loading
close
SON DAKİKALAR

PTT’de çalışan taşeron işçilerinin ücretsiz paso hakkı tescillendi

PTT’de çalışan taşeron işçilerinin ücretsiz paso hakkı tescillendi
Tarih: 27.07.2016 - 13:43
Kategori: Sendika

DİSK/Nakliyat-İş sendikası açtığımız dava sonrası, 'PTT’de çalışan taşeron işçilerinin ücretsiz paso hakkı mahkeme kararı ile bir kez daha tescillendi' açıklamasını yaptı...

DİSK/Nakliyat-İş sendikası açtığımız dava sonrası, 'PTT’de çalışan taşeron işçilerinin ücretsiz paso hakkı mahkeme kararı ile bir kez daha tescillendi' açıklamasını yaptı...

DİSK/Nakliyat-İş sendikası açıklamasında; 

Taşeron İşçilerin Yasal Ücretsiz Paso Hakkı Engellenemez

PTT’de, 657 Sayılı Yasa kapsamında çalışanlara şehir içi toplu taşımada kullanılmak üzere “ücretsiz paso” verilmektedir. PTT Taşeronlarında çalışanlara ise verilmemektedir.

Sendikamız bunun Anayasanın eşitlik ilkesi ile 4736 Sayılı Yasaya aykırı olduğunu belirterek İstanbul’da PTT Taşeronlarında çalışan bir üyemiz adına İstanbul 4. İdare ve İstanbul 9. İdare Mahkemesine dava açmıştı.
Açılan her iki davada sendikamız lehine sonuçlanmış, İstanbul 4. İdare ve İstanbul 9. İdare Mahkemesi PTT Taşeron işçilerin ücretsiz paso hakkının olduğuna karar vermiştir.

İstanbul 4. İdare Mahkemesi Taşeron İşçisinin Ücretsiz Paso Hakkını Engelleyen PTT’yi Haksız Bulmuştur
İstanbul 4. İdare Mahkemesi PTT Genel Müdürlüğünün alt işvereni bünyesinde görev yapan dağıtıcıların da postacı ve dağıtıcı sınıfı personeli olarak değerlendirmesi gerektiğine karar vermiştir. Bu nedenle, ücretsiz paso hakkında faydalanmak için İETT Genele Müdürlüğünce talep edilen, PTT çalışanı olduğunu gösterir belgenin, işçilere PTT tarafından verilmemesi hukuka ve mevzuata uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

İstanbul 9. İdare Mahkemesi de Taşeron İşçisine Ücretsiz Pasoyu vermeyen İETT’yi Haksız Bulmuştur
Daha Önce de İstanbul 9. İdare Mahkemesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT Genel Müdürlüğü’nün PTT Taşeron işçilerine “ücretsiz paso” verilmemesine yönelik kararını iptal etmişti. 9. İdare Mahkemesi PTT Taşeronlarında çalışan işçilerinde Anayasanın eşitlik ilkesi ve 4736 Sayılı Yasaya göre “ücretsiz paso” haklarının olduğuna karar vermişti.

Bu kararla birlikte sendikamız üyesi taşeron işçi, İETT’ye başvuru yapmış ve 29 Temmuz 2015 Çarşamba günü İstanbul’da toplu taşımada kullanılmak üzere “ücretsiz paso ”sunu almıştır. Üyemiz işçi ücretsiz pasosunu kullanmaktadır.

Böylelikle, İstanbul 4. İdare ve İstanbul 9. İdare Mahkemesi kararları sonucunda PTT Taşeron işçilerin ücretsiz paso haklarını kullanması önünde hiçbir engel kalmamıştır.

Sendikamız, PTT Taşeron işçilerin ücretsiz paso hakkı için, Türkiye genelinde binlerce imza toplamıştı. Bu imzalar ile PTT Genel Müdürlüğüne, PTT Başmüdürlüklerine ve Büyükşehir Belediyelerine ücretsiz paso hakkı için başvurular yapmıştı. Galatasaray Lisesi önünde 400 üzerinde PTT taşeron işçisi ile İETT Genel Müdürlüğü önüne yürümüş ve basın açıklaması yaptıktan sonra, İETT Genel Müdürlüğüne ücretsiz paso için işçilerin dilekçelerini vermişti.

Sendikamızın PTT’ye ve İETT’ye karşı kazanmış olduğu davalar sonucu taşeron işçilerin ücretsiz paso hakkı tescillenmiştir.

Başta İstanbul olmak üzere tüm illerde mahkeme kararlarına uymaya, PTT taşeron cehenneminde çalışan işçi kardeşlerimizin ücretsiz pasolarını vermeye çağırıyoruz.

Sendikamız, PTT taşeron cehenneminde çalışan ekonomik, demokratik haklarının, mücadelesinin güvencesidir. Ücretsiz paso hakkı mücadelesi bunun bir kanıtıdır.

Sendika olarak PTT’de çalışan tüm taşeron işçilerini ücretsiz paso hakkına sahip çıkmaya çağırıyoruz.
Bu vesile ile bir kez daha tüm PTT kargo-dağıtım işyerlerinde taşeronda çalışan işçileri, idare ve sarı sendikaların baskılarına karşı, üyelerimizi ekmeklerine, örgütlülüklerine, sendikalarına sahip çıkmaya çağırıyoruz.

İnadına Sendika İnadına DİSK/Nakliyat-İş

Vişne haber Ajansı - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları