loading
close
SON DAKİKALAR

TEOG sonucu: Dilekçe yağmuru!

TEOG sonucu: Dilekçe yağmuru!
Tarih: 28.08.2014 - 11:00
Kategori: Eğitim

Liselere yerleştirmelerden memnun olmayan on binlerce veli, okul değiştirmek için dilekçe veriyor.

Genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesiyle 2010’da başlayan sürecin sonunda öğrenciler, gidebilecekleri bir okul bulamaz oldular. Bu yıl ilk kez uygulanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında gerçekleştirilen liselere yerleştirmelerle ilgili tartışmalar bitmek bilmiyor. Bulunduğu ilçeden 180 kilometre uzaklıktaki okullara yerleştirmeleri yapılanlar, puanı yettiği halde açıkta kaldığını iddia edenler, puanının çok altındaki liselere yerleşenler, imam hatip liselerine otomatik olarak kayıtları gerçekleştirilenler... Kısacası bu yıl sonuçlardan mutlu olanı bulmak zor.
Tüm bu şikayetler için düne kadar Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) cephesinden bir açıklama gelmemişti. Dün MEB Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, tüm bu tartışmalarla ilgili bir açıklama yaptı. Milliyet'ten Aysel Bozan'ın haberine göre en çok tartışılan konu, bulunduğu ilçeden uzak bir ilçedeki okula kaydı yapılan öğrencilerdi. Bu durumdaki öğrenci sayısının 9 bin 802 olduğunu açıklayan Kurt, “Nakil döneminde 3. hafta özel okulların ve açık liselerin boşalttığı kontenjanlara yapılan nakillerle biz bu sorunu tamamen çözeceğimize inanıyoruz” dedi. Geçen sene açık lise ve özel okula geçiş sonrasında 200 bine yakın kontenjanda boşluk olduğunu hatırlatan Kurt, velilerin ve öğrencilerin panik yapmamalarını söyledi.
Peki, bugüne kadar gelinen süreçte neler yaşandı, bundan sonra neler olacak? İşte 10 soruda merak edilenler:

İMAM HATİPLER YÜZDE 73 ARTTI
1- Genel liselerin dönüştürülmesi süreci ne zaman başladı?
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2005-2006 eğitim-öğretim yılından itibaren genel liselerin kademeli bir şekilde Anadolu liselerine dönüştürülmesi çalışmalarına başlamıştı. 12 Haziran 2009 tarih ve 2009/52 nolu genelgeyle de dönüşüm çalışmalarına hız verildi. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu tarafından tüm illere gönderilen genelgede “Ortaöğretimde kalitenin artırılması, mesleki ve teknik ortaöğretime daha fazla öğrencinin yönlendirilmesi amacıyla genel liselerin, Anadolu lisesine dönüştürülmesi uygulamasının Dokuzuncu Kalkınma Planının sonu olan 2013 yılında tamamlanması düşünülmektedir” denildi.


2- Genel liseler hangi okullara dönüştü?


Eğitim Reformu Girişimi’nin (ERG) hazırladığı ‘Eğitim İzleme Raporu 2013’e göre MEB, 2010-2011 eğitim-öğretim yılından itibaren 1.477 genel liseyi dönüştürmeye başladı ve bu süreç 2013-2014’te tamamlandı. Bu süreçte yeni açılan liselerle birlikte mesleki ve teknik lise sayısı yüzde 23, Anadolu lisesi sayısı yüzde 57, imam-hatip ve Anadolu imam-hatip lisesi sayısı yüzde 73 oranında arttı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın, 19 Temmuz’da yaptığı açıklamaya göre ise Türkiye genelinde 936 Anadolu İmam Hatip Lisesi, bin 355 imam hatip ortaokulu var. Bu okullardaki toplam öğrenci sayısı 713 bin 884. Bakan Avcı ayrıca Türkiye genelindeki 298 Anadolu Öğretmen Lisesi’nin de kapatılarak, 5’inin Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne dönüştürüldüğü açıklamıştı.

3- Meslek liselerindeki öğrenci sayısı ne kadar arttı?
Yeni kayıtlar içinde genel programlara kayıt yaptıran öğrencilerin oranı sadece iki eğitim-öğretim yılında yüzde 49,5’ten yüzde 36,8’e geriledi. Buna paralel olarak, mesleki ve teknik ortaöğretim programlarına kayıt yaptıran öğrencilerin oranı yüzde 50,5’ten yüzde 63,2’ye yükseldi.

4- Geçen yıl da genel liseler yoktu, peki neden bu yıl sorunlar arttı?
Geçen yıl son kez uygulanan SBS sonrasında da yerleştirme sonuçlarına göre Anadolu ya da fen liselerine yerleşemeyen 500 binin üzerinde öğrenci vardı. Ancak geçen yıl meslek ve teknik liseler ve çok programlı liselerdeki genel lise sınıfları vardı. Bu yıl bu liseler de Anadolu lisesi oldu ve sınavla öğrenci aldı.

5- Neden bu kadar karışıklık yaşandı?
Tercihler A ve B olmak üzere iki liste halinde yapıldı. A grubunda Galatasaray , Kabataş liseleri gibi okullar arasından 15 tercih yapıldı. B grubunda ise fen lisesi, sosyal bilimler lisesi gibi okul türlerine göre, 6 okul türü arasından en az 4 tercih alındı. Tercihte bulunan öğrencilerin liselere yerleştirme işlemleri öncelikle, A grubu tercihlerine göre yapıldı. Bu tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, B grubundaki tercih ettiği okul türlerinden birine; herhangi bir tercihte bulunmayan ya da tercihlerinden hiçbirine yerleşemeyen öğrenciler ise sistem tarafından otomatik olarak yerleştirildi.
Öğrencilerin bir kısmı ise tercih yapmadıkları için oturdukları ilçelerden çok uzak ilçelerdeki okullara düştüler.

TERCİH HATASI YAPILDI

6- Kaç öğrenci kilometrelerce uzaklıktaki bir okula yerleştirildi?
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, evinden uzak okula yerleştirilen öğrenci sayısının Türkiye genelinde 9 bin 802 olduğunu açıkladı. “Bu rakam binde bire bile ulaşmıyor” diyen Kurt, A grubunda yerleşemeyen öğrencinin B grubundaki okul türüne göre yerleştirildiğini anımsatarak, A grubu tercihlerinden dolayı özellikle fen lisesi, sosyal bilimler lisesi ve Anadolu liselerinin tamamının dolduğunu, dolayısıyla sistemin öğrencileri evinin yakınındaki meslek lisesi ya da Anadolu imam hatip liselerine yerleştirdiğini kaydetti.
Sistemin, bu okullarda boş kontenjan bulamadığında komşu ilçeye, orada da kontenjan olmazsa il içinde bir başka kontenjana öğrenciyi yerleştirdiğini anlatan Kurt, “Şimdi nakil süreciyle öğrencilerimiz tercihte bulunarak evindeki en yakın okullara yerleştirilecek” diye konuştu.

7- Gayrimüslim öğrenciler ve hiç tercih yapmayanlar neden imam hatip liselerine yerleştirildi?
Birçok velinin öğrencisinin, tercihini yaparken yüzdelik dilimlere dikkat etmediklerinden dolayı A grubuna yerleştirilemediklerini belirten Kurt, bu rakamın 78 bin civarında olduğunu söyledi. “Dolayısıyla öğrencilerimizin yüzde 93’ü A grubu tercihine yerleşti. 550 binin üzerinde öğrencimiz ilk üç tercihine yerleşti” diyen Kurt, 134 bin öğrencinin hiçbir tercih yapmadığını, sistem tarafından otomatik olarak yerleştirildiklerinde de şikayette bulunduklarının altını çizdi. Gayrimüslim öğrencilerin mağdur olmadıklarını kaydeden Kurt, şunları söyledi:
“Biz öğrencilerimizin puanlarına ve tercihlerine bakıyoruz, sistem öğrencilerimizin milliyetine ya da dini inançlarına bakmıyor. Dolayısıyla sistem, öğrencimizin Ermeni olduğunu ya da başka bir dine mensup olduğunu bilmez, sorgulamaz. Bu tür öğrencilerimiz tercih de yapmadığı, bir okul türü de belirtmediği için sistem otomatik olarak evine en yakın imam hatip okulunun bulduğu yere yerleştirmiş. Bu öğrenci zaten mağdur değil.”


SON KARARI BAKANLIK VERECEK

8- MEB’in yerleştirdiği okula gitmek istemeyen öğrenciler ne yapacak?

İstediği bir okula yerleşemeyen öğrenciler şanslarını nakillerde deneyecekler. Nakil başvuruları 25 Ağustos Pazartesi günü başladı, haftalık periyotlarla 26 Eylül 2014 günü mesai bitimine kadar devam edecek. Bu yıl getirilen yeniliğe göre nakil döneminde taban puan şartı aranmayacak. Dolayısıyla öğrencilerin boş kontenjanları bulunan tüm okullara nakil için başvuru şansı var.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden bir yetkiliden aldığımız bilgiye göre nakiller sonunda yine istemediği bir okulda kalan öğrencinin durumu Bakanlık tarafından alınan karar sonrasında belli olacak.


9- NEDEN HALA OKULLARDA BOŞ KONTENJAN GÖRÜNMÜYOR?
Nakillerde ilk hafta başvuruları yarın sona eriyor. Sonuçlar cuma günü açıklanacak. Ancak henüz özel okullara kayıtlar alınamadığı için sınavla öğrenci alan liselerdeki boş kontenjanlar görünmüyor ve öğrenciler nakil başvurularını yapamıyorlar. Konuyla ilgili bilgi veren Muhterem Kurt da nakillerde ilk hafta olduğu için özel okullara giden öğrencilerden boşalan kontenjanların şu anda sistemde görünmediğini kaydederek, panik yapılmamasını söyledi ve ekledi:
“İki gündür, özel okula giden öğrenci sayımız 5 bin 700. Cuma günü özel okula kayıt yaptıran öğrencilerimizden kontenjan boşalacağı için bunlar 2. hafta tercihlerinde görünecek. Dolayısıyla öğrencilerimizin ve velilerimizin panik yapmasına gerek yok. Geçen yıl açık liseye 96 bin, özel okula 71 bin öğrenci gitti.”


10- NAKİL DİLEKÇELERİ NASIL VERİLECEK?

Devlet liseleri için nakil dilekçeleri öğrencinin yerleştirildiği okul müdürlüğüne verilecek. Özel okula gitmek isteyen öğrencilerin velileri ise nakil için ilgili özel öğretim kurumuna şahsen başvuracak.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden bir yetkili, nakil isteğinde bulunan velilerin talep etmeleri durumunda kayıt defterinden nakil isteklerinin işleme alınıp alınmadığını görebileceklerini söyledi ve velilerin sınav sonuçlarının açıklandığı sayfanın altındaki itiraz kısmına tıklayıp memnun kalmadıkları sonuçlarla ilgili itiraz etmesi gerektiğine dikkat çekti. “Veliler aldıkları evrak kayıt numarasıyla e-okul üzerinden e-hizmetler kısmındaki evrak sorgu kısmında bu numarayı girerek dilekçelerinin işleme konulup konulmadığını görebilecekler” dedi.

Dava açtık, hakkımızı arayacağız

Cağaloğlu Anadolu Lisesi’ne yerleşen oğlu için nakil başvurusunda bulunan Sevda Argüç, sistem nedeniyle mağdur olduklarını söylüyor: “Oğlumun puanı 491.26. Kabataş ya da İstanbul Erkek Lisesi’ne gitmek istiyor. TEOG’da iptal sorular nedeniyle mağdur oldu. Şu an istediği okula giremiyor. Biz konuyla ilgili dava açtık; henüz sonuçlanmadı. Şimdi nakil istiyoruz. Nakillerde istediğimiz okul olmazsa yine mahkemeye gideceğiz.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları