loading
close
SON DAKİKALAR

Rektör vekili eski iş ortaklarını üniversiteye yerleştirmiş

Rektör vekili eski iş ortaklarını üniversiteye yerleştirmiş
Tarih: 07.12.2017 - 09:04
Kategori: Gündem

Dokuz Eylül Üniversitesi rektör vekilliğine atanan Prof. Dr. Erdal Çelik, ticari ilişkisi olduğu resmi kayıtlarla ortaya çıkan iki kişiyi üniversitenin önemli kademelerine yerleştirdi.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kasman’ın görevden alınmasının ardından vekaleten rektörlüğe atanan Prof. Dr. Erdal Çelik hakkında dile getirilen “cemaat bağlantılı iddiasıyla yargılanan işadamından hisse aldığı” iddiaları Meclis gündemine taşındı.

İddialar bununla da sınırlı değil.
BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre; Prof. Dr. Çelik, 15 Eylül tarihinde göreve geldikten sonra üniversitede tartışmalı atamalara imza attı.

Çelik, hastane Başhekimliğine Prof. Dr. Mete Edizer’i, Genel Sekreter vekilliğine Yrd. Doç. Dr. Recep Yiğit’i atadı. Prof. Dr. Çelik’in atamasını gerçekleştirdiği iki isimle ilgili ticari ilişkisi ortaya çıktı. Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına göre, Prof. Dr. Çelik ile Prof. Dr. Edizer ve Yrd. Doç. Dr. Yiğit, FETÖ üyeliğinden yargılanan bir iş adamının şirket hisselerini alarak iş ortağı oldu.

Ticaret Sicil Gazetesi’nde 1996 yılında İzmir’de Net Tarım adıyla kurulan, 2013 yılında ismini Net Enerji olarak değiştiren ve 2016 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Teknopark’a (Depark) taşınan şirketin hisse değişimleri yer aldı. Şirketin 200 hissesinden 92’sini elinde bulunduran Mustafa Bilen ile anlaşan üç isim, şirketin sekizer hissesine sahip oldu. Bilen ise 15 Temmuz darbe girişiminin ardından İzmir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde FETÖ/PDY üyeliğinden yargılanmaya başladı. 27 Aralık 2013 tarihinde yaşanan hisse alışverişinin ortaya çıkması üzerine bu üç ismin noter aracılığı ile hisseleri devrettiği iddia edildi.

Başbakan’a soruldu

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi veren Bakan, Prof. Dr. Erdal Çelik’in ‘FETÖ/PDY bağlantısı’ olup olmadığının araştırılması konusunda başlatılan bir soruşturma olup olmadığını sordu. CHP’li Bakan’ın Başbakan Yıldırım’a yönelttiği sorular şöyle:

“15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında Net Enerji şirketinin ortaklarından Mustafa Bilen “FETÖ’ye üye olmak”tan yargılanırken; diğer yandan ‘FETÖ’ye üye olmak’tan yargılanan kişiyle ilişkili olduğu bilinen Dokuz Eylül Üniversitesi’nin üç öğretim üyesinden birinin rektör vekilliği, diğerinin hastane başhekimliği ve bir diğerinin ise genel sekreter vekilliği görevlerine getirilmesini nasıl açıklıyorsunuz?

‘Hakkında açılan bir soruşturma’ gerekçesiyle görevden alınan Dokuz Eylül Üniversitesi’nin önceki rektörü Prof. Dr. Adnan Kasman’a açılan söz konusu soruşturmanın Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Banu Esra Aslanertik ile Genel Sekreter Ahmet Cevdet Oral tarafından yapılan şikayetler üzerine açıldığı iddiaları vardır. Bu iddialar doğru mudur? Prof. Dr. Adnan Kasman hakkında yürütülen soruşturmanın konusu nedir? Soruşturma kimlerin hangi şikayetleri üzerine açılmıştır ve soruşturmada son durum nedir?

***

Vekil öğretmenliğe de atandı

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik hakkındaki iddialar, ticaret ilişkisi ve FETÖ bağlantılı isimden hisse alımı ile sınırlı kalmadı. Çelik, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bülent Çukurova’yı göreve geldiğinde istifa ettiremeyince yerine kendini vekil olarak atadığı da iddia edildi. Prof. Dr. Bülent Çukurova’nın hakkında herhangi bir suçlama, soruşturma ya da mahkeme kararı olmamasına rağmen görev süresi dolmadan müdürlükten el çektirilmesi yargıya taşındı. Prof. Dr. Çukurova, Rektör Vekili Çelik hakkında görevi kötüye kullanmak suçlamasıyla suç duyurusunda bulunuldu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları