loading
close
SON DAKİKALAR

Taksim'de 1 Mayıs tartışması: Sendikalar bölündü, hükümet Yenikapı'yı gösterdi

Taksim'de 1 Mayıs tartışması: Sendikalar bölündü, hükümet Yenikapı'yı gösterdi
Tarih: 23.04.2014 - 12:53
Kategori: Siyaset

Yaklaşan 1 Mayıs öncesi Taksim tartışması hız kazandı. 2010 yılında 1 Mayıs kutlamalarına açılan ve 3 yıl kutlamaların yapıldığı Taksim bu yıl işçilere yeniden yasaklandı...

Yaklaşan 1 Mayıs öncesi Taksim tartışması hız kazandı. 2010 yılında 1 Mayıs kutlamalarına açılan ve 3 yıl kutlamaların yapıldığı Taksim bu yıl işçilere yeniden yasaklandı. Geçen yıl inşaat nedeniyle izin verilmeyen Taksim için bu yıl da güvenlik gerekçesiyle kutlamalara kapatıldı. Hükümet ve İstanbul Valiliği 1 Mayıs’ta Taksim’de kutlamaya izin vermeyeceklerini açıklarken sendikalar ise bölündü. Türk- İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, 1 Mayıs için kendilerinin Kadıköy’de olacağını söylerken, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Taksim’de olaysız kutlanıyordu deniyor. Olaylıydı, bize bildirimizi bile okutmadılar” dedi. DİSK ise, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamaktan yana.

32 yıl sonra açılmıştı
Taksim Meydanı 1978 yılından sonra 2010 yılında 1 Mayıs kutlamaları için açıldı. O dönemde kararı savunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kutlamaların ardından yaptığı açıklamada “Dün Taksim Meydanı’nda yaşanan o tarihi an, 2010 yılı 1 Mayıs’ı asla ve asla bir tesadüfün eseri değildir. 1 Mayıs 2010, Türkiye ’nin nasıl değiştiğinin, olgunlaştığının, tabularını nasıl yıktığının, statükoyu nasıl aştığının, tahrik ve provokasyon korkularından nasıl sıyrıldığının, somut bir abidesi” demişti. Taksim’de tarihi bir gün yaşandığını belirten Erdoğan’ın açıklamaları sonrası 1 Mayıs kutlamaları 2011 ve 2012 yılında da Taksim’de yapıldı.
Taksim, 2013 yılında ise 1 Mayıs kutlamalarını yeniden kapatıldı. Yasağın gerekçesi ise, Taksim’de yapılan inşaat çalışmaları oldu. Bu yıl ise Taksim’de kutlamaların olmayacağı açıklanırken, İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, “Taksimle ilgili bir yasaktan söz etmek yerine, kutlama yeri olmadığı için izin verilmemiştir demek daha doğru bir ifade olur” açıklamasında bulundu. Başbakan Erdoğan da, Taksim’de kutlamalara izin vermeyeceklerini duyurdu.
Sendikalar ise 1 Mayıs’ın Taksim’deki kutlanmasıyla ilgili tartışmalara farklı yaklaşıyor. Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, Kadıköy için başvuruda bulunduklarını belirterek “Biz yönetim kurulu toplantımızı da yaptık, hazırlıklarımızı da sürdürüyoruz” dedi. Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan ise, Taksim’de yapılan kutlamaların olaylı geçtiği dile getirip Aslan, “Kutlamalarda olay çıkmadığı söyleniyor. Biz 2010 yılındaki ortak kutlamada Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’yu AKM içine kaçırmak zorunda kaldık. Ertesi yıl bildirimizi okuyamadık. Taksim’in kapalı kaldığı 2007 yılına kadar herkes neredeydi? Taksim fetişizmi doğru değil” diye konuştu.

DİSK ‘Taksim’ diyor
DİSK Başkanı Kani Beko ise, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü Taksim’de kutlayacaklarını söyledi. Valiliğin gösterdiği alanlarda kutlama yapmayacaklarını belirten Beko, “Yenikapı’ya evet demedik. Birleşik Kamu İş Konfederasyonu olarak kutlamalar için Taksim’e gideceğiz. İşçi sınıfının mücadele birliği adına Taksim’de olacağız” dedi.
Vali: Taksim için bize müracaat olmadı


Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen 5. Uluslararası Barış Ekmeği Festivaline katılan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu gazetecilerin 1 Mayıs kutlamaları ile ilgili sorularına “1 Mayıs kutlamasıyla ilgili, “Biz müracaatların olmasını bekliyoruz. Olması halinde adresin Yenikapı olduğunu kendilerine söyleyeceğiz” diye cevap verdi.
“Taksim’in yerine Yenikapı’nın kutlama için kullanılabileceğini belirten Mutlu, “ Biz 1 Mayıs’ta tekrar Taksim’den çelenk sunma ve Kazancı yokuşundaki anmaların mutlaka yapılmasını, Taksim’in ruhunun yaşatılması açısından önemli görüyoruz. Bu yapılmalı, gelinmeli, çelenkler konulmalı ve Kazancı yokuşunda anma yapılmalı” dedi. İşçi sendikalarının ve emek örgütlerinin Yenikapı’ya gidiş konusunda ihtiyaçları olan lojistik desteği sonuna kadar vermeye hazır olduklarını söyleyen ve Vali Mutlu, “Arzu edildiğini taktirde işçilerimizi bu bayrama katılım noktasında desteklemeye hazırız” dedi. Taksim’e çıkılmak istenmesini akılına bile getirmek istemediğini söyleyen Vali Mutlu, Türk-İş’e de Kadıköy’ü tahsis ettiklerini dile getirdi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları