loading
close
SON DAKİKALAR

Saray Kuvarsit Ocağına Karşı Direniyor

Saray Kuvarsit Ocağına Karşı Direniyor
Tarih: 20.04.2014 - 20:38
Kategori:

Saray’a bağlı Güngörmez mahallesinde işletmeye açılması planlanan Kuvarsit Maden Ocağı’na karşı köylüler harekete geçti.

Saray’a bağlı Güngörmez mahallesinde işletmeye açılması planlanan Kuvarsit Maden Ocağı’na karşı köylüler harekete geçti. 

Tekirdağ Saray bölgesinde faaliyet gösteren Saray Doğayı Koruma Derneği Kuzey Ormanları’na yapılmak istenen kuvarsit ocağına karşı bir doğa yürüyüşü düzenlediler. Yürüyüşe Tekirdağ Belediye Başkanı Kadir Albayrak, bölge milletvekili Av. Emre Köprülü, Büyükşehir adayı ve iş adamı Şerafettin Terzi, Saray belediye başkanı Nazım Çoban, Çerkezköy belediye başkanı Vahap Akay, www.istanbulgercegi.com genel yayın yönetmeni İmambakır Üküş bölge yaşayanları yanı sıra çok sayıda çevre dostu dernek katıldı...




20 Nisan Pazar günü saat 14.00'da Göngörmez mahallesinde kuvarsit ocağı yapılmak istenen ormanlık alanda yapılan yürüyüş sonrası, bir basın açıklaması yapıldı,





Basına ve kamuoyuna;

Ülkemizin tüm değerli doğa ve sağlıklı yaşam alan savunucuları…
Trakya’mızın ve ülkemizin göz bebeği, temiz hava kaynağımız ve doğal yaşam alanlarımız olan Istranca Ormanları, Güngörmez Köyü çevresine yapılmak istenilen “kuvarsit ocağı” tehdidi ile karşı karşıya bulunmakta. Tekirdağ İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün 04.04.2014 tarihli almış olduğu karar ile maden şirketinin ÇED başvurusu; 200704955 ruhsat numaralı KUVARSİT FELDİSPAT OCAĞI NİHAİ PROJE dosyası kapsamı, ÇED Yönetmeliğinin 17. Maddesi uyarınca uygun bulunmuş olup; süreç Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın inceleme ve değerlendirme aşamasındadır.
Nerede midir Güngörmez Köyü…Yolu Kıyıköy’e düşmüş herkesin içerisinden geçtiği ,sağlı sollu meşe ve kayın ormanları ile çevrili güzel bir orman köyüdür…O ormanlar ki; geyiklere, karacalara, kurtlara, yaban domuzlarına ev sahipliği yapar…Hatta Ergene nehrinin kaynağından yayılan derelerinde hala “su samurlarının’’ yaşayabildiği , bugüne dek korunabilmiş ender yerlerden biridir. İğne ada-Kıyıköy-Çilingoz hattında ve Kuzey Ormanlarının tam kalbinde yer alır…
nijat_GUNGORMEZ_MAGARALARI_3Ülkemizin ve dünyamızın her geçen gün yeşil alana ve doğal yaşam alanlarının korunmasına duyduğu ihtiyaç açık bir şekilde ortadayken, insan sağlığını ve doğayı tahrip edecek böylesi girişimlerin olduğunu görmek gerçekten üzücüdür ve bu girişimlerin derhal sona erdirilmesi gerekmektedir. Çok iyi biliyoruz ki; doğayı tahrip eden bir anlayış çağdaş ve sağlıklı bir toplum yaratma yolunda herhangi bir iddiaya sahip olamaz. Çağdaş ve sağlıklı bir toplum ise var olan yeşil alanların tahrip edilmesi ile değil aksine bu alanların giderek çoğaltılması ve yaygınlaştırılması ile kurulabilir, çünkü Doğa; barışı ifade eder, doğa; güzelliği simgeler, doğa; tüm canlıların yaşam hakkı olduğunun en açık ve en yalın göstergesidir. Kısaca doğa; insanı ve yaşamı güzelleştiren en önemli güçtür.

Bizler; “SARAY DOĞAYI KORUMA DERNEĞİ” olarak, hiçbir maddi karın, hiçbir değerli madenin insan sağlığından ve doğamızdan daha değerli olmadığını, olamayacağını ifade ediyor; bölgemize yapılması planlanan kuvarsit ocağının getireceği yıkım hakkında halkımızı bilgilendirmek ve bu tehdidi durdurmak adına halkımızın da katılımıyla çok acil bir mücadele ağı örmek gerektiği bilinci ve sorumluluğuyla yola çıkmış bulunuyoruz.
Doğadaki hiçbir kaynağın sınırsız olmadığının bilgisiyle; sürdürülebilir, dönüştürülebilir, yenilenebilir kaynakları ve yöntemleri önemsemeden; bilimin, planlamanın, aklın ve ‘o bölgede yaşayan halkın onayının alınmadığı’ bu ve benzeri girişimlere artık ‘dur’ demek zamanıdır.

“Ormanına, suyuna ve sağlına sahip çık, kuvarsit ocağına geçit verme” sloganıyla çıktığımız bu yolda; sizleri Nazım’ın dizelerinde dile getirdiği bir ülke ve dünyada yaşamak dileği ve umuduyla sevgi ve saygı ile selamlıyoruz;

“YAŞAMAK BİR AĞAÇ GİBİ TEK VE HÜR VE BİR ORMAN GİBİ KARDEŞÇESİNE..”

“SARAY DOĞAYI KORUMA DERNEĞİ’’




Saray Doğayı Koruma Derneği ve Mahalle sakinleri bir imza kampanyası hazırladılar. İmza Kampanyasının metni;

“Toplam katledilecek ağaç sayısı 1.500.000′ dür. Yani hepimizin ciğeri olan yemyeşil ormanlarımız yok olacaktır.
Peki bunun sonuçları ne olacaktır?
- Hepimizin çocuklarına olan mirası yok olacaktır.
- Ormanla birlikte orman canlıları, av hayvanları yok olacaktır.
- Bölge halkının önemli geçim kaynaklarından olan mantar yatakları yok olacaktır.
- Kuvarsit kumu içme suyuna karışacak, bırakın içmeyi, banyo bile yapılamayacak hale gelecektir.
- Kuvarsit tozu toprağı öldürecek, tarlalarımız verimsiz hale gelecektir.
- Hayvanlar doğada otlayamayacak, kuvarsit karışmış otları yiyen hayvanlar telef olacaktır. Yani hayvancılık ölecektir.
- Kuvars kumu tozu doğada en tehlikeli tozlardandır. Ölümcül akciğer hastalıklarına sebep olur. Yaşlımız, çocuğumuz, gencimiz hepimiz bu tozu soluyup yavaş yavaş öleceğiz.
- Yasalar gereği maden çıktıktan sonra madenin kolları ruhsat alanı dışına çıkıp evlerin, tarlaların altından geçerse, şirket bu mülkleri çok düşük paralar karşılığı alacak, yerinizden, yurdunuzdan, toprağınızdan olacaksınız.
- Sizlere şirin görünmek için iş vaat edebilirler madenin zararsız olduğundan bahsedebilirler. Bu oyuna kanmayın. Bunların dini imanı paradır.
Sizin ormanlarınızı yok edip sizi yaşadığınız yerden kovmaktır amaçları. Bu oyuna gelmeyin. Kamyonlarla dinamit taşıyorlar, topraklarımızı yok edecekler, yaşam alanlarımızı yok edecekler. Huzurunuzu kaçıracaklar, sağlığınızla oynayacaklar. Bu oyuna dur deyin.”

Vişne Haber Ajansı - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları