loading
close
SON DAKİKALAR

Türkiye normalleşiyor

Türkiye normalleşiyor
Tarih: 27.10.2016 - 00:00
Kategori:

Yalçın Bayer; Herkes ülkesini çok seviyor, ayrılık gayrılık istemiyor. “Birliktelik” diyor. Eski ‘sertlikler’, ‘dışlanmışlıklar’ artık kabul görmüyor.

Hürriyet'in illerde yürütmeye başladığı 'Keşif' etkinliklerinin yörenin ekonomisine ve turizmine büyük katkı sağladığını Mersin'de bir kez daha gördük.
Hatay ve Aydın’dan sonra Mersin’deki son toplantıda vali, belediye başkanı, TÜRSAB Başkanı ve Hürriyet’in Genel Yayın Yönetmeni’nin konuşmalarında makul görüşler yansıtılırken, toplumdaki normalleşmenin işaretleri dikkat çekti.

Herkes ülkesini çok seviyor, ayrılık gayrılık istemiyor. “Birliktelik” diyor. Eski ‘sertlikler’, ‘dışlanmışlıklar’ artık kabul görmüyor.

Protokol konuşmaları epeyce içerikliydi. Çok şey öğrendik, gördük, duyduk.

Vali Özdemir Çakacak, Mersin’deki görev süresi iki yılı aşmış. Diğer konuşmacıların konuşmasını atıf yaparak övdü. Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz tecrübeli bir başkan... Tarsus’ta dört dönemden sonra beşinci dönemini Mersin Büyükşehir’de geçiriyor. Olgunluk döneminin zirvesine oturmuş Kocamaz, çevre belediyelerin ‘abisi’ konumunda; sorun çözüyor, parti ayrımı yapmadan akıl veriyor.

“Mersin bir moda kent değil, korunmaya da ihtiyacı yok” dedi; şu sözleriyle çok alkış aldı:

“Atamızı da Mersin’imizi de aşk derecesinde seviyoruz.”

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy da Hürriyet’in ‘halkın birleşmesi’ konusundaki çabalarını överken, TOBB’un aynı saatte 81 ilde ‘birliktelik’ çağrısı yapmasını önerdi. Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin “Amacımız, ilin marka olarak güç aldığı yönleri anlayıp aktarmak... Bu sinerjiyi yaratmak için Mersin’e geldiklerini” söyledi.

Mersin’de siyasi gelişmeleri, narenciyeyi, Yenice’deki havalimanının ne zaman bitirileceğini, yeni turizm bölgelerinde yatırım yapılacak mı, ayrıca en önemlisi de Taşucu’ndaki nükleer santral konusunda bölge halkının ne dediğini de yazmak gerekiyor.


TARİHİ ASKERİ HASTANE TOKİ'DEN KURTARILDI
EDİRNE Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından Nisan 2016 tarihinde ‘erken Cumhuriyet’ dönemi mimari eseri 1. grup tarihi yapı olarak tescillenen Çorlu Asker Hastanesi, 25.10.2016 tarihinde Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından, yerinde yapılan inceleme neticesinde, tarihi hastanenin tescilinin devam etmesi yönünde, yıkılmasının önüne çok büyük bir set çekti.

1936-1938 yılları arasında inşa edilen hastane, geçtiğimiz nisan ayında Edirne Koruma Kurulu’nca 1. grup ‘tarihi yapı’ olarak tescillenmiş ancak Milli Savunma Bakanlığı tescilin kaldırılması için Koruma Kurulu’na müracaat etmişti. Bu durum hastane ve bahçesinin TOKİ’ye verileceği iddialarını gündeme getirmişti.

Ayrıca şehir merkezinde 82 dönümlük yeşil bir arazi içerisinde bulunan tarihi hastane binası; erken Cumhuriyet dönemi eserlerde bulunan tüm özellikleri taşıdığı ICOMOS (Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi) Türkiye Milli Komitesi ve modern mimarlık tarihi üzerine çalışmalar yapan ‘DOCOMOMO Türkiye Çalışma Grubu’ tarafından bir rapor ile de teyit edilmişti.

Çorlu’da önceki gün toplantı öncesi kurul üyelerini karşılayarak “hoş geldiniz” ziyareti yapan Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan’ın “Buranın tarihi yapı olarak kalmasını arzu ettiklerini” ifade etti.

Askeri hastanenin 82 dönümlük arsasının, bitişiğindeki eski devlet hastanesi arsasının da ‘kültür merkezi’ ve yeşil alan olarak kullanılması yönünde vatandaşların yoğun bir talebi olduğu biliniyor.

Tescilin devam kararından sonra görev Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysal ile Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’a ortak bir proje için büyük görev düşüyor. Kendilerine önerilen, New York Central Park veya Londra’daki Hyde Park benzeri bir ‘Merkez Park’ oluşumu için ortak hareket etmeleri...

Cumhuriyet döneminin en önemli abidelerinden olan askeri hastane 1936-37 yıllarında Atatürk’ün yakın arkadaşı Korgeneral Salih Omurtak tarafından Yük. Müh. Mimar Abdullah Ziya Kozanoğlu’na yaptırılmıştı.


İSTİKLALSPOR DİRENİŞİ ÖRNEK OLDU
BAKIRKÖY’de önceki gün haklı bir eylem vardı; herkesin mahallesindeki ‘yağmaya’ destek olması açısından bir örnekti. 1921 yılında kurulan ve Mustafa Kemal Atatürk’ün bir maaşını sporculara verilmek üzere bağışladığı Bakırköy Osmaniye Mahallesi’ndeki İstiklalspor için halk adeta etten duvar oldu ve yıkıma izin vermedi. Yüzlerce mahalle sakini iş makinelerinin tesislere girmesine engel olurken karşı tarafta 6 otobüs dolusu çevik kuvvet, bir TOMA bekletilmiş ve belediyenin neredeyse tüm zabıta görevlileri burada görevlendirilmişti. Futbolda çeşitli yaş kategorilerinde yarışan, 280 lisanslı sporcu sayısıyla ‘Süper Amatör Küme’de mücadele eden 95 yıllık kulübün 1996 yılından bu yana kullandığı tesisler için yapılan savunma sonucu, belediyenin yıkım kararına karşı yürütmeyi durdurma kararı aldırılırken, ikinci bir tebligat daha geldi. O da çay bahçesinin yıkımına engel olunması... İstiklal Spor Kulübü Başkanı Sultan Öztürk’ün mahkeme kararını elinde getirmesi büyük sevinç yarattı. 7’den 70’e herkesin vakit geçirdiği, gençlerin spor yaptığı tesislerde yüzlerce ağacın kesilmesi de önlenmiş oldu. Bu siyasetçilerin ‘hala, dayı, amca ve teyze oğulları’ hiç bitmez mi? Dileriz, taraflar arasında cinliklerden uzak bir ‘uzlaşma’ olur.


HATAY'DAN TÜRMOB'A BAŞKAN
22. Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği’nin (TÜRMOB) hafta sonu yapılan genel kurulunda, Türkiye Çağdaş Demokrat Odalar Platformu’nun adayı, Hatay delegesi Prof. Dr. Cemal Yükselen genel başkan oldu. Geçerli 1.579 oyun 750’sini aldı. Türkiye Muhasebeciler Grubu (Masum Türker) 425, Meslekte Birlik Grubu (Eray Mercan) ise 358 oy sağladılar. 9 kişilik yönetim kurulunda gruplar sırasıyla 5, 2, 2 üyelik sağladı. Yeni başkan Cemal Yükselen “Çok kaliteli bir ekip oluşturduk” dedi. Masum Türker, TÜRMOB başkanıyken DSP’den siyasete girmiş, bakanlık yapmış ve daha sonra da Ecevit’ten sonra genel başkanlığını yürütmüştü. Ancak bu kez sol ve sosyalist grubun ağırlığı nedeniyle başarılı olamadı.


BUNLARI BİLİYORMUSUNUZ? FETÖ'DEN TAM BURS
MERSİN Başsavcısı Mustafa Yıldırım ile önceki gün gündeme getirdiğimiz Erkan Karaaslan’ı tutuklayan Cumhuriyet Savcısı Talip Akgedik’in (eşi yargıç) çocuklarının Mersin’de FETÖ’cü okullarda tam burslu okuduklarının belgelerinin gazeteler tarafından ortaya çıkarıldığını...

7 Eylül 2008’de yaşamını kaybeden kızları Dila’nın anısını yaşatmak üzere Tatarağası ailesinin Kısıklı’da yaşadıkları evden sonra ailenin donatarak ÇYDD’ye verdiği binanın ‘Çağdaş Yaşam Dila Kurt Eğitimevi’ olarak, 29 Ekim’de Çanakkale’de Genel Başkan Prof. Dr. Aysel Çelikel ve Dila’nın annesi Şule Kurt tarafından törenle açılacağını, bu arada Çelikel’in ‘Cumhuriyetimizin 93. Yılında Bir Cumhuriyet Kızının Armağanı’ konulu konferans vereceğini...

Yalçın Bayer - Hürriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları