loading
close
SON DAKİKALAR

Şimşek ile Bir Sosyal Medya Tecrübesi

Şimşek ile Bir Sosyal Medya Tecrübesi
Tarih: 17.12.2014 - 09:32
Kategori: Medya

Çiğdem Toker; Şimşek’in okumadan atladığı 'Yolsuzluk Algı Endeksi Bölümü' kitapçıkta şöyleydi:...

Pazartesi akşam saatleri...
TBMM Genel Kurulu’nda 2015 bütçe tasarısı görüşülüyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, AKP’nin ekonomiyi “diz çökmekten” kurtardığını söyledi.
İktidar kadrolarının, seçmenleri için yüksek bir değer ifade etse de 2002’yi her vesileyle kozmik bir milat olarak empoze eden anlayışına, yaşadığım tanıklıklar nedeniyle itirazım var.
1999-2001 krizlerini Ankara’da, Washington’da, kâh Kemal Derviş’in “tam zamanlı” olarak peşinde, kâh Meclis’te haftalar süren maratonda, eski Başbakanlık binasının önünde nöbet tutarak, yakından izlemiş bir muhabir olarak; bu sözü duyunca sosyal medya hesabımdan, Zeybekci’nin kamuoyunu “yanılttığına” dair bir mesaj paylaştım.
2001 büyük çöküşü, ANAP-DSP-MHP koalisyonunun sonunu hazırlasa da, ödediği bu bedelle birlikte AKP iktidarına, başta bankacılık, kamu borç yönetimi kanunları olmak üzere, küresel sermaye ile uluslarüstü kuruluşların “reform” talebine karşılık gelen dopdolu bir program hediye etmişti.
İkinci mesajımda; bu arka plandan hareketle, AKP’nin iktidara geldiğinde “hazır bir program” bulduğunu ve özellikle ilk dönemde bu programa “dokunmayarak” yani muhafaza edip sürdürerek güven kazandığını belirttim.

Şimşek’in sorusu
Yaklaşık üç saat sonra aynı sosyal medya ortamında bir sürprizle karşılaşacaktım. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in şu soru-mesajıyla:
“Önceki 17 programın başarısızlığını nasıl açıklıyorsunuz? Ak Parti reform programını genişletti, derinleştirdi ve uyguladı...”
Milletvekili seçildiği 2007’den bu yana tanıştığımız Bakan Şimşek’e, elbette bir yanıtımın olduğunu ancak konuları, benim de soru sorabileceğim bir ortamda görüşmenin daha iyi olacağını ifade eden bir yanıt yazdım.
Anında AKP taraftarlarından nezaket sınırlarını zorlayan çok sayıda mesaj yağmaya başladı. Onları geçip haber değeri taşıması nedeniyle, Şimşek’in arka arkaya paylaştığı mesajları aktarayım:
- “Ak Parti iktidara geldiğinde Türkiye hâlâ iflasın eşiğindeydi. Faiz giderleri vergi gelirlerinin yüzde 86’sına ulaşmıştı. Şimdi yüzde 14.”
- “Piyasalardaki oynaklık sadece Türkiye’ye özgü değildir. Türkiye ekonomisinin temelleri sağlam. Ortalık yatışınca pozitif yönde ayrışacağız.”
- “Güçlenen ABD ekonomisi doların tüm para birimlerine karşı değer kazanmasına sebep oluyor! Rusya faiz artırdı. 80 milyar dolar sattı ama işe yaramadı.”
-“2015’te cari açık hızla daralacak, enflasyon düşüşe geçecek, güçlü mali dengeleri koruyacağız & kapsamlı bir reform programı uygulayacağız.”

Yolsuzluk sorum
Sağlam ekonomik temeller ve güçlü mali dengelerin kaçınılmaz gereklerinden birinin de yolsuzlukları önlemek, rüşveti ortadan kaldırmak olduğundan hareketle, Şimşek’in mesajlarını okuyunca “TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe sunuş konuşmanızda, Türkiye’nin ‘yolsuzluk ligindeki yerine dair’ sayfayı neden atladınız Sayın @memetsimsek?” sorusunu yönelttim.
Bakan Şimşek şu yanıtı verdi:
“Konuşmayı ben hazırladım ve ben dağıttırdım. Neden okumayayım? Çok basit: Hazırladığım metnin ancak 2/3’ünü okuyacak vaktim oldu.”
Bu yanıtı ikna edici bulmasam da yorum yapmadan sayfamda yer verdim.
Maliye Bakanı’nın “vakit” gerekçesinin niye ikna edici olmadığını şimdi paylaşacağım:

Yanılttığı için mi atladı?
Şimşek’in okumadan atladığı “Yolsuzluk Algı Endeksi Bölümü” kitapçıkta şöyleydi:
“Uluslararası Yolsuzluk Algı Endeksi’ne göre, 2002 yılında, 102 ülke arasında 65. sırada yer alan Türkiye, 2014 yılında 175 ülke arasında 64. sırada yer almıştır. Türkiye, yolsuzluk algısı en yüksek yüzde 36’lık ülke grubunda iken en düşük yüzde 36’lık ülke grubuna girmiştir.”
İnanılmaz bir perdeleme! Sanırsınız ki 2002’den sonra Uluslararası Yolsuzluk Algı Endeksi, tam 12 yıl boyunca Türkiye hakkında hiçbir değerlendirme yapmamış!
Oysa gerçek şöyle:
Türkiye, 2002’deki 65. sıradan, 64’e yükselmedi. Uluslararası Yolsuzluk Endeksi’nin 2013 yılındaki 53. sırasından, 64’e düştü...
Üstelik 11 basamak birden gerilerken altı yıllık ilerlemesini de sıfırladı.
Bu düşüşün tek nedeninin, bugün birinci yıldönümünü idrak ettiğimiz 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu olduğunu söylemeye ise herhalde gerek yok.
Velhasıl, iyi ki atlamış Bakan Şimşek; gerçekleri zekâyla alay ederek çarpıtan bu bölümü.

Çiğdem Toker - Cumhuriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları