loading
close
SON DAKİKALAR

MİT’e UYAP’ın kapısı açılmış

MİT’e UYAP’ın kapısı açılmış
Tarih: 23.06.2017 - 09:26
Kategori: Gündem

Eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem’in savcılık ifadesine göre 2013’te MİT, güvenlik soruşturmalarında Ulusal Yargı Ağı bilişim sistemi UYAP’ı kullanmak için Adalet Bakanlığı’yla protokol imzalamış.

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) güvenlik soruşturmalarında kullanmak amacıyla Ulusal Yargı Ağı bilişim sistemi UYAP’ı kullanmak için Adalet Bakanlığı’yla protokol imzaladığı ortaya çıktı.

FETÖ soruşturmaları kapsamında daha önce tanık olarak dinlenen Başbakanlık Başmüşaviri Birol Erdem, 3 Haziran’da eşiyle birlikte Ankara’da gözaltına alındı. Üç gün sorgulanan Erdem, 17 Haziran’da adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, eşi Gülümser Erdem tutuklandı. Adli kontrol kararı verilen Erdem, dün savcılığın talebi üzerine Ankara Adliyesi’ne gelerek ek ifade verdi. Erdem’in ifadesinin alınmasına bugün de devam edileceği öğrenildi. Birol Erdem’in 38 sayfalık ilk ifadesinde çarpıcı bir bölüm daha gün yüzüne çıktı. 21 Kasım 2011-1 Ocak 2014’te Adalet Bakanlığı Müsteşarlığı görevini yürüten Erdem, MİT’e UYAP’a girme konusunda verilen yetkiyi, “Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı olan Mesut Orta ve Başkan Yardımcısı Muhittin Kırcı’nın görevden alınma gerekçeleri”nin sorulması sırasında açıkladı.

Erdem, savcılık ifadesinde MİT’in güvenlik soruşturmaları ile ilgili UYAP üzerinden sorgulama yapabilmek için gerekli olan yetkileri 2013’te MİT’e verdiklerini açıkladı. Erdem, MİT’in yanı sıra emniyetin de kısıtlı da olsa UYAP’a giriş izninin olduğunu söyledi. 

Bu durum; MİT ve emniyetin, Türkiye’deki bütün dava ve soruşturmalarının dijital şekilde kaydedildiği UYAP’a girerek kişiye özel verileri istediği gibi inceleyip almasının önünü açtı.

Cumhuriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları