loading
close
SON DAKİKALAR

OHAL 1 yaşında: 25 KHK darbesi

OHAL 1 yaşında: 25 KHK darbesi
Tarih: 20.07.2017 - 00:00
Kategori:

Yalçın Bayer: Çıkarılan 25 KHK darbeyle sınırlı olmayan çok geniş bir alanda, temel hak ve özgürlüklerin ihlaline yol açtı.

‘Herkes İçin Demokrasi/Demokrasi İçin Birlik’ grubu OHAL’in 1. yılı nedeniyle şu açıklamayı yaptı: “20 Temmuz’da bir yılı dolduracak olan OHAL dönemi, Türkiye’de yaşanan demokrasi krizini büyüttü, toplumsal, insani, doğal, kentsel bütün alanlarda korkunç bir yıkım manzarası ortaya çıkardı.
Çıkarılan 25 KHK darbeyle sınırlı olmayan çok geniş bir alanda, temel hak ve özgürlüklerin ihlaline yol açtı. Gözaltı sürelerinin uzatılması, savunma hakkının kısıtlanması, kitlesel işten çıkarmalar, gözaltılar, pasaportların iptali, kapatılan dernek/vakıflar, mallara el konulması, kayyum atanan belediyelerle geçirdiğimiz bir yıl Anayasa’yla ve uluslararası sözleşmelerle güvenceye alınmış bütün temel hakların ihlal edildiği bir hukuksuzluk dönemi olarak tarihe geçti.
Demokrasi İçin Birlik olarak OHAL döneminde çeşitli alanlardaki hak ihlallerini ve OHAL’e bahane edilerek gerçekleştirilen hukuksuzluk ve yıkımı belgeleyen bir çalışmayla OHAL’in kaldırılması talebimizi güçlü bir şekilde bir kez daha dile getirmek istiyoruz.”
‘Herkes İçin Demokrasi/Demokrasi İçin Birlik’ grubunun bugün Taxim Hill Otel’de 12.00’deki toplantısına, çeşitli kurum temsilcilerinin yanı sıra Eski AİHM yargıcı Rıza Türmen ve Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu da katılacaklar. (İletişim 0532 365 23 90, www.demokrasiicinbirlik.com”

ALMANLAR, TÜRK YOLCUYU BEZDİRİYOR

HÜKÜMET yetkililerimiz ve Cumhurbaşkanımız Almanya ile her fırsatta kavga ediyor.
Almanya ne yapıyor? Geçen hafta THY ile Ankara’dan direkt Frankfurt’a gittim. Uçak havaalanının en uzak yerinde durdu. Uçaktan inerken, merdiven sonunda 2 polis pasaport kontrolü yaptı. İlk kez bu durumla karşılaştım. Pasaport kontrolüne gittim. Türk pasaportlu yolculara nerede kalacaksın, dönüş biletin, kaç Euro’n var, kredi kartın gibi birçok soru sordular. Bavulları aldık, her Türk yolcunun bavulunu açtılar. Bizim siyasiler diplomat pasaportu olmadan sade vatandaş gibi buraya gelsin, olayı görsün.
Almanlar ağız kavgasına girmez. Not ederler, olan sade vatandaşa olur. �Metin SAĞNAK

İKTİDAR, MÜEZZİNOĞLU’NU KORUYAMADI

KIDEME DOKUNAN YANIYOR

AYLARDIR beklenen kabine değişikliği sürprizleri beraberinde getirdi.
Altı ismin kabine dışı kaldığı değişiklikte en büyük sürpriz işçilerin şiddetle karşı çıktığı kıdem tazminatı fonunu ısrarla gündeme taşıyan Mehmet Müezzinoğlu’nun selefi Faruk Çelik gibi koltuğunu yitirmesi oldu.
Faruk Çelik kıdem tazminatını belirli aralıklarla raftan indirerek tartışmaya açmış, birkaç kez yasa taslağını Bakanlar Kurulu’na sunmuştu. Sendikalardan gelen itirazlar sonucu yeniden rafa kaldırılmıştı.
Mehmet Müezzinoğlu da Faruk Çelik gibi kıdem tazminatı fonundaki ısrarı ile özellikle Türk-İş ve Hak-İş’in tepkisini çekti. Sendikaların bilgisi dışında kıdem tazminatı fonu yasa taslağı hazırladı. Yani işçinin kaderi olan değişiklikte sendikaların görüşünü çok dikkate almadı.
Müezzinoğlu gibi Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın, Erdoğan’la yakın dost oldukları biliniyor, kulislerde bakanlık değişiminde etkili olabileceği yorumları yapılıyor.
Gazi Üniversitesi Çalışma Ekonomisi mezunu olan yeni bakan Jülide Sarıeroğlu 2015’de TBMM’ye girdi.
Sarıeroğlu’nun yeni bakan olmasında hükümet ile uyumlu politika izleyen Hak-İş’in etkili olduğu sendikal çevrelerde dile getiriliyordu. Hak-İş de kıdemden ötürü Müezzinoğlu’nu eleştiriyordu. İşçi sendikalarının yanı sıra işveren örgütleri TOBB ve TİSK de kıdem tazminatı fonuna karşı. İşçi ve işverenin istemediği değişiklikte ısrarcı olması Müezzinoğlu’na pahalıya mal oldu sonuçta.
CHP’li Barış Yarkadaş “AKP, yaşadığı krizi bakan değişikliğiyle çözemez. AKP siyaseten miadını doldurdu. Söyleyecek hiçbir sözü kalmadı çünkü... Tuğrul Türkeş’e ihtiyaç kalmadı. Devlet Bahçeli, içtüzük de dahil olmak üzere istediği her şeyi yaptırıyor zaten AKP’ye...” dedi.
Burhan Kuzu, ne demişti:
“Siyasetin adaleti yok.”

TAŞDELEN: ANITKABİR’E DOKUNDURTMAYIZ

DÜNKÜ ‘Anıtkabir’e dokunan yanar’ yazısına Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen bir açıklama gönderdi. 26 Nisan 2014-25.03.2017 arasında Belde AŞ şirketi ile hukuki müşavirlik sözleşmesi bulunan Av. Sedat Vural’ın, ‘sözleşmesinin yenilenmemesinin sorumlusu’ olarak kendisini gördüğünü belirterek “Çeşitli mecralarda belediye ve şahsı hakkında karalayıcı, asılsız ithamlarda bulunuyor” diyor. Taşdelen “Doğru duvar yıkılmaz” diyerek, Anıtkabir’le ilgili plan değişikliği konusunda şöyle konuşuyor:
“Anıtkabir planı ile ilgili duruşumuz çok açıktır. Anıtkabir alanına tek bir konut yaptırmayız. Anıtkabir’in tek bir çakıltaşına dokundurtmayız. Anıtkabir ve yüce atamız 80 milyonun ortak değeri ve kahramanıdır. Bizim belediyecilik anlayışımız ranta karşı, kamu yararını ve kamu çıkarını gözetir. Bu kişinin belirttiği iddialar tamemen asılsız olup gerçekleri yansıtmamaktadır. Tartışmaya konu olan Anıtkabir planı ile ilgili objektif değerlendirmeyi TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi’nin sitesinden okuyabilirsiniz.”
Taşdelen açıklamasını “Çankaya, Cumhuriyet’in, demokrasinin ve Mustafa Kemal Atatürk’ün ilçesidir; bu değerleri sonuna kadar savunmaya devam edecektir” diye bitiriyor.

BİLİYOR MUSUNUZ

OHAL RUHU MECLİS’E GİRİYOR

- CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu’nun, AKP’nin içtüzükte yapmak istediği değişikliklerle vekillerin konuşma hakkının, seçim çevrelerinin sorunlarını dile getirme görevinin engelleneceğini belirterek “Ülke kanun hükmünde kararnamelerle yönetiliyor. Herkesin, her kesimin sesi kısılıyor. Şimdi de herkesin, her kesimin sözü kısılıyor. Bugün Meclis’in içerisinde bile kendimizi ifade etme anlamında adalete ihtiyacımız var” dediğini...
- CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin, İBB’nin uygulamaya soktuğu ‘iTaksi’lerde yolcuların konuşmalarının ve görüntülerinin kayıt altına alınıp alınmadığını, bunun özel hayatın gizliliğini ihlal ettiğini bildirdiğini...

MESAJ PANOSU

- ÇOK perdeli bir oyun izliyoruz. Ancak şu asla unutulmasın; güneş balçıkla sıvanmaz ve hakikatler sır kalmaz! Gün gelecek güçleri tükenecek ve ilahi adalet tecelli edecektir! Bugün ayarını bozdukları kantar yarın onları tartacak ve işbirlikçileri ile birlikte hak ettikleri cezayı alacaklardır. Dr. Vecdet ÖZ
- BUGÜN İstanbul için ne söylenebilir? Yaşadık gördük. Sonuç; ‘Kanal İstanbul’ hayaldi, gerçek oldu. Mehmet YÜCEER

Yalçın Bayer: Hürriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları