loading
close
SON DAKİKALAR

Muhtarlar, Kurbağalıdere için harekete geçti

Muhtarlar, Kurbağalıdere için harekete geçti
Tarih: 02.07.2015 - 17:12
Kategori:

Kadıköy’ün 21 mahalle muhtarı Kurbağalıdere için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’a dilekçe gönderdi.

Kadıköy’ün 21 mahalle muhtarı Kurbağalıdere için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’a dilekçe gönderdi. Muhtarlar “Dere ıslah çalışmasının hızla sonlandırılmasını ve Biyolojik Arıtma için çalışmaların biran önce başlamasını” talep etti.

Islah çalışmaları yıllardır bitmeyen ve kangren haline gelen Kurbağlıdere sorunu için Kadıköy’ün muhtarları harekete geçti. 21 mahalle muhtarı hazırladıkları ortak bir dilekçeyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’dan Kurbağalıdere ıslah çalışmalarının en kısa zamanda tamamlanmasını istedi. 

Muhtarların Kadir Topbaş’a gönderdiği dilekçede, Kurbağalıdere ıslah çalışmasının planlanan takvime göre geciktiği ve gecikme hakkında Kadıköylülerin bilgilendirilmediği belirtildi.

“DENİZİN RENGİ KAHVERENİYE DÖNÜŞTÜ”

Kurbağalıdere’nin yarattığı sağlık sorunlarının ifade edildiği dilekçede “Kurbağalıdere’ye akan lağım suyu, dereyi açık bir kanalizasyon haline dönüştürmüştür. Deredeki kirliliğin tüm canlılar ve çevremiz için yarattığı tehlike Tabipler Birliği raporunda açıkça ifade edilmektedir. Derenin ilçe sınırları içerisinde, dizanteri başta olmak üzere, salgın hastalıklara sebep olacağı gerçeği göz ardı edilmemelidir. Arıtmaya gitmeden, direkt olarak denize akıtılan lağım suyu, Marmara Denizi’ni kirletmektedir. Hatta Kalamış Koyu’ndan Moda Burnu’na kadar denizin rengi son zamanlarda maviden kahverengiye dönüşmüştür” denildi.


YAŞAMI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Yağmur yağışı sonrasında Yoğurtçu Parkı ve Kurbağalıdere etrafında bulunan ev ve iş yerlerini su bastığının hatırlatıldığı dilekçede şu ifadelere yer verildi: “Yağmurlar sonrasında, Yoğurtçu Park ve Kurbağalıdere üzerinde bulunan ev ve iş yerlerini su basması burada yaşayan halkı olumsuz etkilemektedir. Sonbaharla gelecek yoğun yağışlar ile böylesine kirlenmiş bir dere suyunun taşmasının yaratacağı vahim sonuçlar da çevre halkını çok korkutmaktadır. Kadıköy’ün tüm mahallelerini olumsuz sağlık koşulları ile etkileyen Kurbağalıdere’de kanalizasyon suyunun dereye akması bir an önce durdurulmalı ve Dere Islah Çalışması bitirilmelidir.”

“Moda’da bulunan Kolektör, biyolojik arıtma yapmamaktadır. Kadıköy’de Biyolojik Arıtma Tesisi yapılması için doldurulan alan, yapılış amacına uygun olarak projelendirilmeli ve Marmara Denizi’nin doğal hayatı daha geç kalınmadan korumaya alınmalıdır” ifadelerinin yer aldığı dilekçede şu talepler sıralandı: “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Kadir Topbaş’ın, iki yıla yakın zamandır Kadıköy halkının çektiği bu sıkıntılı durum, dere ıslah çalışması kapsamında halkın ve mühendislerin endişe ettikleri teknik konular hakkında inandırıcı ve gerçekçi bir açıklama yapmasını, dere ıslah çalışmasının hızla sonlandırılmasını ve Biyolojik Arıtma için çalışmalara başlanılmasını Kadıköy’de yaşayan tüm oturanlarımız adına talep ediyoruz.”

TAHLİL SONUÇLARI ALARM VERİYOR

Kadıköy’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 yıldır ıslah çalışması süren Kurbağalıdere’den denize akan kanalizasyon suları nedeniyle, Kadıköy sahilleri son yıllardaki en büyük kirliliği yaşıyor. Kadıköy Belediyesinin düzenli olarak yaptırdığı tahlil sonuçlarına göre koli basili oranı olması gereken seviyenin oldukça üzerinde.
Kadıköy’de 7 ayrı yerden alınan örneklerden elde edilen sonuçlara göre beş bölgede denize girmek son derece tehlikeli.

Tahlil sonuçlarına göre sınır değeri azami 200 olması gereken E.Coli Sayımı Moda Deniz Kulübünde 1.200, Fenerbahçe Burnunda 310, Kalamış Marina’da 2.300, Yoğurtçu Parkı Bitiminde ise 25.000
Tahlillerde ayrıca denizde hiç olmaması gereken ve bağırsak enfeksiyonlarına neden olan diğer bakteri grupları da (Fekal Streptokok) tespit edildi.

Vişne Haber Ajansı- Sevcan Yörük

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları