loading
close
SON DAKİKALAR

Nerede o eski Cebit’ler

Nerede o eski Cebit’ler
Tarih: 15.09.2014 - 10:24
Kategori: Bilim & Teknoloji

11 Eylül’de başlayan fuarda devlet kurumları ve bakanlıklar en büyük standları kaparken, birçok teknoloji ve yazılım şirketi bu yıl CeBIT’te yer almadı...

BİLİŞİM ve teknoloji fuarı olan CeBIT, adeta eski günlerini arıyor. 11 Eylül’de başlayan fuarda devlet kurumları ve bakanlıklar en büyük standları kaparken, birçok teknoloji ve yazılım şirketi bu yıl CeBIT’te yer almadı.

“Nerede o eski CeBIT’ler...” Bu cümle 11 Eylül’de başlayan ve bir zamanlar şirketlerin aylar öncesinden hazırlanmaya başladığı teknoloji fuarı olan CeBIT Bilişim Eurasia için söyleniyor. Kabuk değiştirmeye çalışmasına rağmen popülerliğini hızla kaybeden CeBIT, bu yıl adeta eski günlerini aradı. Geçen yılların aksine bu yıl kapılarını son tüketiciye kapatan ve sadece iş odaklı ziyaretçiler kabul eden CeBIT salonlarını devlet kurumları kapatmış durumda.

15 DEVLET KURUMU

Fuarda kısa bir tur atanlar, tek bir görüşte birleşti. O da fuar katılımcılarının yoğunluğunun devlet kurumlarında olması. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan Türk Dil Kurumu’na 15’ten fazla devlet kurumunun yer aldığı görülüyor. İETT, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü bilişim fuarında yer alanlar arasında. Hatta fuarda Ak Parti’nin bile bir standı bulunuyor. Büyük standların devlet kurumlarına ve bakanlıklara verildiği fuarda teknoloji şirketleriyse daha küçük standlarda kendilerine yer bulabilmiş durumda. Bu da teknoloji ve bilişim fuarı olarak bilinen CeBIT’in neden popülerlik kaybettiğinin en doğru cevabını veriyor.

YARIŞ BİTTİ

Geçmişteki CeBIT ise bugünkünden daha fazla teknolojinin ve inovasyonun yer aldığı bir fuardı. Mobil iletişim operatörleri fuara sponsor olmak için yarışıyor ve buraya özel ürünler geliştiriyordu. Yazılım şirketleri programlarıyla, teknoloji üreticileri yeni ürünleriyle fuarda yer alıyordu. Dünyanın en büyük teknoloji devleri arasında yer alan şirketler bile Türkiye’de düzenlenen CeBIT ’te lansmanlarını gerçekleştiriyordu. Buna karşılık yaklaşık son 4 yıldan beri CeBIT bu popülerliğinden uzaklaştı. Geçen yıllarda belediyelerin gövde gösterisi yapması üzerine fuar yönetimi harekete geçti ve ‘kabuk değiştirme’ startejisiyle bu yıl belediyelere yer vermedi. Buna ek olarak son kullanıcıların da fuara girmesi yasaklandı. Başka bir deyişle iş yapmak isteyen şirketlerin fuarda yer alması istendi. Bu yıl başlayan CeBIT’te bu gerçekleştirilemedi. Belediyelerin yerine devlet kurumları fuardaki yerini aldı. CeBIT’in kanayan bir diğer yarasıysa düzenlenen oturumlar oldu. Teknoloji, ve bilişim alanında öne çıkan isimler, oturumlarda kendilerine yer bulamadı. Bunun yerine ise standlarda olduğu gibi bakanlar ve devlet kurumlarının başkanları tercih edildi.

Nerede o eski Cebit’ler

Fuar’a katılan devlet kurumları

Ekonomi Bakanlığı Milli Eğitim Bakanlığı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kalkınma Bakanlığı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Orman ve Su İşleri Bakanlığı
Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Devlet Su işleri (DSİ) Türk Dil Kurumu
Türk Standartları Enstitüsü (TSE)
Türksat İETT

2002

Mobil iletişim operatörleri, CeBIT fuarında gövde gösterisi yaparken, Nokia ve Ericsson gibi cep telefonu üreticileri yeni modelleri ziyaretçilere tanıtıyor.

2014

Takvimler 2014 yılını gösterdiğinde CeBIT’te teknoloji şirketlerinden daha çok devlet kurumları göze çarpıyor. Son kullanıcıların alınmadığı fuarda teknolojik yenilikler ise neredeyse yok.

Ahmet Can - Hürriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları