loading
close
SON DAKİKALAR

Tarihçi-yazar Mustafa Solak: Kendi müfredatımızı yazalım

Tarihçi-yazar Mustafa Solak: Kendi müfredatımızı yazalım
Tarih: 20.09.2017 - 13:02
Kategori: Medya

Tarihçi-yazar Mustafa Solak, Can Ataklı'nın hazırlayıp sunduğu Yazıişleri programına konuk olarak katıldı.

Tarihçi-yazar Mustafa Solak, Can Ataklı'nın hazırlayıp sunduğu Yazıişleri programına konuk olarak katıldı. 

Mustafa Solak, lise müfredatında yer alan Akaid ve Kelam ders kitabından örnekler verdi. Solak bazı bölümlerin tepkiler nedeniyle çıkarıldığını ifade etti.

Solak'ın açıklamalarından bazı bölümler şöyle:

-Türkiye'de laikliği önemsediği söylenen kesimin aslında önemsemediği gördük. Biz görmezden geldikçe katmerlendi. Ders kitaplarında laikliğin ahlaki yozlaşma olarak verildiğini, Atatürk'e darbeci denildiğini görüyoruz. 

-Bu müfredat milli devleti ortadan kaldırıyor, insan ve kadın haklarına aykırı. İmam hatiplerde vardı anaokuluna kadar yayma çabası var şimdi. Başkanlık propagandası yapılıyor. Akaid ve Kelam 2016'da basılmış.

Bazı bölümler çıkarıldı.  

-Bugün hala cemevi ibadethane olarak görülmüyor. Muharrem orucuna 'nafile orucudur' deniyor. Bunu Alevi kitlesine sorarak mı karar verdiniz de kitaba koydunuz? Kendileri ötekileştirme ve tek tipleştirme yapıyor. Atatürk dönemine tek tipçilik üzerinden saldırıyor. 

Atatürk dönemi üzerinden ulus devlet anlayışına saldırı var. Laiklik, devletin dayatmasıymış kitaba göre. 

Gaza ve fetih kavramları var. Gaza din için yapılan savaş; fetih, ülke ve şehirleri islama açmak için kullanılmıştır. O çağlar geride kaldı. Bölünmeyi dayatan bir müfredatla karşı karşıyayız. 

Kitapta muharebe için 'savaşın yollarından biridir' diyor. Ele geçirilen mallar ve esirler ganimet olarak kabul edilir, deniyor. 

Bunların yorumu, öğretmene, egemene, toplumun sindirebilme kapasitesine kalmıştır. 

Bu müfredat cumhuriyet kazanımlarını, kadını hedefe alan bir müfredat. 18 Eylül'de Cumhuriyet Kadınları Derneği 'Atatürk'süz müfredata hayır' dedi. Eğitim-İş bu müfredata dava açtı. Diğer sendikaların da açması gerekir. 24 Eylül'de Kadıköy'de 'müfredata hayır' eylemi başlıyor.

(Müfredata karşı) İmza masaları açalım, basın açıklamaları yapalım okul önlerinde, velilere anlatalım. Kendi müfredatımızı yazalım ve tartışmaya açalım."

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları