loading
close
SON DAKİKALAR

Rusya: Türkiye, S-400 sistemini Çin'den sonra alacak

Rusya: Türkiye, S-400 sistemini Çin'den sonra alacak
Tarih: 13.10.2017 - 11:58
Kategori: Gündem

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in askeri ve teknik iş birliğinden sorumlu yardımcısı Vladimir Kojin, Çin'e Türkiye'den önce S-400 hava savunma sistemi teslimatı yapacaklarını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in askeri ve teknik iş birliğinden sorumlu yardımcısı Vladimir Kojin, Çin'e Türkiye'den önce S-400 hava savunma sistemi teslimatı yapacaklarını söyledi.

Sputnik'in aktardığı habere göre Kojin bir Rus ajansına demecinde, Rusya'nın imzaladığı S-400 anlaşmalarına ilişkin olarak, "Kontrat hazırlandı. Fakat bir sıra var. Şu anda Çin'in kontratı hayata geçiriliyor. Sonra diğer kontrata geçilecek. Türkiye sırada. Her şey üzerinde anlaşılan takvime göre ilerliyor" dedi.
Kojin eylül sonunda yaptığı bir açıklamada, Türkiye'nin S-400 bataryaları satın almak için ön ödeme yaptığını söylemişti.

KOJİN: TÜRKİYE'YE S-400 SİSTEMİ İÇİN TEKNOLOJİ TRANSFERİ YAPILIP YAPILMAYACAĞINA AYRI GÖRÜŞMELERDE KARAR VERİLMELİ

Diğer taraftan Kojin, S-400 bataryalarıyla birlikte Türkiye'ye bu sistemin teknolojisinin transferinin yapıp yapmayacağının karara bağlanması için ayrı görüşmeler yapılması gerektiğini söyledi.

Kojin şu ifadeleri kullandı:

"Şu anda imzalanan kontratın yerine getirilmesi üzerinde çalışıyoruz. Teknolojiyle ilgili süreçler, üretim ve teknoloji transferiyse ayrı görüşmeler gerektiren ayrı bir konu."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün verdiği bir demeçte, tarafların ortak üretim konusunda anlaşamaması halinde Türkiye'nin Rusya'dan S-400 bataryaları almaktan vazgeçebileceğini söylemişti.

Kommersant gazetesi, demeç veren Rus kaynaklar, Çavuşoğlu'nun, Türkiye'nin anlaşmadan vazgeçebileceği yönündeki açıklamasına ilişkin olarak, teknoloji transferi yapılmasa bile Türkiye'nin imzalanan S-400 anlaşmasını 'yırtıp atamayacağını' söylemişti.

Nitekim Kommersant, S-400 görüşmelerinde, Türkiye tarafının, hazır sistemleri satın almayı değil, bu sistemin kendi topraklarında bir araya getirilmesi için bir teknoloji transferi yapılmasını da beklediğini yazmıştı. Fakat gazeteye göre Rus müzakereciler, 'Türk tarafının bu konudaki katı tavrına rağmen teknoloji transferi içermeyen bir anlaşma imzalanmasını sağlayabildi.'

Bu arada Rusya'nın Çin'le S-400 anlaşması imzalandığı Nisan 2015'te açıklanmıştı. Çin'in kaç adet S-400 bataryası alacağı ve anlaşmanın maliyeti ise bilinmiyor.

Öte yandan Çin'e S-400 teslimatının 2020'ye kadar tamamlanması bekleniyor.

Dünyada kullanımda olan en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak gösterilen S-400, insanlı ya da insansız her türlü hava aracının yanı sıra hem kruz hem de balistik füzeleri imha edebiliyor.

Azami menzili 400 kilometre, ulaşabildiği en yüksek irtifa da 30 kilometre olan bu sistem ayrıca, her hedefe iki füze kilitleyerek, eşzamanlı olarak 80 hedefi vurabiliyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları