loading
close
SON DAKİKALAR

Saatte 72 km ile 'dünyanın en hızlı asansörü' geliyor

Saatte 72 km ile 'dünyanın en hızlı asansörü' geliyor
Tarih: 23.04.2014 - 16:06
Kategori: Dünya

Japon Hitachi şirketi, Çin'in güney kenti Guangzhou'da inşa edilen bir gökdelen için, saatte 72 kilometre hızla hareket edebilecek bir asansör üreteceklerini duyurdu...

Guangzhou2daki CTF adlı finans merkezine ait gökdelene yerleştirilecek asansör, ilk kattan 95'inci kata 43 saniyede çıkabilecek ve 'dünyanın en hızlı asansörü' unvanını Tayvan'ın elinden alacak.

Gökdelenin inşaasının 2016’da tamamlanması bekleniyor.

'Dünyanın en hızlı asansörü' unvanı şimdilik Tayvan'daki Taipei 101 adlı binada, saatte 60,6 kilometre hız yapabilen asansöre ait. Taipei 101'de, 5'inci kattan 89'uncu kata 37 saniyede çıkılabiliyor.

Hitachi, yeni ürettiği asansörün 'yüksek hızına rağmen konforlu' olacağını söyledi.

Kulaklara basınç engellenecek

Firma, hızdan dolayı kulaklarda yaşanabilecek tıkanıklığı engellemek için asansörlerin içinde hava basıncında yapay değişiklik yapan bir sistem monte edileceğini belirtti.

BBC'ye konuşan teknoloji uzmanı Dr. Gina Barney, "Bu kadar uzun bir mesafe kat ettiğinizde kulaklarınıza yapılan basınçta da değişiklik olur. Bu da bina içinde hızlı hareket ederken kimilerinin yaşadığı sorunların başında geliyor" dedi.

Binada ikisi hızlı, 28'i 'çift katlı' toplam 95 asansör bulunacak.

Tayvan'daki dünyanın en hızlı asansörü, dakikada 1010 metre hız yapıyor.

Japonya'daki Yokohama Kulesi’ndeki asansör dakikada 750 metre, dünyanın en yüksek binası Dubai’deki Burj Halife'deki asansör de dakikada 600 metre hızla hareket ediyor.

Batı Avrupa 'nın en yüksek binası olan Londra 'daki Shard gökdeleninde bulunan asansörün hızı ise dakikada 360 metre. (BBC Türkçe)

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları