loading
close
SON DAKİKALAR

Tekirdağ Yağlı Tohumlar'da; Ömer Üner başkan adayı

Tekirdağ Yağlı Tohumlar'da; Ömer Üner başkan adayı
Tarih: 25.11.2014 - 11:45
Kategori: Sendika

SS 210 Tekirdağ Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi’nde 30 Kasım 2014 günü yapılacak olan seçimlerde Ömer Üner ve ekibi adaylıklarını açıkladı.

SS 210 Tekirdağ Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi’nde 30 Kasım 2014 günü yapılacak olan seçimlerde Ömer Üner ve ekibi adaylıklarını açıkladı.

Ömer Üner, “Kooperatifte yapılan yönetim yanlışlıklarını gördükten sonra aday olmaya karar verdik,” dedi.

Tekirdağ Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi’nde genel kurul heyecanı başladı. 30 Kasım’da yapılacak olan genel kurulda 3 listenin yarışacağı öğrenilirken, Ömer Üner ve ekibi seçime hızlı bir şekilde hazırlanıyor. Birlik Üst Yönetim Kurulu Temsilciliği için aday olan Ömer Üner, ekip arkadaşlarının yer aldığı listeyle de Kooperatif Yönetim Kurulu seçimlerine aday olduklarını duyurdu.

“BİRLİĞİN BAŞARISI ORTAKLARA YANSIMIYOR”

Trakya Birlik’in son durumunu değerlendiren Üner şu açıklamayı yaptı: “Birlik, İstanbul Sanayi Odası tarafından düzenlenen Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu araştırma raporunda ilk 500 şirket içinde 77. sırada yer alıyor. Başarılar, ekonomik tablolar, bilançolar ve sunumlar güzel görünüyor. Fakat Trakya Birlik ve Yağlı Tohumlar yöneticileri bu başarılardaki en büyük payı olan ortakları ve ayçiçeği üreticisini unutuyor. Trakya Birlik’in 2012 cirosu 941 milyon 88 bin 158 TL, 2013 cirosu 992 milyon 124 bin 239 TL olarak açıklanırken ve Birlik başarıdan başarıya koşarken neden Türkiye’nin en pahalı kredisini Trakya Birlik veriyor? Bu başarılardaki en büyük pay ayçiçeği üreticisi ortaklardır, ortakların Trakya Birlik’e olan güvenidir ve ortakların Trakya Birlik’e sahip çıkmasıdır. Öte yandan neden Yağlı Tohumlar ortaklarına vadeli borçlarda % 16, vadesi geçen borçlarda % 30 oranında faiz uyguluyor? Tarım Kredi Kooperatifleri aynı hizmetleri vadeli borçlarda %4, vadesi geçen borçlarda %12 olarak değerlendiriyor.”

ORTAKLAR MAĞDUR EDİLDİ

Ömer Üner, son hasat döneminde ortakların ürünlerinin bazılarının nemli olduğu gerekçesiyle alınmadığını ve ortakların mağdur edildiğini belirterek, “Kooperatifler ortaklarını mağdur etmek için değil, sorunlarını çözmek için vardır. Sonuçta Tekirdağ’da fabrikanız var. Nemli olan ürünler diğer ürünlerin yanına konmadan direk olarak fabrikaya gönderilir ve direk kırım yapılıp ortaklar mağdur edilmezdi,” dedi.

“Yine en önemli konulardan biri ise Trakya Birlik Yağlı Tohumlar ortaklarının ayçiçeği miktarına göre değerlendirilmesidir,” açıklamasında bulunan Üner, “Ortağımızın bu yıl teslim ettiği ayçiçeği miktarına göre bir sonraki yıl alışverişlerinde kısıtlamalar getiriliyor. Oysa ortağımız bu yıl tarlaların yarısını buğday yarısını arpa, gelecek yıl da tamamını ayçiçeği ekebilir. Bu şekilde çalışan ortaklarımız bir yıl ayçiçeği teslim etmedi diye ikinci yıl tohum, ilaç ve gübre alış verişleri kısıtlanıyor. Hatta seçimlere aday olamayıp oy kullanamıyor. Bu da gerçek üretici ortağı yağlı tohumlardan soğutup ortaklıktan ayrılmaya kadar sürüklüyor. Yanlış politikalardan ve düzenlemelerden dolayı 20.000 Yağlı Tohumlar ortağı mağdur olarak ortaklıktan atıldı veya ortaklıktan ayrılmak zorunda kaldı,” sözleriyle açıklamasına devam etti.

“SEÇİMLER HAYIRLI OLSUN”

Yağlı Tohumlar Kooperatifi’nin politikalarına da değinen Üner, şöyle konuştu: “Serbest piyasada tohum, gübre ve ilaç firmaları açısından en büyük müşteri Trakya Birlik’tir. En çok tohum, gübre ve ilaç bağlantısını toptanda Yağlı Tohumlar yaptığı halde neden en pahalı gübre Yağlı Tohumlar’da? Neden en pahalı tohum ve ilaç Yağlı Tohumlar’da? Satın almada mı, şartnamede mi hata var? Hata var ise neden her yıl hatalar tekrar ediliyor? Ama hayır, bizce Trakya Birlik en ucuz gübre, ilaç ve tohumu alıyor. Kendi ortaklarına gelince misli ile kar koyarak en pahalıya satıyor.”

Üner, ortakların haklarına sahip çıkmak için yola çıktıklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Trakya Birlik ve Yağlı Tohumlar Kooperatiflerinin piyasayı düzenleme gücünün azalması ve sektördeki payının küçülmesi, gelecekte ulusal ekonominin yabancı firmalar tarafından belirlenmesi ve üreticinin yabancı tekeller ile karşı karşıya kalması, haklarını koruyamaması anlamına gelecektir. Bu yüzden Yağlı Tohumlar Kooperatiflerine ve ortaklarına sahip çıkma düşüncesindeyiz. 30 Kasım’da yapılacak olan Tekirdağ Yağlı Tohumlar Kooperatifi seçimlerinin tüm ortaklarımıza hayırlı olmasını diler, sevgi ve saygılarımı sunarım.”

Tekirdağ Yağlı Tohumlar'da; Ömer Üner başkan adayı

Kooperatif Yön. Kur. Aday Listesi

İrfan Özgen
Züver Darıcı
Mehmet Örnek
Mehmet Gözütok
Hasan Mozakoğlu
Aziz Akman

Birlik Temsilciliği Adayları
Ömer Üner (Trakya Birlik Üst Birlik Yönetim Kurulu Adayı)
Cemal Bayındır
Tuncer Önbey
Fuat Mızrak
Hüseyin Taşkın
Selahattin Yakut
Mehmet Cumalı
Hasan Yıldırım
Ali Karakaya
Hasan Kaçar
Sezai Sadık
Ali Kart
Ersen Yakın
Bülent Fındık
Şerif Rıfat Baykal
Mehmet Öztekin
Necati Sav

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları