loading
close
SON DAKİKALAR

Resmi gazetede yayınlanan ilk KHK halen Meclise gelmedi

Resmi gazetede yayınlanan ilk KHK halen Meclise gelmedi
Tarih: 29.07.2016 - 16:50
Kategori: Siyaset

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, 'Bugün içinde bulunduğumuz olağanüstü hâl uygulamalarının ne ölçüde hukuka uygun olduğu ya da ne ölçüde hukuka uygun olması gerektiği konusunda Parlamentonun tartışmaya ihtiyacı olduğu inancındayım' dedi.

CHP Ankara Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkan Vekili Şenal Sarıhan, TBMM kürsüsünden yaptığı konuşmada özetle; ‘’Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisinin önünde daha önemle görüşülmesi gereken bir kararname söz konusu, olağanüstü hâl kararnamesi, ilk sırada, yürürlüğe konulmaya hazırlanmış olan, Resmî Gazete'de yayımlanmış olan kararname. Bu kararnamenin hâlen önümüze gelmemiş olmasının, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından tartışılmamış ve onaylanmamış olmasının önemli bir eksiklik yarattığı inancındayım. Bugün içinde bulunduğumuz olağanüstü hâl uygulamalarının ne ölçüde hukuka uygun olduğu ya da ne ölçüde hukuka uygun olması gerektiği konusunda Parlamentonun tartışmaya ihtiyacı olduğu inancındayım. Bilindiği gibi, bu kararnameyle gözaltı süreleri otuz güne uzatılmış bulunmaktadır oysa olağanüstü hâl kararnamesiyle yapılması gereken işlemler olağanüstü hâlin ilanıyla ilgili, bu ilana sebep olan olayla ilgili ve ölçülü sınırlamayı gerektirmektedir. 

SİRUCASA İLKELERİ ‘İYİ NİYET KURALI’ AŞILMASIN

TBMM’de yaptığı konuşmada, yaşanılan OHAL sürecini anımsatan Şenal Sarıhan; ‘’Olağanüstü hâl hangi sebeple ilan edilmiştir? Darbe girişimi nedeniyle. Darbe girişimi nedeniyle yapılacak araştırmalarda gözaltı süresinin otuz gün gibi bugüne kadar mücadelesi verilmiş ve sınırlandırılmış süreleri aşan bir süre olarak belirlenmiş olması bütünüyle hukuka aykırı bir uygulamanın ya da en azından gelecekte, önümüzdeki süreçte hukuka aykırılığı iddia edilecek bir uygulamanın başlangıcı anlamındadır. Buradaki arkadaşlarımız, hukukla ve hayatla ilgili milletvekili arkadaşlarımız bilirler ki uzamış gözaltı süreleri sebebiyle Türkiye Cumhuriyeti çok defa mahkûm olmuştur. Değerli arkadaşlar, diyeceksiniz ki "Bu özel bir durumdur ve olağanüstü hâldir. Olağanüstü hâlde kimi haklar sınırlanabilir." Oysa "Siracusa ilkeleri" diye andığımız ilkeler vardır, uluslararası planda kabul edilmiş olan Siracusa ilkeleri vardır ve bu ilkeler olağanüstü hâl döneminde dahi iyi niyet kuralının aşılmaması gerektiğini ifade eder.

OHAL SÜRECİNDE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ İLKESİ VARLIĞINI KORUR 

Sarıhan konuşmasının devamında; ‘’Diğer ilkeler ise şunlardır: Sınırlamanın dar yorumlanması ilkesi, hukukun üstünlüğüne saygı ilkesi ve ölçülülük ilkesi. Bu nedenle kararnamelerde alınan kararların ölçülülük ve hukuka uygunluk prensibi içinde değerlendirilmesi gerekir. Oysa, otuz günlük bir gözaltının herhangi bir biçimde hukuka uygunluğundan söz etmemiz mümkün değildir. 

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARLARI VERİLMEZSE İHLAL UZAR

Yine, kararnameyle gündeme getirilecek olan, özellikle görevden almalarda yürütmeyi durdurma hakkının kaldırılmış olması, bu da hukuka aykırı bir uygulamadır. Dün de hemen hemen aynı saatlerde sizlere seslenirken şunu anımsattım, dedim ki: Arkadaşlar, yemek salonunda ya da yürürken birbirimizin konuşmalarına tanıklık ediyoruz ve bu konuşmalarda pek çok yerden, pek çok partili arkadaşımız, AKP de dâhil olmak üzere, haksız gözaltılardan, haksız işten çıkarmalardan söz ediyor, yapılan işin bir cadı avına döndüğünden söz ediyor. Bu tür hukuksuz durumlarda, eğer yürütmeyi durdurma kararı da alamayacak iseniz, böyle bir denetim, hukuki denetim uzaklaşacaksa, adalet nasıl sağlanacaktır? Ve hepimizin bir suç diye kabul ettiğimiz bu darbe suçu, darbeye girişim suçu nasıl adil bir sonuca ulaşabilecektir? Suçlu ve suçsuz birbiriyle karışınca adalet sağlanmış olmayacaktır.’’ dedi. 

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları