loading
close
SON DAKİKALAR

Turizmde kriz keşke geçici olabilse

Turizmde kriz keşke geçici olabilse
Tarih: 21.06.2016 - 13:51
Kategori: Medya

CHP’nin, turizm sektörü krizini masaya yatırdığı etkinlik, ortaya çıkan çok çarpıcı sonuçları ile birlikte, pek çok benzeri uyarılarında olduğu gibi medya sansürünün hışmına uğradı...

CHP’nin, turizm sektörü krizini masaya yatırdığı etkinlik, ortaya çıkan çok çarpıcı sonuçları ile birlikte, pek çok benzeri uyarılarında olduğu gibi medya sansürünün hışmına uğradı... Yeri gelmişken ana muhalefet partisinin tüm etkinlik, çabalarının, rejimi demokrasi olan ülkelerin bir başkasında benzeri görülemeyecek yöntemlerle; medya gücünün İktidarları cephesi adına ele geçirilip bilinçli, talimatlı yasaklamalarla sansür edilmesinin sınır tanımaz boyutlarını da gündeme getirmek gerek.. Kuşkusuz hâlâ haberciler tüm toplumsal olaylarda olduğu üzere, en azından Meclis’te olan siyasi partilerin etkinliklerini de izleyip tüm habere değer olaylar gibi haberleştirmekteler.. Ancak giderek daha az oranlarda haber değeri olan haberlerin size ulaştırılmakta olduğu, çoğunluğunun yok sayıldığı gerçeğini hiç aklınızdan çıkarmayın..
Her geçen gün gerçekleri öğrenme hakkınıza, gasp edilmesine yönelik uygulamanın bir yeni yöntemi, boyutu keşfedilmekte.. Örneğin Cumhurbaşkanı, AKP iktidar çevresinde dolanan yıldız gazeteciler, yorumcularının piyasaları sınır tanımaz ölçeklerde yükselirken, CHP Genel Başkanı’nın toplantılarına katılanların aforoz edilmenin ötesinde işlerini kaybetme tehdidi altında olduklarını duymuş muydunuz? Örnekleri veren arkadaşlarım uydurmuşlarsa günahı boyunlarına.. Neyse, ükemizin yaşamsal turizm krizini bu köşe yazısına bayat haber kıvamında taşıma gerekçem, krizin boyutları algılanmaz, acil önlemler alınmazsa, geleceğe yönelik dallanıp budaklanması, ülke ekonomisine ağır sonuçlar üretmesi, sonunda hepimizi, elbette İktidarlarının da geleceğini vuracak şiddet dozunu, kaygısını.. Tartışma masasına taşınmış somut bilgilendirmelerden öğrenip paniklememden..

***

CHP’nin turizm raporu, ilgili uzmanlık kurumlarının raporları, turizmciler, en çok etkilenen CHP’li belediyeler, iller raporlarının masaya yatırıldığı toplantıların, tartışmaların tümünü özetlerken, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, sanılanan aksine krizin bu dönemin siyasal sıcak gelişmeleri, Rusya ile uçak düşürülmesi odaklı ambargo içinde, terör, komşu ülkelerle çatışmalar, Batı dünyasıyla çıkan siyasal- ekonomik krizler, güncel sorunlar paketleriyle sınırlı olmadığının altını çizdi. BM’nin, sıcak sorunların patlak vermesinden önce, genel sorunu gidişata ilişkin verilerle, gerçekleri yansıtmakta olduğunu belirterek; BM’nin raporunda ortaya çıkan sonuç verilere göre uzun yılların çabalarıyla en çok turist çeken ülkeler içinde 6. sıraya kadar yükselmiş olan Türkiye’nin, ülkenin sorumluluğunda olan acil önlemleri almaması halinde, güncel çok büyük etkenli olumsuz sonuçları üreten büyük kriz olmaksızın da, hızla 10. sıranın dışında kalacağı gerçeğini ortaya koyduğunu söyledi.
Sıcak, siyasal gelişmeler İktidarları icraatları odaklı güncel patlak vermiş, sadece turizmi değil ekonomimizi yakabilecek krizin dev boyutlarının kimileri haber de olmuş birkaç verisiyle.. Antalya’da Rus turist sayısındaki düşüş yüzde 96, Almanya yüzde 38, bütün Avrupa ülkelerinden büyük düşüşler olmuş. Nedeni Türkiye’nin imajı; demokrasinin, hukukun, basın özgürlüğünün rafa kaldırıldığı noktada bu ülkeyi Suriye gibi görme algısı söz konusu. Hükümetin açıkladığı destek paketinin içinde gerçek anlamda turizmi bilen, tanıyan bir bakış açısı yok. Turizm yatırımcıları, işletmeleri, yatırımcılar, operatörler büyük sıkıntıda. Asıl sıkıntı çalışanlarda. Sadece Antalya için 60 bin kişinin işini kaybetmesi gündemde. Eski bakanın ilan ettiği yüzde 20’lik bir kaybın bile parasal karşılığı 12 milyar doları bulur. Bunun bir de esnafa, otellere, domatese, yumurtaya kadar her türden üretime yansımaları olacak..
Turizmde siyasi afet halinin gerçekleri istatistik verilerle 2015, 2016’nın ilk altı ayının verileriyle ortalığa saçılmakta.. Kılıçdaroğlu söz konusu veriler üzerinden değerlendirmelerini özetleyerek, turizmin kurtarılması çerçevesinde alınabilecek önlemler sıralamasının yanına, tekrar toparlanmaya yönelik tek çözümün anahtarını, demokratik standartların yükseltilmesi olarak özetliyor.. “Engel diktatör yönetiminin değişmesinin yolu var. Demokratik standartları yükseltirsek turist gelir..” diyor.

Şükran Soner - Cumhuriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları