfekte olan insanların çoğunda görülen belirtiler ise şöyle:

*Ağır akut solunum sistemi rahatsızlıkları

*Yüksek ateş

*Öksürük ve nefes darlığı

Hastaların yaklaşık yarısı hayatını kaybetmiştir. Hastaların çok az bir kısmı hafif belirtilerle atlatmıştır.

İlk kez bir günde ülkede 17 yeni corona virüsü vakasıyla karşılaşıldığı bildirilen açıklamada, şimdiye kadar ülkede corona virüsüne yakalananların sayısının 261'e, ölenlerin ise 81'e yükseldiği ifade edildi.

MERS VİRÜSÜ NASIL YAYILIYOR? TEDAVİ YÖNTEMİ NEDİR?

SARS'ın değişik bir türü olan corona virüsü ilk olarak Eylül 2012'de tespit edilmişti. Suudi Arabistan başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerinin korkusu haline gelen corona virüsü, akciğerleri ve böbrekleri tahrip ediyor. Bağışıklık sistemini çökerten virüsün uzun süreli yakın temasla bulaştığı belirtiliyor. Kaynağı hakkında yeterli bilgi olmayan virüse karşı henüz koruyucu aşı veya antibiyotik ilaç tedavisi bulunmuyor.

MERS VİRÜSÜYLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER

Corona virüs enfeksiyonları her zaman ölümcül müdür?

Corona virüsler nadiren MERS ya da SARS gibi ölümcül olabilen enfeksiyonlara yol açarlar. Çoğu zaman hafif enfeksiyonlar gözlemlenir.


Corona virüslerin temel özellikleri nelerdir?

Corona virüsler çoğu insanın hayatlarının bir bölümünde karşılaştığı yaygın virüslerdir. İnsan corona virüsleri çoğu zaman hafiften orta dereceye üst solunum sistemi enfeksiyonlarına yol açarlar. Bulaşma yolları, görüldüğü mevsimler, semptomları da diğer üst solunum sistemi enfeksiyonları gibidir.

Corona virüs enfeksiyonlarından nasıl korunabiliriz?

İnsan corona virüslere karşı koruyucu herhangi bir aşı bulunmamaktadır. Enfeksiyon riskini azaltmanın başlıca yolları: Su ve sabunla sık sık ellerin yıkanması, gözlere, ağıza ve buruna dokunulmaması, hasta insanlarla yakın temastan kaçınılması. O halde insan corona virüslerle enfekte olduğumuzda diğer insanları korumak için şunları akılda tutmak gerekir: Hastayken evde kalmak, başkalarıyla yakın temastan kaçınmak, hapşırırken ya da öksürürken ağızı ve burunu kapamak, objeleri ve yüzeyleri temiz ve dezenfekte tutmak.

Corona virüs enfeksiyonlarında teşhis nasıl konulur?

Hastalığınızın sebebinin insan corona virüsü olup olmadığını anlamak için laboratuar testleri yapılabilir. Ama çoğu zaman insanlar hafif rahatsızlıklar yaşadıkları için bu testlere ihtiyaç duyulmaz. Ayrıca her laboratuarda da bu testler yaygın olarak bulunmayabilir. Laboratuarda yapılan temel testler şunlardır: Hücre kültüründe virüs izolasyonu, PCR (polymerase chain reaction), insan corona virüs antikorları için serolojik test. Serolojik test için kan örneği gerekir. Burun ve boğaz swabları insan corona virüsleri için en iyi numunelerdir.

Corona virüs enfeksiyonlarının tedavisi nasıldır?

İnsan corona virüsleri ile oluşan hastalıklar için spesifik bir tedavi bulunmamaktadır. Corona virüsle enfekte olan insanların çoğu kendiliğinden iyileşir. Semptomları azaltabilmek için ağrı kesiciler, ateş düşürücüler kullanılabilir (çocuklara aspirin verilmemeli), boğaz ağrısı ve öksürük için oda nemini arttıran cihazlar kullanılabilir ya da sıcak bir duş alınabilir. Bol bol sıvı alıp evde kalıp dinlenilmelidir.

Bu arada Ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu (SARS) hastalığı bundan 10 yıl önce dünyayı kasıp kavurmuştu. MERS, SARS'a neden olan corona virüsünün bir türevi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları