loading
close
SON DAKİKALAR

MİT, 15 Temmuz raporunu Meclis'e sundu

MİT, 15 Temmuz raporunu Meclis'e sundu
Tarih: 26.05.2017 - 16:16
Kategori: Gündem

Milli İstihbarat Teşkilatı, Meclis 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'na 36 sayfalık rapor sundu. Rapor, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın imzasını taşıyor.

Milli İstihbarat Teşkilatı, Meclis 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'na 36 sayfalık rapor sundu. Rapor, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın imzasını taşıyor. İhbarın yapıldığı andan MİT Müsteşarı Fidan'ın Genelkurmay Başkanlığı'ndan ayrıldığı saate kadar yaşananların anlatıldığı raporda, "Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde istihbarat toplanamadığı için darbe girişiminin tarihi konusunda net bir bilgiye ulaşılamadığı" savunuldu.

İhbar kaçta geldi, Fidan, Genelkurmay'a saat kaçta gitti?

T24'ten Hülya karabağlı'nın haberine göre, raporda 14:20 sularında MİT Karargâhı'na gelen şahıs, güvenlik prodesüründen geçtikten sonra 15:30'da "Kara Havacılık Okulu'nda görevli bazı şahıslarca MİT Müsteşarı’na saldırı yapılacak" dedi. Saat 16:20’de Fidan tarafından Genelkurmay İkinci Başkanı’nın arandığı, ihbar hakkında bilgi verildiği belirtildi. MİT Müsteşarı Fidan, yardımcısını detaylı bilgi vermesi için Genelkurmay İkinci Başkanı’na gönderdi. 18:00’de Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın daveti üzerine Fidan’ın Genelkurmay Karargâhı’na gittiği belirtildi. Akar’ın ihbarın teyidi için Kara Kuvvetleri Komutanı’nı görevlendirdiği, ülke genelinde hava araçlarının uçuşunun yasaklanması için Genelkurmay Harekât Merkezine emir verdiği, Ankara Garnizon Komutanı’nı arayarak askeri birlik hareketinin durdurulması talimatı verdiği aktarıldı. Rapora göre, Fidan gelişmelerden haberdar olması amacıyla Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Koruma Müdürü’nü aradı, “anormallik olmadığını öğrenmesi” üzerine de Kara Kuvvetleri Komutanı’ndan haber gelmesini bekledi. Kara Kuvvetleri Komutanı'ndan haber gelmemesi üzerine Fidan, eski Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Muaz Gatip’le 22:30’daki randevusu üzerine 22:20’de Genelkurmay Karargâhı’ndan ayrıldı.

Raporda "Darbe Girişiminin Tam Olarak Hangi Tarih ve Saatte Kesin Olarak Tespit Edildiği, Hangi Kurum ve Yetkililere Haber Verdiği" başlıklı 6. maddede ihbar şöyle anlatılıyor:

15 bin ihbar


TBMM Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'na sunulan raporda 15 Temmuz tarihinden 31 Aralık'a kadar sonra MİT'e 13.739'u internet sitesi üzerinden olmak üzere toplam 15.000'den fazla ihbar yapıldığı belirtildi.

Darbe Komisyonu'na sert eleştiriler

15 Temmuz darbe girişimini araştırmak üzere kurulan Darbe Komisyonu, 7 Ekim 2016'da ilk toplantısını yapmış, 50'ye yakın kişiyi dinlemiş ve 3 Ocak 2017'de de çalışmalarını tamamlamıştı.

Muhalefet, komisyonun çalışmaları tamamlamak için ek süre almaması ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın dinlenmemesi nedeniyle komisyona yönelik sert eleştiriler yöneltmişti.




ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları