loading
close
SON DAKİKALAR

TOMA’dan çıkan naylon fatura

TOMA’dan çıkan naylon fatura
Tarih: 29.10.2014 - 14:12
Kategori: Medya

Ciğdem Toker; İngiltere’de kurulu 1 Pound’luk şirket, Katmerciler’e 2 milyon dolarlık fatura kesti...

İngiltere’de kurulu 1 Pound’luk şirket, Katmerciler’e 2 milyon dolarlık fatura kesti...

Cumhuriyetin 91. yılını hüzünle kutladığımız bugün, Cumhuriyetin temel kurumlarındaki bozulmayı kanıtlayan güncel bir örneği, yeni gelişmeleriyle paylaşacağım.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 65 adet yeni TOMA için, davet usulü ve açık eksiltme yöntemiyle yaptığı ihalede, “en uygun teklifi” toplam 40.6 milyon TL’ye ulaşacak biçimde Katmerciler Araç Üstü Ekipman A.Ş’nin verdiğine ilişkin “kulis” bilgilerini geçen hafta aktardık. Yazıdaki tüm veriler, ertesi gün CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından bir soru önergesiyle Meclis gündemine de taşındı.
Bugün o yazının üzerinden dört gün geçti. Ne doğrulama ne de yalanlama...
40.6 milyon TL’lik bu gizli ihaleyle ilgili olarak ne Emniyet’ten, ne hükümetin başka bir kurumundan, ne şirketten, ne de Borsa İstanbul (BIST) veya Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) herhangi bir açıklama geldi.
Halka açık bir şirket olan Katmerciler, bu kadar büyük ölçekli bir ihaleyle ilgili olarak Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) “Özel Durum Açıklama” yapma lüzumunu hissetmedi.
Bloomberg Türkiye Bürosu Şefi Benjamin Harvey, pazartesi sabahı erken saatlerde sosyal medya hesabından, Katmerciler yetkililerine dayandırdığı bir mesaj yayımladı. “Şirketin bu konuda yorum yapmayı kabul etmediğini, ihaleyle ilgili olarak yalnızca hükümet yetkililerinin açıklama yapabileceği” bilgisini kamuoyuyla paylaştı. Belli ki şirket yetkilileriyle konuşan Harvey’e, buradan teşekkür ediyorum.
KAP’a açıklama yapmayan, BIST ve SPK’nin de herhangi bir soru yöneltmediği Katmerciler’in hisseleri, borsa terminolojisiyle “uçtu”.
İktidarın halka karşı fiziki zor kullanma aracı olan TOMA’yla ilgili yeni gelişmeleri duyuran bir yazımdan dolayı, şirketin ve savaş seven yatırımcıların zenginleşmesinde istemeden payımın olmasından dolayı üzgünüm.
Bu üzüntümü hafifleten tek şey, son dört günlük zenginleşmenin, devlet kurumlarının görevlerini yapmamasından kaynaklandığını biliyor olmak...

Katmerciler’in naylon fatura öyküsü
Söz, kurumların görevlerini yapmamasından açılmışken, hâlâ önemini koruyan eski bir dosyayı da paylaşmanın zamanı:
Bundan dört yıl önce (10 Kasım 2010), CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Meclis’te bir basın toplantısı düzenledi. Toplantının konusu, bugün hükümetin gözde TOMA üreticisi Katmerciler ile bu şirketin iştiraki olan Isıpan Otomotiv ve Üst Ekipman Metal Sanayi ve Ticaret A.Ş ile İngiltere Essex’te kurulu Babe Limited arasındaki naylon fatura ve vergi kaçakçılığı ilişkileriydi.
√ Kart’ın aktardığı belge ve bulgulara göre, 2006’da “Ticari Amaç Olmayan Şirket” şerhiyle kurulan Babe Limited’in, 30/11/2009 tarihinde tescillenmiş hesap durumları bölümünde “cansız-atıl” ibaresi bulunmaktaydı.
√ Yıllık gelir vergisi beyannamesinde hesap hareketi yoktu. Hesap özetinde şirket sermayesinin 1 pound olarak ödendiği kaydı vardı. Ancak 2006’da kurulmuş ve sermayesi 1 pound olan bu şirket, 2004 yılından bu yana Katmerciler’e fatura kesmekteydi. Katmerciler’in, 2004-2008 yılları arasında bu şirketten aldığı fatura tutarı 2 milyon dolar civarındaydı.
√ 2008-2010 yılı arasında ise yine Babe Limited’den 4.5 milyon dolar komisyon faturası almıştı. Faal olmayan bir şirketin kestiği bu hayali faturalar, Katmerciler’in kayıtlarına işlenmiş ve tamamen yapay bir biçimde yurtdışı komisyon gideri olarak kurumlar vergisi matrahından düşülmüştü.
√ Atıl durumdaki bir firmadan alınan yaklaşık 6.5 milyon dolarlık komisyon faturalarının gider olarak yazılmasının, vergi kaçakçılığı anlamına geldiğini belirten Kart, ayrıca bu şirketlerin sorumlu ve yetkili mali müşavirinin de AKP 22. Dönem İzmir Milletvekili Fazıl Karaman olduğunu belirtiyordu.
√ CHP’li Kart, belgelere dayandırdığı iddiaları, yazılı olarak Maliye Bakanlığı ve SPK’ye sordu. Ancak dört yıldır yanıt alamadı. Dün ulaştığım Kart, bu konudan dolayı, şirketin kendisine iki ayrı tazminat davası açtığını, ikisinin de reddedildiği bilgisini paylaştı. Kart, “Tamamen yasama denetimi çerçevesinde yaptığımız faaliyetlerdi. Mahkeme bizi haklı buldu” dedi.

250 TOMA’lık ihale iptal
Ve tam yazıyı bitirmek üzereyken yeni bir haber... 65 TOMA alım ihalesiyle ilgili 25 Ekim 2014 tarihli yazımızda, bu partinin yanı sıra, Emniyet’in hafta başında 250 adetlik bir TOMA ihalesi daha yapacağı haberini duyurmuştuk. Yine davet usulü planlanan bu ihalenin yazımızın çıkmasının ardından iptal edildiğini öğrendik. Pazartesi 19.30’da (saate dikkat) yapılacağını öğrendiğim bu ihaleden, pazar günü ilgililerine edilen “telefonlarla” vazgeçilmiş. Gazetemizin baskıya girdiği akşam saatlerinde, Katmerciler KAP’a açıklama göndererek, 65 TOMA ihalesinde 13 milyon 675 bin 500 Avro fiyat teklifi üzerinden Emniyet ile SÖZLEŞMENİN imzalandığını duyurdu.

Çiğdem Toker - Cumhuriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları