loading
close
SON DAKİKALAR

Micha TİS sonrası köle kampına döndü

Micha TİS sonrası köle kampına döndü
Tarih: 17.09.2016 - 13:19
Kategori: Sendika

Aliağa Organize Sanayi Bölgesinde kurulu olan Micha Galvaniz fabrikası insanlık dışı uygulamaları ile işçilere çalışmayı zehir ediyor.

Aliağa Organize Sanayi Bölgesinde kurulu olan Micha Galvaniz fabrikası insanlık dışı uygulamaları ile işçilere çalışmayı zehir ediyor. Yakın zamanda toplu sözleşme sürecinde grev aşamasına gelen fabrikada TİS ‘oldu bittiye’ getirilmişti. TİS sonrası ise tamamen cehenneme dönen fabrikada zulüm uygulanıyor.

Yemeklerin yenmeyecek kadar kötü, yemekhanenin pis, fazla çalışmanın, kiralık işçiliğin, işçilere baskının olduğu fabrikada, son olarak da tuvaletlerde kartlı turnike uygulaması başladı. İşyeri kartı ile çalışan turnikede, 15 dakikayı geçen ihtiyaç zamanından dolayı işçiler savunma ve mesai kesme cezası alıyor. Yetkili sendika Türk Metal ise işçilerin şikayetlerine kulak tıkayıp görmezden gelerek her şeye göz yumuyor.

Yaklaşık 1 ay önce başlayan tuvalete kartla geçilen turnike uygulamasına işçiler tepkili. İşçiler kimi zaman açıklama yapmak zorunda kaldıklarını anlatıyor: “Bir arkadaşımız savunmasında, benim doktordan raporum var, en az yarım saatte yapmam lazım demiş.” İşçiler uygulamanın kaldırılması için Türk Metal’e çağrı yaptıklarını, ancak sendikanın tamamen işveren tarafında yer alan bir tutum sergilediğini söylüyor.

12 SAAT ÇALIŞMA ZORUNLULUĞU DAYATILIYOR

İçerideki çalışma koşullarının çığırından çıktığını söyleyen bir işçi şunları söylüyor: “Türk Metal burada yetkili ama işçileri temsil etmiyor. Burada her gün 12’ye (4 saat mesai) kalmamız isteniyor. Biz kalmak istemiyoruz. Hatta pazar günü bile 8 saat yapmamızı istiyorlar. Bir sefer kaldık yemek bile vermediler. Sadece kahvaltılık. Bir arkadaş Sendika Başkanımız Hayrettin Çakmak’ı aramış. Söylediğine göre başkan ‘Orası sizin eviniz, aç kalır uykusuz kalır ama çalışırsınız’ demiş.”

Yemekhanenin temizlenmediğini ve çöplerin ortada olduğunu dile getiren işçiler, böyle bir ortamda kendilerine kölece çalışmayı reva gördüklerini ifade ediyor.

Fabrikada bir diğer sorunun ise kiralık işçilik olduğunu belirten işçiler, şimdilik bu sayı düşük olsa da kendi çalışma koşullarını ağırlaştırmaya yettiğini anlatıyor. Az sayıda işçi çalıştırma politikası ile kâr etmeyi amaçlayan patron, İSKUR işbaşı eğitim programı ile 10 civarında işçi ve Bergama’dan 10’a yakın işçi kiralayıp yevmiyeci olarak çalıştırıyor. Ancak işyerinde çalışma kuralları kiralık işçiler için nasılsa diğer işçiler için de bu kurallar geçerli oluyor: İşçi sağlığı ve iş güvenliğinden yoksunluk, iş güvencesi ve asgari insani koşullardan uzaklaşma ve zorbalık. İşçilerin yaşadığı bunca soruna rağmen Türk Metal’ın fabrikaya uğramadığını dile getiren işçiler, özellikle tuvaletteki turnikenin insanlık dışı bir uygulama olduğunu söylüyor.

TURNİKELER GÜVENLİK AMAÇLIYMIŞ!

Konuyla ilgili görüştüğümüz Türk Metal Sendikası İzmir Şube Başkanı Hayrettin Çakmak, yaşanan sorunların olduğunu kabul ederek sözlerine şöyle devem etti: “Güvenlik amaçlı tedbir için turnike koyulduğu doğrudur ama özellikle tuvaletleri kullanan işçi arkadaşlar için değil bu uygulama. Bazı sebepler vardı konuldu kaldırıldı, şu an işçinin tuvalete giriş çıkışıyla ilgili bir sorun yok. Zorunlu mesai uygulaması yok, ama planlı mesaiye kalma durumu var. Hafta içi planlı mesai uygulaması var, ama hafta sonu yok. Günlük 3 buçuk saat artı mesaiye kalıyorlar. Yemekhanede yemek şirketi ile sorunlar vardı onu da ben çözdüm.” 

Evrensel

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları