loading
close
SON DAKİKALAR

Sizi Bir Yerden Tanıyorum

Sizi Bir Yerden Tanıyorum
Tarih: 12.03.2015 - 00:00
Kategori:

Av. Zühal Dönmez; Kanunu tanıma/ma ise idarenin en çok yaptığı şeydir. Her hangi bir işlem için kanuna aykırı diye dava yoluna gidenlere duyurulur

“Tanımak” kelimesinin epey anlamı vardır. Diplomatik tanıma (mesela,Türkiye Cumhuriyeti Devleti Filistin Devletini tanır), hukuki tanıma (mesela baba evlilik dışı doğan çocuğunu tanır, tanımazsa tanı diye dava açılır), süre tanıma, imzayı tanıma vs. Hatta tanık ismi de buradan gelir.

Kanunu tanıma/ma ise idarenin en çok yaptığı şeydir. Her hangi bir işlem için kanuna aykırı diye dava yoluna gidenlere duyurulur: Boşuna gitmeyin, öğrendik ki kanuna uymayanlar Anayasayı da tanımıyormuş. E öyleyse kanuna aykırı iş yapmaları çok normal!

Bu memleket, idarenin kanunu tanımamasına son örneği birkaç gün önce yaşadı. Eski müsteşar Hakan Fidan MİT Müsteşarı olarak yeniden atandı.

Darbe Anayasasının ürünü olan 1983 tarihli Devlet İstihbarat Hizmetleri Ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununa nasıl olmuşsa pek dokunulmamış, ta ki müsteşarın ifadeye çağrılmasına kadar. Kanunda diyor ki, MİT fiili kadrosuna atanan personelden; bu teşkilattaki göreve başladıkları tarihten itibaren beş yıl geçmeden istifa edenler veya istifa etmiş sayılanlar, görevle ilişkilerinin kesildiği tarihten itibaren beş yıl geçmedikçe Devlet memurluğuna alınamazlar.

Bizim Müsteşar görevine 25 Mayıs 2010 tarihinde atanmış, 10 Şubat 2015 tarihinden geçerli olmak üzere Adalet ve Kalkınma Partisi'nden milletvekili aday adayı olmak için istifa etmiş yani 4 yıl 8.5 ay bu görevde kalmış. Sonra C.Başkanının vay niye aday oldu, olmayaydı feveranları yüzünden olsa gerek, bu hafta başında adaylıktan vazgeçtiğini açıkladı ve hemen ertesi günü yani 10 Mart 2015 günü yeniden atandı.

MİT Kanununda bir de şu var: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 97 nci maddesinin (D) bendi hükümleri saklıdır.

Ne tesadüf, gene darbe döneminde değişmiş bu maddenin başlığı ‘Çekilen ve çekilmiş sayılanların yeniden atanmaları’ şeklinde ve şöyle:

*94 üncü maddenin 2 nci ve 3 üncü fıkrasına uygun olarak memuriyetten çekilenler altı ay geçmeden,

*Bu Kanuna göre çekilmiş sayılanlar ile 94 üncü maddenin 2 nci fıkrasına uymadan görevlerinden ayrılanlar bir yıl geçmeden,

*95 inci maddede yazılı zorunluluklara uymayanlar 3 yıl geçmeden,

*96 ncı maddeye aykırı hareket edenler hiçbir surette,

Devlet memurluğuna alınamazlar.

Maddede sayılan diğer maddeleri açarak sıkmayayım sizi, zaten en basitinden memuriyetten ayrılanın yeniden memur olması için en az 6 ay geçmesi gerekiyor.

Sonuç olarak efendim, MİT Müsteşarının yeniden atanması hem MİT Kanununa hem DMK’ya aykırı.

Gençler, sanatçılar aykırı olmayı isterler ayrı bir hava verir. Bizim yöneticilerin onlardan eksiği ne, elbet sıradan olmayacaklar. Sayın yöneticim, sizi bir yerden tanıyor gibiyim.. Hani o darbeciler de her şeyi dümdüz etmişti hatırladınız mı..!!

Av. Zühal Sirkecioğlu Dönmez
CHP Eski YDK Üyesi

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları