loading
close
SON DAKİKALAR

Akdeniz foku, Datça kıyılarında görüldü

Akdeniz foku, Datça kıyılarında görüldü
Tarih: 24.06.2015 - 12:35
Kategori:

Muğla’nın Datça ilçesi açıklarında, doğal yaşamın en özel canlılarından olan ve dünyada sadece 600 tane bulunan Akdeniz foku görüldü.

Muğla’nın Datça ilçesi açıklarında, doğal yaşamın en özel canlılarından olan ve dünyada sadece 600 tane bulunan Akdeniz foku görüldü.

Sevimli fokun, Datça Yarımadası’nda yaşadığı bilinen 5 Akdeniz fokundan birinin yavrusu olduğu tahmin ediliyor.

Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından yayımlanan 'Kırmızı Liste'de soyu kritik derecede tehdit altında olan tür olarak sınıflandırılan, dünyada sadece Doğu Akdeniz'de ve Doğu Atlantik kıyılarında yaşadığı tespit edilen Akdeniz foku, Datça’nın Palamutbükü kıyısında görüldü.

Sualtı Araştırmaları Derneği ve Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) üyesi Özkan Uzun tarafından Palamutbükü’nde bir koyda görüntülenen Akdeniz fokunun gayet sağlıklı olduğu gözlendi.
SAD-AFAG Çevre Bilimleri Uzmanı Ozan Veryeri, Akdeniz fokuyla ilgili yaptığı açıklamada, fokun yarımadada yaşayan 5 Akdeniz fokundan birinin yavrusu olabileceğini kaydetti. Türkiye’de 100 civarında Akdeniz fokunun yaşadığının tahmin edildiğini belirten  Veryeri şöyle konuştu:

“Akdeniz fokları ekosistemi bozulmamış bakir koylar ile su altındaki oyuk ve mağaralarda yaşarlar. Datça Yarımadası bu anlamda onlar için en elverişli yaşam alanlarını oluşturuyor. Bu bölgede Akdeniz foklarının yaşam alanları koruma altına alınmış ve proje çalışmaları hala devam etmektedir. Biz balıkçılar ve vatandaşlardan foku gördüklerinde 50 metre mesafe ile gözetlemelerini istiyoruz. Fotoğraf çekmemeleri ve dalış yaparak onun yaşam alanına müdahale edilememesi çok önemlidir. Çünkü bu hayvanlar ekosistemin bozulmadığı alanlarda yaşamlarını sürdürmektedir. Türkiye’de 100 civarında bulunduğu tahmin edilen Akdeniz foku popülasyonunu yıllardır başarılı bir şekilde korunmaktadır. Gelen turistlere bu bölgede yer bildirimi yapmadan bu ender deniz canlısının kıyılarımızda yaşadığını anlatmamız gerekiyor."



Öte yandan, Didim'de Aralık 2006'da karaya vurmuş halde bulunan ve Marmaris Sualtı Canlıları Rehabilitasyon Merkezi'ndeki tedavisinin ardından doğal hayata bırakılan Akdeniz foku Badem, yaklaşık 1 yıldır görülemiyor. Çevre Bilimleri Uzmanı Ozan Yerverdi, Badem’in Ege kıyılarında yaşamını sürdürdüğünü ve doğal hayata karıştığını düşündüklerini, öldüğü yönündeki söylentilerin gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

İHA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları