loading
close
SON DAKİKALAR

Tarık Balyalı: İmar rantı projeleri Meclis'ten geçirecek sonra çıkıp TV'de ağlayacaklar

Tarık Balyalı: İmar rantı projeleri Meclis'ten geçirecek sonra çıkıp TV'de ağlayacaklar
Tarih: 15.11.2017 - 11:34
Kategori: Medya

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin (İBB) CHP'li üyeleri Tarık Balyalı ve Servet Baylan, Can Ataklı'nın hazırlayıp sunduğu Yazıişleri programına konuk olarak katıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin (İBB) CHP'li üyeleri Tarık Balyalı ve Servet Baylan, Can Ataklı'nın hazırlayıp sunduğu Yazıişleri programına konuk olarak katıldı.

Tarık Balyalı, AKP'nin imar rantından vazgeçmeyeceğini belirterek, "8 gün boyunca Meclis toplantısı yapacağız. İstanbul'da kaç tane imar rantı olan plan geçti 8 gün sonra sorun söyleyeyim. Hepsini geçirecek sonra TV'de çıkıp ağlayacaklar" dedi.

Servet Baylan ise, "Her gün depremle ilgili konuşuluyor ama büyükşehri yönetenlerin gündeminde deprem yok" ifadelerini kullandı.

"10 ilçe riskli alan ama hazırlık yok"

Servet Baylan şöyle konuştu:

"2015'te İBB Meclisi'ne 7 dosya gelmiş. Memurların yurt dışı seyahatleriyle ilgili dosyalar. İstanbul depremini yaşamış ve depremi yöneten insanların bu şekilde olmaması gerektiğini düşünerek CHP tarafından bir çalışma raporu hazırlandı.

CHP Meclis grubu olarak deprem toplanma alanlarından, ulaşıma, haberleşmeye, kentsel dönüşüme kadar 40'a yakın soru sorduk.

Kaç tane deprem toplanma alanı var diye sorduk, sorumuza cevap olarak '77 adet deprem toplanma alanı var' diyorlar.

İstedikleri yeri deprem toplanma alanı deyip sonra imara açabilirler.

Zorlu AVM, Karayolları'nın yeriydi. Ali Sami Yen stadının olduğu yer de öyle.

İBB'de bilgi çok. Raporlar sunulmuş, 10 ilçe riskli alan, kentsel dönüşüm önceliği koyun denmiş ama hazırlık yok.

Deprem kardeş şehri olması lazım Trakya'daki bir belediyenin Anadolu yakasıyla kardeş belediye olması lazım.

İstanbul'un önceliğinin deprem olduğunu kabul etmemiz lazım.

Deprem Türkiye'nin meselesi. Gelirin yüzde 40'ını oluşturan bir bölge depremden etkilendiğinde Hakkari'de ya da Ankara'dakilerin etkilenmemesi mümkün değil. Herkesin mutlaka İstanbul'da bir akrabası var.

Temel konularla ilgili konuların sayfası açılmıyor. Her gün depremle ilgili konuşuluyor ama büyükşehri yönetenlerin gündeminde deprem yok."

"2019 sonunda İBB'nin borcu gelirinin 2,5 katı olacak"

Tarık Balyalı ise şunları söyledi: 

"Kartal ve Çağlayan adliyelerinin olduğu yerler toplanma alanlarıydı. Kamuya ait yerler de imara açılıyor. Eğitim, sağlık tesis alanları elden çıkarıldı. Büyükşehrin, bakanlıkların yerleri satıldı, yerlerinde binalar var.

Marmara'da şimdiye kadar 30 defa tsunami görülmüş. Tuzla açıklarında heyelan bölgeleri var. Olası İstanbul depreminde fayın tek seferde kırılmasıyla 7.6 büyüklüğünde deprem bekleniyor. Kıyı bölgelerde 9 hissedilecek.

Tsunami Anadolu yakasının felç olması anlamına gelir. Bunun sonucu hesaplanabilmiş değil. İzmit depreminde denizin 1,5-2 metre arasında yükseldiği, tsunami olduğu açıklanmış.

İBB'de askıda olan çok sayıda plan proje var. Bunlar geri dönerse samimiyetlerine inanalım. İhanetin en büyüğünü AKP Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle yapıyor. En büyük projeleri bakanlıkla yapacaksınız yükü belediyeye yükleyeceksiniz. Bir tanesini iptal etmezler, imar rantıyla ilgilidir ve bundan vazgeçmezler. 8 gün boyunca Meclis yapacağız. İstanbul'da kaç tane imar rantı olan plan geçti 8 gün sonra sorun söyleyeyim. Hepsini geçirecek sonra TV'de çıkıp ağlayacaklar.

-2017 sonunda İBB'nin borcunun 20 milyar liraya geleceğini düşünüyorum. 2019 sonunda 30 milyar liraya yaklaşacak. İBB'nin borcu gelirinin 2,5 katı olacak.

(Yüksek maliyeti dolayısıyla) Çamlıca teleferik hattı iptal edildi. Seçim vaadiydi. Üsküdar'dan Kabaş'a deniz altından geçiş projesi iptal edildi. Başakşehir havaray projesi iptal edildi.

Üsküdar-Sancaktepe metrosu 15 duraklı olacaktı. 9 durak tamamlandı, test sürüşleri yapılıyor. 9'dan sonra zorlanıyorlar. Zeminle ilgili sorun var, projede yanlışlıklar yapmışlar."

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları