loading
close
SON DAKİKALAR

Müfredat: Sorun muhafazakarlaşma değil, vahhabileşme

Müfredat: Sorun muhafazakarlaşma değil, vahhabileşme
Tarih: 05.07.2017 - 00:00
Kategori:

Mehveş Evin: Evrim teorisi ve Darwin’in müfredattan çıkarılması, başta ABD olmak üzere Batı basınında da 'Türkiye’de eğitim sistemi muhafazakarlaşıyor' şeklinde yer aldı.

Türkiye’deki eğitim sistemi hiçbir zaman dünya liginde iddialı olamadı. Ama son yıllarda bulunduğu noktadan da geriye düşmesi endişe verici. Buna dair en kapsamlı araştırma, OECD’nin üç yılda bir yayınladığı PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı).

PISA 2015 sonuçlarına göre Türkiye, 70 ülke arasında fende 51, matematikte 48, okumada 49’uncu sırada yer aldı. Bu rakamlar, 2003 sıralamasının dahi altına düşüldüğünü gösteriyor.

Eh, zorunlu sekiz yıllık eğitimin kazanımları bir kararla sıfırlanır, İmam Hatipleşmeye gidilir, sınavlardan tutun müfredat içeriğine sistemi yap boz tahtasına çevirilirse olacağı budur. KHK’lerle pek çok donanımlı öğretmenin de atıldığını göz önünde bulundurusak, Türkiye eğitimde başaşağıya çakılacaktır.

Bunlar yetmezmiş gibi MEB, müfredatta köklü değişikliklere gitti... İlkokuldan liseye 51 programda değişiklik yapılırken Evrim teorisi, müfredattan çıkarıldı.

Oysa matematikten çarpım tablosunu çıkarmanız nasıl mümkün değilse, fenden de evrimi çıkaramazsınız. Gençlerin dünya liginde rekabet etmesini değil, en alt sıralarda yer almasını istiyorsanız buyrun tabii...


EĞİTİM SİYASİ İKTİDARIN İNANCINA GÖRE ŞEKİLLENİYOR

Evrim teorisi ve Darwin’in müfredattan çıkarılması, başta ABD olmak üzere Batı basınında da “Türkiye’de eğitim sistemi muhafazakarlaşıyor” şeklinde yer aldı.

Oysa meseleyi “muhafazakarlaşma”yla tanımlamak hem eksik, hem yanlış.

Birincisi, muhafazakar pek çok toplumda, Evrim teorisi müfredatta yer alıyor. ABD’de nüfusun yüzde 39’u Evrim’e inanmıyor ama müfredattan çıkartılması tartışılmıyor.

Zira bilim, sayısız defa, sayısız alanda Evrim teorisini test etti ve her seferinde doğrulayan sonuçlara ulaştı. Bugün Evrim teorisi sadece biyoloji alanına değil, sosyal bilimlerden uzay bilimlerine pek çok alanda referans gösteriliyor.

İkincisi, Evrim teorisini müfredattan çıkartarak, okullara medrese ve abdesthane yaptırmayı zorunlu kılarak yapılan şey ‘muhafazakarlaşma’ değil, Vahabbileşmedir. Düşünün, şeriatla yönetilen İran’da bile sayfalarca Darwin, Evrim teorisi öğretiliyor. Bir Suudi Arabistan var Evrim’i müfredatına almayan, bir Türkiye!

Üçüncüsü, siyasi iktidar bunu “inanç” adına yapıyor ama bunu bile açıkca söyleyemiyor. ‘Lise öğrencisi kavrayamaz’ gibi komik gerekçelerin ardına sığınıyor. Lise öğrencisi dini, matematiği, yabancı dilleri, karmaşık kimyasal formülleri kavrayabilecek ama Evrim teorisini anlamayacak, öyle mi?

Hayır zaten türlü bahaneyle Evrim teorisi hakkıyla okutulmuyordu, şimdi kitapta bile olmayacak. Bu arada biyoloji dersi haftada üçten iki saate düşürüldü, din dersi ikiden üç saate çıkarıldı.

Peki sizce PISA’da din mi biyoloji bilgisi mi ölçülüyor?

BATI’YA DÜŞMANIZ DİYE YABANCI DİLİ DE KALDIRIN BARİ

‘Yeni müfredat’ta cihat kavramı da yer alacaktı, tepkiler üzerine geri çekildi. Ama merak etmeyin, bir yönetmelik değişikliğine bakar, o da ilkokul çocuklarına öğretilir... Şehitlik, cihat yüceltilen kavramlar, çocuk yaştan işlemek lazım ki hazır olsunlar!

İşin tuhafı, sırf siyasi iktidar inanmıyor, adını bile duymak istemiyor diye Darwin’in yok sayılması... Aynı mantığa göre siyasi iktidar ağaçları sevmiyor diye müfredattan ağacı, ormanı, doğayı da mı çıkaracaksınız? Ya da Batı’yla ilişkiler limoni diye yabancı dil öğretmeyecek misiniz?

Eğitim Reformu Girişimi Politika Uzmanı Yeliz Düşkün, DW’ye şöyle demiş: "Örneğin 8. sınıfta verilen adaptasyon, mutasyon, modifikasyon gibi konular, Evrim Teorisi öğretilmeden işlenemez. Bu konular müfredatta var ama evrim yok."

Buyrun buradan yakın! Evrim teorisine inanmazsınız, tartışırsınız, ayrı... Tabii elinizde sağlam kanıtların, alternatif teorilerin bulunması lazım.

Kısacası, öğrenciye yaşama dair bu en temel bilimsel teorinin ne olduğunu anlatmakla yükümlüsünüz. Hem dünyaya kafa tutacaksın, hem gençlerin eğitimini ‘dindar olsun’ diye komediye çevireceksin! Süper mantık, tebrik ederiz...

Bu arada Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alparslan Durmuş, 9.sınf biyoloji dersinde 'Hayatın Başlangıcı ve Evrim' ünitesini “lisans eğitimine ertelendiğini” iddia etmiş.

Buna kargalar bile güler. TÜBİTAK dergisinin Evrim kapağına dahi sansürleyen zihniyet, üniversitede öğretse ne olur, öğretmese ne olur?

Mehveş Evin: Artı Gerçek



ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları